Få tilskud til varmepumpe med varmepumpepuljen

Ajourført: D. 6. september 2023

Den 12. september åbnes der op for ansøgninger til varmepumpepuljen – det der tidligere hed bygningspuljen. Med varmepumpepuljen kan du få tilskud hvis du konverterer til varmepumpe. Tilskuddet tildeles efter først-til-mølle-princippet, og den samlede pulje er på 236,1 mio. kroner i 2023. Bliv klogere på reglerne, og læs hvordan du ansøger.

Du kan ikke se dette indhold, da du ikke har accepteret alle cookies - Klik her for at ændre dit samtykke

Hvor meget kan du få i tilskud?

Det kommer an på hvilken varmepumpe du vælger. Skifter du til en luft-til-vand varmepumpe, kan du få 17.000 kroner i tilskud. Er der tale om en væske-til-vand varmepumpe (også kaldet jordvarme), er tilskuddet på 27.000 kroner.

Vær opmærksom på at tilskuddet kan blive nedjusteret hvis du vælger en anden varmepumpe end den du oprindeligt fik tilsagn om tilskud til.

Hvem kan få tilskud?

Tilskuddet gives både til private og virksomheder. Der er dog en række krav som skal opfyldes for at du kan få del i varmepumpepuljen:

  • Huset skal bruges til helårsbeboelse. Er der tale om et sommerhus, kan du altså ikke få tilskud.
  • Huset må ikke ligge i et område hvor der er fjernvarme – eller hvor kommunen har planlagt eller forventer at der kommer fjernvarme. På Plandata kan du se om din kommune har planer om at udlægge fjernvarme i dit område.
  • Du må ikke være i gang med at skifte til varmepumpe. Det betyder fx at du ikke må have betalt for udførelsen eller indgået en bindende aftale med leverandører. Du må heller ikke have indkøbt materialer.
  • Huset skal opvarmes med oliefyr, gasfyr, elvarme eller biokedel (fx halmfyr eller træpillefyr). Du må godt have en luft-til-luft varmepumpe som sekundær varmekilde, men ikke som den primære varmeinstallation.
  • Du skal vælge en luft-til-vand varmepumpe eller en væske-til-vand varmepumpe (jordvarme). Du kan altså ikke få tilskud til en luft-til-luft varmepumpe.
  • Varmepumpen skal have energimærke A++ eller A+++. Alle vores luft-til-vand varmepumper opfylder kravene til energimærkning.
  • Du skal være registreret som ejer af den bolig hvor varmepumpen skal installeres. Søger du på vegne af en anden, kræver det en fuldmagt. Er vedkommende endnu ikke registreret som ejer af boligen, skal der desuden indsendes yderligere dokumentation.
  • Varmepumpen skal installeres af en VE-godkendt montør. En VE-godkendt installatør har gennemgået et kursus hos Energistyrelsen og kan yde den rigtige rådgivning om varmepumper.

NB. Tilskuddet kan ikke kombineres med anden offentlig støtte.

Hvordan søger du?

Der åbnes op for ansøgninger d. 12. september 2023 kl. 10. Du kan dog allerede logge ind kl. 9 om morgenen – her åbner venteværelset.

Kl. 10 bliver alle der er i venteværelset, tildelt et vilkårligt kønummer. Ansøgere der logger ind efter kl. 10, ryger bagerst i køen.

Vi anbefaler at du slår e-mail notifikationer til når du ansøger. Så får du automatisk besked når det er din tur.

Du skal logge ind med MitID - Det gør du her:

Når du er kommet ind på ansøgningsportalen, skal du følge vejledningen på skærmen.

Det er vigtigt at du udfylder dine oplysninger omhyggeligt, da fejl eller mangler i ansøgningen kan resultere i et afslag. Får du afslag, kan du først søge når varmepumpepuljen åbner igen.  

Derfor er det en god ide at tjekke at dine oplysninger i BBR-registret og Plandata er korrekte.

Sørg også for at have de nødvendige oplysninger klar når du ansøger.

Det gælder fx:

  • Hvilken type varmepumpe du vil søge om tilskud til
  • Erklæring om De minimis-støtte hvis der drives virksomhed på den adresse hvor varmepumpen skal installeres
  • Eventuel fuldmagt og ansøgererklæring hvis du søger på vegne af en anden

Vær opmærksom på at den samlede pulje bliver tildelt efter først-til-mølle-princippet. Når puljen er brugt op, vil der altså blive lukket for tilgang af nye ansøgere. Derfor er det en god ide at ansøge i god tid.

Vil du videre mere om hvordan du søger, og hvilken dokumentation du skal have klar, har Energistyrelsen lavet en vejledning, der indeholder alt den information du har brug for.

Hvad sker der når du har indsendt din ansøgning?

Når du har indsendt din ansøgning, vil den blive behandlet af Energistyrelsen.

Der går typisk ikke mere end et par dage fra du har udfyldt ansøgningen, til du får svar. Men er ansøgningen kompleks, kan der gå længere tid.

Vil du se status på din ansøgning, kan du logge ind på ansøgningsportalen.  

Får du tilsagn om tilskud, skal du anmode om at få pengene udbetalt. Det skal ske senest 30 dage efter at installatøren har monteret varmepumpen, og du har betalt for projektet – og senest 2 år efter at du har fået tilsagn om tilskud.

Ansøgningen om udbetaling skal udfyldes digitalt på ansøgningsportalen.

Husk at du ikke må skifte til varmepumpe før du har fået tilsagn om at du kan få tilskud til projektet. Det er altså først her du må bestille håndværkere og købe materialer.

Vil du vide mere om varmepumpepuljen?

Så har Energistyrelsen lavet et webinar, hvor du kan lære mere om reglerne.

I webinaret kan du bl.a. blive klogere på:

  • Fordele og ulemper ved henholdsvis luft-til-vand varmepumpe og jordvarme
  • De 3 tilskudsordninger for varmepumper
  • Hvem der kan søge om tilskud til varmepumpe
  • Hvordan du søger – og hvad du kan forberede inden du indsender din ansøgning