Stor guide til køb af pillebrændeovn

Med en pillebrændeovn får du en fleksibel opvarmningsform, der giver en god varmefordeling. Få et overblik over fordele og ulemper, og læs hvad du skal være opmærksom på inden du investerer i en pilleovn.

Køb af træpilleovn

Træpiller er billigere at fyre med, giver en god varme, og er CO2 neutrale.

Hvad er en pillebrændeovn?

En pilleovn minder på mange måder om en brændeovn, men bruger – som navnet antyder - træpiller i stedet for træbriketter eller kløvet brænde. Træpiller er billige at fyre med og giver også en god varme.

Når du tænder en pilleovn, foregår det elektronisk via tryk på en knap. En pilleovn er altså noget nemmere at starte end en almindelig brændeovn. Når du tænder ovnen, starter blæseren, og træpillerne føres fra pillemagasinet ind i brændkammeret hvor de antændes.

Med en pillebrændeovn kan der være betydelige besparelser at hente på varmeregningen. Besparelsen afhænger dog af flere faktorer – herunder hvilken opvarmningsform du bruger i forvejen, og kvaliteten på de træpiller der fyres med. Derfor er det svært at give et præcist bud på hvor mange penge du kan spare ved at skifte til en træpilleovn, men en besparelse på 60-70 % er ikke ualmindeligt.

Hvilke fordele er der ved en pillebrændeovn?

Da en træpilleovn bruger træpiller, får du en meget ren forbrænding med minimal aske- og slaggedannelse. Der kan dog være stor forskel på kvaliteten af træpiller, og derfor er det vigtigt at se sig for.

Med en træpilleovn kan du også regulere temperaturen og indstille ovnen til at tænde og slukke på bestemte tidspunkter af døgnet, så der for eksempel er varmt når du kommer hjem fra arbejde på en kold vinterdag. Dette gøres enten med en fjernbetjening eller via en app på mobilen.

Derudover har en pilleovn en lang køretid. Typisk vil der gå 2-3 dage før pillemagasinet er tomt og skal efterfyldes. Køretiden afhænger dog af hvor meget du bruger ovnen, og hvilke træpiller der fyres med.

Hvilke ulemper er der ved en pillebrændeovn?

En pillebrændeovn giver ikke den samme hygge som en almindelig brændeovn. Selvom du kan se flammerne gennem glasruden, har de ikke det samme liv og spil som når der afbrændes træ i en brændeovn. Der vil heller ikke være nogen knitrende lyd.

Derudover afgiver en pillebrændeovn støj, hvilket for nogen kan virke generende. Støjniveauet kan dog begrænses ved at fyre med de rigtige træpiller. Her anbefaler vi altid at følge producentens anbefalinger. Vælger du en af vores Aduro pillebrændeovne, er det bedst at bruge 6 mm træpiller med et fugtindhold på max 10% af vægten og en længde på højst 30 mm. Lyse træpiller anbefales frem for mørke.  

Køb af træpilleovn

Vær opmærksom på at pris og kvalitet også hænger sammen når du køber træpiller.

Hvad koster en pilleovn?

Prisen for en pilleovn starter ved omkring 15.000 kr. Foruden prisen for selve pilleovnen skal der også påregnes udgifter til træpiller. Vi anbefaler dog ikke at vælge de billigste træpiller du kan finde, da der som nævnt kan være stor forskel på kvaliteten.

De billige træpiller giver ofte en dårlig forbrænding og har et højt indhold af vand, smuld og aske. Der vil altså være et stort spild, og det kan derfor være nødvendigt at fyrre med en større mængde træpiller for at opnå den samme varme som med træpiller af god kvalitet.

Husk også at en pilleovn bruger strøm. Vil du holde strømforbruget til et minimum, bør du vælge en pilleovn med energiklasse A. I vores sortiment finder du en bred vifte energivenlige pillebrændeovne.

Hvad skal du overveje når du køber en pillebrændeovn?

Først og fremmest skal du vælge en pilleovn som passer til dit opvarmningsbehov. Det er vigtigt at ovnen kan opvarme hele det rum den placeres i, og skal den kunne give varme til flere rum, skal du sørge for at vælge en pilleovn med sekundær udblæsning.

Dernæst skal du sikre dig at pilleovnen passer til den eksisterende skorsten i boligen. Mens en almindelig brændeovn typisk har et afgangsrør på 150 mm, er afgangsrøret på en pilleovn væsentligt mindre. Har du i forvejen en brændeovn, kan det altså være nødvendigt at udskifte skorstenen. Vælger du en hybridovn, vil afgangsrøret dog som udgangspunkt have samme størrelse som på en brændeovn, og derfor kan du i de fleste tilfælde benytte den eksisterende skorsten.

Du skal også være opmærksom på om pilleovnen har bagudgang eller topafgang. Hvis du har en muret skorsten, bør du vælge en pilleovn med bagudgang. Har du en stålskorsten, bør du derimod vælge en pilleovn med topafgang. Bemærk at nogle pilleovne har både bagudgang og topafgang.​​​​​​​

Rengøring og vedligeholdelse

En pilleovn kræver en del rengøring og vedligeholdelse:

  • Brændeskålen skal rengøres dagligt. Sørg for at ovnen er kold inden du går i gang.
  • Der skal fjernes aske efter behov. Dette bør gøres med en askestøvsuger – ikke en almindelig støvsuger.
  • Glasruden skal renses regelmæssigt med et egnet rensemiddel. Nogle producenter tilbyder en særlig glasrens til netop dette formål.
  • En gang om året bør ovnen efterses af en autoriseret serviceteknikker for at sikre at den fungerer som den skal.

Rengøringsbehovet afhænger naturligvis af hvor meget du bruger ovnen. Derudover spiller valget af træpiller også en rolle. Vælger du træpiller af god kvalitet, kan renseintervallet reduceres.

Har du spørgsmål om rengøring eller vedligeholdelse, henviser vi til producenten. Du er naturligvis også velkommen til at kontakte vores kundeservice, som hjælper dig på vej.​​​​​​​

Køb de rigtige træpiller

Som nævnt er det vigtigt at bruge træpiller af god kvalitet – både af hensyn til sundhed, økonomi og rengøring. Træpillerne skal først og fremmest være fremstillet af rent træ uden forurenende stoffer. Der må for eksempel ikke være anvendt trykimprægneret træ.

Dernæst skal du være opmærksom på brændværdien, som angiver hvor meget varme træpillerne afgiver når de afbrændes. Vælg gerne træpiller med en brændværdi på 4.800 kcal/kg eller derover – på den måde sikres en høj energieffektivitet.

Det er også en god ide at gå efter træpiller med et lavt indhold af vand, aske og slagger. Dette sikrer en ren forbrænding og letter en del af rengøringsarbejdet.
Vil du sikre at træpillerne efterlever et minimum af kvalitetskrav, kan du kigge efter anerkendte mærkningsordninger som DIN Plus og ENplus.