Stor guide til køb af pillebrændeovn

En pillebrændeovn tændes med et enkelt tryk på en knap, bliver varm på et øjeblik og kan køre i flere dage før der skal fyldes træpiller på igen. I artiklen her kan du blive klogere på hvordan du finder den rigtige pillebrændeovn.

aduro p1 pillebrændeovn

Hvad er en pillebrændeovn?

En pillebrændeovn minder om en brændeovn, men bruger træpiller i stedet for træbriketter eller brænde.

Det betyder altså at du slipper for at skulle hugge brænde og fyre op i ovnen. I stedet fylder du blot træpiller i magasinet og tænder for ovnen - hvilket gøres med et enkelt tryk på en knap.

Allerede efter et par minutter begynder varmen at brede sig i rummet… og der går typisk et døgns tid eller mere før magasinet skal fyldes op med træpiller igen.

Er du ikke hjemme, kan du styre ovnen med en app på telefonen. På den måde kan du varme huset op til du træder ind ad døren. Mange pillebrændeovne kan både styres med en app og sluttes til wi-fi.

Kort sagt: Med en pillebrændeovn får du nogle helt andre muligheder end med en traditionel brændeovn.

Vil du have det bedste fra begge verdener, kan du købe en såkaldt hybridovn. Så kan du selv vælge om du vil fyre med træpiller eller brænde.

En pillebrændeovn kan enten bruges som supplement til en anden opvarmningsform eller som primær varmekilde.

Fordele ved at vælge en pillebrændeovn

  • Giver en ren forbrænding med minimal aske-og slaggedannelse - og dermed meget lidt rengøring
  • Temperaturen kan reguleres med en fjernbetjening. Mange ovne kan også styres med en app på telefonen
  • Indstil ovnen til at tænde og slukke på bestemte tidspunkter, så der er varmt når du fx kommer hjem fra arbejde eller ferie
  • Har en lang køretid - der går typisk 2-3 dage før der skal fyldes piller på igen. Hvor længe pilleovnen kan køre, afhænger dog af hvilket varmeniveau den indstilles på
  • Bliver varm på blot få minutter. Jo højere varmeniveau du indstiller ovnen til, desto hurtigere opnås den ønskede rumtemperatur
  • Er nem at tænde - du trykker blot på en knap. Du slipper altså for at skulle bakse med optændingsblokke og lighter eller tændstikker.  

Ulemper ved at vælge en pillebrændeovn

Ulempen ved en pillebrændeovn er at den støjer. Støjniveauet kan dog begrænses ved at vælge de rigtige træpiller. Her anbefaler vi at du følger producentens anbefalinger.

Vælger du en af vores Aduro pilleovne, skal du vælge 6 mm træpiller med et fugtindhold på højst 10 % af vægten og en længde på højst 30 mm. Pillerne skal overholde standarden ENplus kvalitet A1.

Aduro anbefaler lyse træpiller frem for mørke. Det er vigtigt at der ikke er tilsat bindemidler og bark.

Du skal også være opmærksom på at en pillebrændeovn ikke giver det samme flammespil som en almindelig brændeovn.

Flammerne er synlige, men de har ikke samme liv og spil som hvis der afbrændes almindelige stykker træ.

Når der fyres med træpiller, er der heller ingen knitrende lyd. Du får altså ikke den samme autentiske oplevelse som med en brændeovn.

Hvad koster en pillebrændeovn?

En pillebrændeovn koster omkring 20.000-25.000 kroner.

Dertil kommer udgifter til træpiller. Her kan det være fristende at vælge de billigste træpiller på markedet. Det fraråder vi dog. Billige træpiller brænder nemlig dårligt og har et højt indhold af vand, smuld og aske.

I praksis betyder det er der opstår et stort spild. Derfor kan det være nødvendigt at fyre med en større mængde træpiller for at få en god varme i rummet.

Husk også at en pillebrændeovn bruger strøm. Du kan spare på eludgifterne ved at vælge en pilleovn med energiklasse A.

Gode råd til valg af pillebrændeovn

Det er vigtigt at vælge en pillebrændeovn som passer til dit opvarmningsbehov. Ovnen skal altså kunne opvarme hele det rum hvor den placeres. Skal den afgive varme til flere rum, skal du vælge en pilleovn med sekundær udblæsning.

Du skal også sikre dig at pilleovnen passer til skorstenen. En almindelig brændeovn har typisk et afgangsrør på 150 mm - mens en pilleovn har et væsentligt mindre afgangsrør. Har du været vant til at opvarme med en brændeovn, kan det altså være nødvendigt at udskifte skorstenen.

Vælger du en hybridovn, vil afgangsrøret som udgangspunkt have samme størrelse som på en brændeovn. Her vil du altså typisk kunne bruge den eksisterende skorsten.

Endelig skal du være opmærksom på om pilleovnen har bagudgang eller topafgang. Hvis du har en muret skorsten, anbefaler vi at du vælger en pilleovn med bagudgang. Har du en stålskorsten, er det bedre at vælge en pilleovn med topafgang.

Vær opmærksom på at nogle pilleovne både har bagudgang og topafgang.

Sådan rengør og vedligeholder du din pillebrændeovn

  • Brændeskålen skal rengøres dagligt. Sørg for at ovnen er kold inden du går i gang
  • Aske skal fjernes efter behov. Dette gøres med en askestøvsuger - ikke en almindelig støvsuger
  • Glasruden skal rengøres regelmæssigt med et egnet rensemiddel. Nogle producenter tilbyder en særlig glasrens som du kan bruge
  • En gang om året skal ovnen efterses af en autoriseret serviceteknikker for at sikre at den fungerer som den skal

Rengøringsbehovet afhænger af hvor meget du bruger pilleovnen. Derudover spiller valget af træpiller også en rolle. Vælger du træpiller af god kvalitet, kan renseintervallet mindskes.

Har du spørgsmål om rengøring eller vedligeholdelse af din pilleovn, anbefaler vi at du kontakter producenten. Du er også velkommen til at tage fat i vores kundeservice.

Valg af træpiller til din pillebrændeovn - det skal du være opmærksom på

Som nævnt er det vigtigt at du vælger de rigtige træpiller til din pillebrændeovn. Med de rigtige træpiller får du et lavere støjniveau, begrænser spild og mindsker rengøringsintervallet.

Så hvordan vælger du de rigtige træpiller til din pillebrændeovn?

Du skal først og fremmest følge producentens anvisninger. På producentens hjemmeside står der typisk hvilke træpiller du skal vælge.

Derudover gælder det om at vælge træpiller som er fremstillet af rent træ uden forurenende stoffer. Der må fx ikke være anvendt trykimprægneret træ.

Du skal også være opmærksom på brændværdien - det vil sige den mængde varme som træpillerne afgiver når de afbrændes. Vi anbefaler at du vælger træpiller med en brændværdi på 4.800 kcal/kg eller derover.

Endelig skal du sikre dig at træpillerne har et lavt indhold af vand, aske og slagger. På den måde er du garanteret en ren forbrænding og nem rengøring.

Vil sikre dig at træpillerne efterlever et minimum af kvalitetskrav, råder vi dig til at kigge efter anerkendte mærkningsordninger som Din Plus og ENplus.