Udendørsbelysning kan både have en præventiv effekt overfor ubudne gæster, gøre det nemmere at orientere sig i mørket og bidrage til en hyggelig stemning. I denne artikel finder du 10 gode råd om udendørslamper.
1. Vælg gerne udendørslamper med LED da de har et lavt energiforbrug og en lang levetid. Ifølge Indeklimaportalen kan LED belysning holde i op til 50.000 timer, hvilket svarer til næsten 6 års uafbrudt brug. Mange udendørslamper fås i dag med integreret LED, hvilket åbner op for nye designmuligheder, men det er også muligt at købe lamper med fx E27 eller GU10 fatning hvor du selv bestemmer hvilken pæretype du monterer. Husk at der kan være stor forskel på kvaliteten af LED-pærer – specielt når det kommer til farvegengivelsen. Derfor gælder det om at vælge pærer af god kvalitet. Et godt råd er at gå efter pærer med en ra-værdi på 90 eller derover.
2. Der kan være mange penge at spare ved at vælge en udendørslampe med sensor da sensoren sikrer at lampen kun er tændt når der er behov for det. Lamper med sensor har desuden en præventiv virkning overfor ubudne gæster, som foretrækker at bryde ind når risikoen for at blive opdaget er mindst mulig. En sensor gør det også nemmere for eventuelle naboer at få øje på indbrudstyven og dermed gribe til handling. Det er værd at nævne at der findes flere forskellige typer sensorer. De mest almindelige er bevægelsessensorer, som tændes når der registreres en bevægelse, lyssensorer, som tænder når mørket faldet på og tidssensorer, der – som navnet antyder – kan indstilles til at tænde og slukke på bestemte tidspunkter af døgnet.
3. Som hovedregel må du ikke selv installere eller udskifte udendørslamper, idet der er stor risiko for at komme galt afsted. Derfor bør du overlade arbejdet til en autoriseret elektriker eller elinstallatør. Skal du installere udendørsbelysning der ikke kræver ændringer i de faste installationer, som fx solcellelamper eller batterilamper, behøver du ikke at få en professionel til at udføre arbejdet. Her må du altså gerne selv montere lamperne.
4. Det er en god ide at vælge udendørslamper som matcher boligens stil og karakter, så der skabes en følelse af ro og harmoni. Udendørslamper fås i dag i mange visuelle udtryk, hvilket gør det muligt at finde et design som passer til langt de fleste boliger, men de mange muligheder kan også gøre det svært at vælge. Et godt tip er at lade dig inspirere af huse i nabolaget, idet de ofte følger samme bygningsstil. Du kan også hente inspiration i boligmagasiner og på nettet.
5. Sørg for at vælge belysning der er godkendt til udendørsbrug. Vær specielt opmærksom på den såkaldte IP-klassificering, som fortæller noget om hvor modstandsdygtige lamperne er overfor støv- og vandpåvirkninger. IP-koden består af to tal. Det første angiver støvtætheden, mens det andet angiver vandtætheden. Når du skal vælge udendørsbelysning, bør du gå efter lamper med en IPX4 klassificering – det vil sige lamper som kan tåle oversprøjtning med vand. Udendørslamper kan – på grund af deres modstandsdygtighed overfor vand – også bruges indenfor og egner sig særligt godt til vådrum hvor vandpåvirkningen typisk er højere end i andre rum.
6. Kombinér gerne flere former for udendørsbelysning. Langs indgangspartier og havestier er det en god ide at vælge en afdæmpet belysning, der fungerer som vejviser og hjælper med orienteringen. Et eksempel kunne være havelamper eller solcellelamper, men også nedgravningsspots fungerer godt. Ved hoveddøren bør du vælge et kraftigt og fokuseret lys – som fx væglamper eller indbygningsspots – så du kan finde nøgler og låse dig ind. Omkring terrassen kan du med fordel skabe en stemningsbelysning – fx med spots eller spydlamper. Du kan også skabe liv og atmosfære ved at bruge lys med farver. Overvej fx vores udendørsbelysning fra Philips Hue, som kan styres fra din smartphone og fås med 16 millioner farver.
7. Tænk over hvilket materiale lamperne er fremstillet af. Bor du ved kystnære områder med hårdt vejr, bør du vælge lamper i holdbare materialer som galvaniseret stål, plastik eller kobber. Materialevalget har også betydning for hvordan lamperne skal vedligeholdes. Udendørslamper i rustfrit stål skal fx behandles med syrefri olie 3-4 gange om året, mens lamper i aluminium er stort set vedligeholdelsesfrie.
8. Vær opmærksom på farvetemperaturen da den har stor betydning for hvordan lyset opleves. Farvetemperaturen angives i kelvin og går fra 0 til cirka 11.000. En lav farvetemperatur giver et varmt lys, mens en høj farvetemperatur giver et koldt lys. En glødepære har en farvetemperatur på omkring 2800 kelvin. Til sammenligning har dagslys en farvetemperatur på over 5300 kelvin.
9. Solcellelamper egner sig bedst til brug i sommermånederne hvor der er mange solskinstimer. Om vinteren er der typisk ikke tilstrækkelig med sol til at genoplade batterierne, og her bør du supplere med andre former for udendørsbelysning. Solcellelamper har den fordel at de er miljøvenlige og må installeres selv. Derudover er de nemme at flytte rundt.
10. Skal du bruge udendørs lyskæder, er det en god ide at vælge lyskæder med batteri, så du slipper for at trække ledninger og skulle have en autoriseret elektriker til at udføre de elektriske installationer.