Bekæmpelse af muldvarpe: Sådan gør du

Muldvarpen anses for det meste som et skadedyr. Dens primære føde er regnorme, og for at få fat i disse, graver den omfattende underjordiske gangsystemer. Muldvarpen driver som regel haveejere til vanvid, da de, med deres gangsystemer, på ingen tid forvandler en ellers velplejet græsplæne til et bjerglandskab.

muldvarp i naturlige omgiveleser

Muldvarpe laver muldvarpeskud i græsplænen. Heldigivis er der flere måder at undgå muldvarpe i haven.

Sådan bekæmpes muldvarpen

Muldvarpen elsker god jord med nem adgang til føde, og den betegnelse falder en dansk villahave ind under. Det er ikke til at overse hvis muldvarpen først har invaderet din have. Så snart du har opdaget det første muldvarpeskud, er det på tide at komme i gang med bekæmpelsen. Jo hurtigere du starter, deto hurtigere får du bugt med problemet. Det er tilladt at bekæmpe muldvarpen i din egen have.

Når du skal bekæmpe muldvarpen, er det som privatperson ikke tilladt at bruge gift, og gode råd som rådne fisk eller gas i gangene virker som hovedregel ikke, da muldvarpen bare forsegler de berørte gange. Derfor er de mest effektive metoder at benytte sig af muldvarpesakse og muldvarpeskræmmere.

Muldvarpeskræmmer

Muldvarpeskræmmeren er en forholdsvis human måde at skræmme muldvarpene på, da skræmmeren ikke slår muldvarpen ihjel. Muldvarpeskræmmeren udsender en lavfrekvens lyd, som skræmmer muldvarpen ud af haven. Muldvarpeskræmmeren har rækkevidde på 15 m i radius. Den er meget let at opsætte, da den bare skal stikkes i jorden. For at opnå den bedste effekt bør den flyttes med jævne mellemrum.

Anbefalet muldvarpeskræmmer

Muldvarpesaks og andre fælder

Muldvarpesaksen er den mest effektive løsning på problemer med muldvarpe i haven. Når du skal sætte din muldvarpesaks, skal du starte med at lokalisere de nyeste muldvarpeskud i haven, da det giver den største chance for at få en muldvarp i saksen.

Når muldvarpesaksen skal placeres, er det nødvendigt at fritlægge et stykke af dens gang. Når muldvarpegangen er fritlagt skal saksen placeres så der er gang på begge. Udløsermekanismen skal befinde sig helt nede i bunden af gangen.

Husk at bruge handsker, da lugten af menneske kan skræmme muldvarpen væk fra området, hvor saksen er sat op. Det er meget vigtigt at hullet, hvor muldvarpesaksen er placeret, dækkes til. Du kan evt. sætte en spand over hullet.

Læg en sten eller andet tungt ovenpå spanden så den ikke blæser omkuld. Jo flere muldvarpesakse der er sat, desto hurtigere kommer du muldvarpeproblemet til livs.

Når du fanger muldvarpen, er der som regel ikke flere muldvarpe, da de lever alene. Men vær opmærksom på nye skud, da andre muldvarpe kan overtage de eksisterende muldvarpegange.

Både Ryom Muldvarpesaks og Super-Cat Mosegrisesmækfælde er effektive fælder. Super-Cat fælden er god at bruge hvis man har husdyr i haven, da dens udformning sikrer at hunde og katte ikke kommer i klemme i fælden.

Mosegrisen som minder meget om muldvarpen bekæmpes på samme måde som muldvarpen.

Anbefalet muldvarpefælde