Hvordan måler du op til gardiner?

Inden du køber nye gardiner, er det vigtigt at måle op, så du ikke skal bruge tid og energi på at gøre det om. Vi viser dig hvordan. 

opmåling til gardiner

Når du skal måle op til gardiner, skal du måle både bredden og højden. Afhængig af hvordan du ønsker at gardinerne skal sidde, skal du enten bruge de indvendige eller udvendige mål.

Opmåling til plisségardiner

Når du skal måle op til plisségardiner, er første skridt at måle den indvendige bredde i top og bund. Herefter skal du trække 1 cm fra det mindste tal, så der er plads til hængslerne. Mål så den indvendige højde i begge sider af vinduet. Når du skal bestille dine gardiner, skal du bruge det største af de to, men ønsker du udvendig montering af gardinerne, er det de udvendige mål du skal angive på bestillingen.

Virker det forvirrende? Lad os tage et konkret eksempel. Lad os antage at du måler den indvendige bredde til 82 cm i den ene ende og 81 cm i den anden, mens højden måles til 129 cm i den ene side og 130 cm i den anden. I dette tilfælde skal altså bestille gardiner med en bredde på 80 cm (81 cm – 1 cm) og en højde på 130 cm (det største af de to mål).

Opmåling til lamelgardiner

Inden du måler op til lamelgardiner, er det vigtigt at tage stilling til hvordan de skal sidde. Skal de monteres i den udvendige eller indvendige del af vinduet? Og skal de gå ned til en vindueskarm eller ned til et gulv?
Hvis gardinerne skal monteres så de dækker den indvendige del af vinduet, skal du først måle den indvendige bredde af vinduet og trække 1 cm fra. Dernæst skal du måle vinduets indvendige højde. Træk 2 cm fra hvis gardinerne skal monteres i et vindue med vindueskarm, og 3 cm hvis de skal gå ned til gulvet. Monteres gardinerne med beslag, skal du trække yderligere 1 cm fra højden. ​​​​​​​

lamelgardiner opmåling

Skal du montere lamlegardiner der går til gulvet, skal du fratrække 3 cm fra vinduets indvendige højde og yderligere 1 cm hvis gardinerne monteres med beslag.

Hvad hvis gardinerne skal dække hele vinduet, altså også karmen? Ja, så skal du bruge vinduernes faktiske mål, men hvis gardinerne skal gå ned til gulvet, skal du trække 3 cm fra vinduets indvendige højde (og yderligere 1 cm hvis gardinerne monteres med beslag).  

Hvad med et eksempel? Lad os antage at du ønsker at montere gardinerne i den indvendige side af et vindue der går ned til gulvet. Du måler vinduets bredde til 151 cm. Trækkes 1 cm fra, fås en gardinbredde på 150 cm. Højden måler du til 254 cm. Der fratrækkes 4 cm (først 3 cm fordi gardinerne skal gå ned til gulvet, og yderligere 1 cm fordi der bruges beslag). Dette giver en højde på 250 cm. I dette eksempel skal du altså bestille gardiner med målene 150 cm x 250 cm.

Opmåling til rullegardiner

Når du skal måle op til rullegardiner, skal du først måle den indvendige bredde i top og bund og trække 0,5 cm fra det mindste mål. Herefter måler du højden i begge sider af vinduet. Angiv den største højde på bestillingen. Hvis du ønsker udvendig montering af gardinerne, skal du bruge vinduets højde og bredde. Der skal altså ikke trækkes noget fra.​​​​​​​

Lad os kigge på et eksempel. Måler du vinduets indvendige bredde til 131 cm i toppen og 130,5 cm i bunden, og højden til 174 cm i den ene side og 175 cm i den anden, skal du bruge gardiner med en bredde på 130 cm (130,5 cm – 0,5 cm) og en højde på 175 cm (det største af de to).

rullegardiner med mønster

Til rullegardiner skal du bruge den største højde og den mindste bredde fratrukket 0,5 cm.

Opmåling til persienner

Det er nemt og hurtigt at måle op til persienner. Første skridt er at måle vinduets indvendige bredde i top og bund. Dernæst skal du fratrække 1 cm fra det mindste af de to mål (dette er persiennernes bredde), og til sidst måler du højden i begge sider. Igen skal du angive det største af de to mål på bestillingen. Hvis du ønsker udvendig montering af persiennerne, skal du bruge de udvendige mål på vinduet.

Her er et eksempel. Du måler bredden til 72 cm i den ene ende og 71 cm i den anden, og højden til 219 cm i den ene side og 220 i den anden. Monteres persiennerne i den indvendige del af vinduet, skal du i dette tilfælde vælge persienner der har en bredde på 70 cm (71 cm – 1 cm) og en højde på 220 cm (det største af de to mål). ​​​​​​​