Hvordan vasker man gardiner?

Alle gardiner skal vaskes med jævne mellemrum. Men hvordan gør du lige det? Vi giver dig svaret i denne artikel og kommer med gode råd til rengøring af både lamelgardiner, persienner, plisségardiner og rullegardiner.

lamelgardiner

Lamelgardiner kan rengøres med en blød børste eller en opvredet klud. Da lamellerne er lodrette, lægger støvet sig ikke så nemt på overfladen.

Rengøring af lamelgardiner

Som udgangspunkt må du dog ikke maskinvaske lamelgardiner da de derved kan miste deres form. I stedet skal du bruge en blød børste eller fjerne skidt og snavs med en støvsuger. Sørg for at bruge et blødt mundstykke der ikke skader gardinerne. Hvis der er tale om pletter, kan du pletrense med en hårdt opvredet klud.

Er gardinerne blevet krøllet, anbefaler vi at du føntørrer dem eller stryger dem med et strygejern. Stryg forsiden hvis gardinerne er med mørklægning og bagsiden hvis de er uden. Bemærk at nogle producenter anbefaler at vaske lamellerne med koldt vand – det er dog ikke alle gardiner der kan tåle dette, så læs vaskeanvisningen grundigt inden du går i gang med rengøringen.

Rengøring af persienner

Alle der har prøvet at have persienner, ved at de hurtigt bliver beskidte, og er besværlige at rengøre. Sådan behøver det dog ikke at være. Bruger du en persiennebørste, vil du nemlig hurtigt kunne komme skidtet til livs. Børsten er lavet så du nemt kan komme ind mellem lamellerne og fjerne støv på både under- og oversiden. En persiennebørste gør det også muligt at tørre flere lameller af på en gang, hvilket sparer dig for en del tid sammenlignet med brug af en almindelig klud.

Hvid persienner

Persienner rengøres nemmest med en persiennebørste

Har du alligevel støvsugeren fremme, kan du også bruge den. Igen er det dog vigtigt at bruge en blød børste på mundstykket, så der ikke kommer ridser eller mærker i overfladen.

Et alternativ til støvsugeren er at bruge vådservietter. Med vådservietter slipper du for at skulle finde rengøringsudstyret frem, så det er en hurtig og effektiv både at klare rengøringen på.

Har du mod på at give persiennerne en mere grundig behandling, kan du tage dem ned og lægge dem i et badekar med lunkent vand tilsat lidt vaskemiddel. Vil du undgå at vanddråberne danner pletter, kan du også tilsætte en smule afspændingsmiddel, men dette er ikke nødvendigt for at få gardinerne rene. Lad persiennerne tørre inden du hænger dem op igen.


Rengøring af plisségardiner

Plisségardiner er blevet populære, ikke mindst fordi de gør det muligt at skærme af for nysgerrige blikke samtidig med at der lukkes masser af lys ind i rummet. Rengøringen klares også nemt og hurtigt. Du kan enten bruge en blød børste eller en støvsuger ved lav sugestyrke. Gardinerne tåler ikke maskinvask, men er der pletter, kan disse fjernes med en blød klud og lunkent vand. ​​​​​​​

plissegardiner blå

En blød børste eller opvredet klud er den nemmeste måde at rengøre plissegardiner

Rengøring af rullegardiner

Når det kommer til rengøring af rullegardiner, er fremgangsmåden den samme som ved plisségardiner: Brug en blød børste og en støvsuger ved lav sugestyrke. Er gardinerne meget snavsede, kan du bruge en opvredet klud uden rengøringsmidler.

OBS: Vi anbefaler altid at du følger vaskevejledningen for det produkt du har købt. Der kan nemlig være forskel på hvilken fremgangsmåde den enkelte producent anbefaler. Ovenstående retningslinjer skal altså blot betragtes som vejledende. ​​​​​​​