Hvilket tag skal du vælge til din carport?

Til carporte vil man næsten altid bruge trapezplader af plastik eller stål. Begge materialer har deres fordele og ulemper, så det er ikke ligegyldigt hvad du vælger. Vi gennemgår mulighederne.

Carport med plasttag

Plasttag er en enkel og klassisk løsning. Ståltagplader har en længere holdbarhed, men "tager" lyset.

Plasttag

Vil du have en enkel og klassisk tagløsning til din carport, vil du blive glad for et tag af plastik. Et plastiktag vejer ikke særlig meget og er derfor nemt at arbejde med. Desuden tillader det sollys at skinne igennem, så carporten virker lys og åben. Ulempen er, at nytårsraketter nemt kan slå hul i taget, så det bliver utæt og må repareres eller udskiftes.

Du skal også være opmærksom på hvilken max temperatur tagpladen kan tåle. Nogle plastikplader vil fx blive misfarvet eller deforme hvis temperaturen overstiger 60 grader. Derfor er det vigtigt at sikre at der er en god ventilation under pladerne hvis du opbevarer dem udenfor i stærkt sollys. Sørg også for at dække dem til med hvid plastik, så de er beskyttet mod varmen. Andre plastplader kan tåle temperaturer på 120 grader og kræver derfor ikke den samme forsigtighed når de skal opbevares .

Fordele

 • Har en lav væg
 • Giver en god lysgennemstrømnin
 • Begrænset udvalg af farver

Ulemper

 • Kan blive ødelagt af nytårsrakette
 • Høje temperaturer kan give misfarvninge
 • Fås kun i farverne hvid og blå

TIP: Når du skal beskære trapezplader i plastik, anbefaler vi at du bruger en fintandet sav. Sørg for at pladen er fastgjort til underlaget på begge sidder af klingen – ellers risikerer du at pladen springer.​​​​​​​

Carport med redskabsskur

Ståltagplader fås i flere farver, og gør det nemmere at matche eksisterende bygninger.

Ståltagplader

En anden mulighed er at lægge en tagbelægning med ståltagplader. Fordelen ved stålplader er at de har en god holdbarhed sammenlignet med plastplader. Det vil altså sige at nytårsraketter ikke bare lige slår hul i taget.

Ståltagplader fås også i en bred vifte af farver, hvilket gør det nemmere at skabe et udtryk der passer sammen med de andre bygninger på grunden. Har du fx et sort tag på huset, vil du også kunne lægge en tagbelægning med sorte ståltagplader.

Ulempen er, at pladerne ikke lukker lys ind i carporten. Vil du have et godt lysindfald, er det altså bedre at vælge trapezplader i plastik. En anden ulempe er at pladerne efter et par årtier vil begynde at ruste. Risikoen for rustdannelse øges hvis du skærer pladerne til med en vinkelsliber. Derfor anbefaler vi at du bruger en såkaldt pladenipler til at beskære pladerne.

Fordele

 • Robuste og holdbar
 • Fås i flere farve
 • Nemme at montere

Ulemper:

 • Giver ingen lysgennemgan
 • Risiko for rustdannelse

TIP: Stil pladerne et tørt sted og dæk dem til hvis de skal stå udendørs i længere tid ad gangen. Vand og snavs kan nemlig misfarve pladerne, så de må udskiftes