Sådan finder du de rigtige mål til din nye carport

En carport beskytter din bil mod vind og vejr og kan også bruges til opbevaring af haveudstyr hvis den har et redskabsrum. Men hvor stor skal din carport egentlig være? Ja, det afhænger selvfølgelig af hvor mange biler du har, og om der er tale om en lille bybil eller en stor SUV. Men derudover kan der være krav om byggetilladelse hvis carporten fx er så stor at bebyggelsesprocenten overskrides.

Dobbelt carport

Tag fremtidige ønsker og behov med i overvejelserne, når du skal vælge størrelsen på din nye carport.

Byg en carport der opfylder dine fremtidige behov

Mange begår den fejl at de vælger en carport ud fra hvor stor deres nuværende bil er. Men dette kan give problemer senere hen. For hvad nu hvis du om to år køber en ny og større bil? Eller hvad hvis der kommer en familieforøgelse, og I får brug for en bil nummer to? Eller hvad hvis I får brug for en ekstra bil – fx fordi en af jer får et nyt job, og må skifte fra at tage offentlig transport til at køre på arbejde?

Når du skal finde ud af hvor stor en carport du skal bygge, er det altså vigtigt at du bruger din fremtidige behov som målestok. Hvis du satser på at få en forfremmelse på jobbet og skifte din nuværende benzinøkonomiske bil ud med en stor firmabil, går det altså ikke at du vælger en lille carport. Det er selvfølgelig svært at spå om fremtiden, men et forsigtigt gæt er bedre end ingenting.

Carport med redskabsskur

Vælg en carport med redskabsskur hvis du har brug for ekstra opbevaringsplads.

Så stor skal din carport være​​​​​​​

Er du i tvivl om hvor stor din carport skal være, kan du tage udgangspunkt i disse retningslinjer:

  • Skal du bruge en carport til én bil, anbefaler vi at du bygger en carport der er cirka 3-4 meter bred.
  • Har du behov for opbevaring af to biler, skal carporten som minimum være 6-6,5 meter bred.

Hvad med længden? Tja, ligesom med bredden kan også længden variere. De korteste carporte er typisk omkring 3-4 meter lange, hvorimod de længste er over 8 meter. Her er det selvfølgelig vigtigt at tænke over dine behov:

  • Hvis du gerne vil have plads til opbevaring af fx cykler, er det en god ide at vælge en carport med ekstra længde.
  • Husk også at mange carporte er forsynet med et redskabsrum. Redskabsrummet kan du fx bruge til opbevaring af plæneklipper, haveredskaber og fødevarer som øl og sodavand.

Tjek om du skal søge om byggetilladelse

Når du skal afgøre hvor stor din carport skal være, er det også vigtigt at du tager hensyn til hvilke andre bygninger der er på grunden. Det samlede areal af disse kan nemlig have betydning for om du skal søge om byggetilladelse (hvilket godt kan være både en dyr og tidskrævende proces).

Men hvornår skal du søge om byggetilladelse? Det er der flere ting som afgør. Som hovedregel skal du søge om byggetilladelse hvis en af disse betingelser er opfyldt:

  • Du overskrider bebyggelsesprocenten, som for parcelhusgrunde er 30 %. Det vil sige at hvis du har en grund på 1000 m2 og et hus på 280 m2, må carporten ikke fylde mere end 20 m2. Dog kan du trække de første 50 m2 fra, hvilket betyder at du i dette tilfælde faktisk har 70 m2 tilbage at gøre godt med.
  • Det samlede areal af sekundær bebyggelse overskrider 50 m2. Sekundær bebyggelse omfatter fx drivhuse, redskabsskure, overdækkede terrasser og halvtage. Hvis du har et drivhus på 10 m2, må arealet af din nye carport altså ikke overstige 40 m2.
  • Du bygger din carport nærmere end 2,5 meter fra naboskellet uden at opfylde de betingelser der fremgår af bygningsreglementets §1-§47.

Derudover kan lokalplaner og servitutter have betydning for om du skal søge om byggetilladelse.

TIP: Du kan tjekke hvilke lokalplaner der gælder for området, ved at tage fat i kommunen. Servitutter finder du på tinglysing.dk (hvor du blot logger ind med dit NemID).