Vedligeholdelse af træterrasse: Alt hvad du skal vide

Hvordan vedligeholder du træterrassen? Må du rengøre den med en højtryksrenser? Hvornår skal den males? Og er det bedst at bruge træbeskyttelse eller terrasseolie? Find svarene i denne artikel hvor vi gennemgår alt hvad du skal vide om vedligeholdelse af terrasser i træ.

Har du en træterrasse, er det vigtigt at behandle den med træbeskyttelse eller træolie for at undgå problemer med fugt, råd og skimmelsvamp og forlænge træets levetid. Uden vedligeholdelse vil træet med tiden blive nedbrudt, og det vil være nødvendigt at udskifte brædderne.

Ikke alle terrassebrædder skal behandles ens. Hårde træsorter som fx eg, teak og mahogni kræver stort set ingen vedligeholdelse da de har et højt indhold af harpiks, som i sig selv beskytter mod nedbrydning.

Også trykimprægnerede terrassebrædder er nemme at vedligeholde idet imprægneringen beskytter mod råd og svamp. Husk dog på at trykimprægneret træ ikke er vedligeholdelsesfrit – det skal løbende males ligesom de fleste andre træsorter.

Rengøring og slibning

Uanset hvilken træsort du skal male, er et grundigt forarbejde afgørende for et godt resultat. Det er vigtigt at overfladen er helt ren og glat – ellers vil malingen hurtigt skalle af igen.

Vælger du at rengøre terrassen med en højtryksrenser, bør du montere en såkaldt terrassevasker (også kendt som en patio-cleaner). Med en terrassevasker skånes overfladen, så træet ikke ødelægges af det kraftige vandtryk.   
Uanset om du maler med træolie eller træbeskyttelse, bør du vaske terrassen med trærens for at fjerne støv, skidt og fedt. Sørg for at vælge et produkt som er egnet til udendørsbrug, og husk at det kan være nødvendigt at gentage behandlingen flere gange for at fjerne alle belægninger.

Er terrassen ramt af alger, skal de fjernes med et algemiddel inden der males. Lad midlet virke i et døgns tid, og fjern herefter de døde alger med en stiv kost. Du kan genkende de døde alger på deres farve, som vil være brunlig.
Når du har vasket terrassen ren og fjernet eventuelle alger, er det tid til at slibe overfladen med sandpapir korn 80-120. Terrassen skal være helt ren og tør inden du går i gang med slibearbejdet. Du kan eventuelt montere slibeværktøjet på et forlængerskaft for at skåne ryggen. Fjern herefter støvet med en børste.

Når du alligevel er i gang, kan du lige så godt gennemgå terrassen for råd og efterspænde eventuelle løse skruer og bolte. Er der søm som stikker op, bankes de ned med en hammer så du undgår at træde i dem.

Behandling med træbeskyttelse eller terrasseolie

Nu er du klar til at male terrassen. Behandlingen foregår bedst i tørvejr, og det er vigtigt at fugtindholdet i træet ikke overstiger 15 % - brug gerne en fugtmåler hvis du er i tvivl.

Er fugtindholdet for højt, skal du vente til der har været en periode med tørvejr. Som hovedregel er det bedst at male terrassen i sommerhalvåret fra maj til september, men benytter du en oliebaseret træbeskyttelse vil det – på grund af malingens hurtige tørretid – ofte være muligt at forlænge sæsonen.

Når du skal vælge træbeskyttelse, bør du gå efter et produkt med farvepigment. Det er nemlig farvepigmentet som er med til at beskytte træet mod solens UV-stråler og dermed forlænge terrassens levetid. Både klar og farvet træbeskyttelse fås med farvepigment, så du behøver altså ikke at give terrassen en bestemt farve for at drage fordel af farvepigmentets beskyttende egenskaber.

Det er også en god ide at vælge en træbeskyttelse med fungicider – disse er nemlig med til at beskytte mod svampeangreb, herunder skimmelsvamp. På emballagen vil du typisk kunne se om produktet indeholder fungicider.

Der er ikke nogen regler for om du skal bruge træbeskyttelse eller terrasseolie – der er dog meget som taler for at bruge terrasseolie. Bruger du træbeskyttelse, dannes en film på overfladen. Brydes denne film, kan vand trænge ned i træet og skabe fugtproblemer. Terrasseolie danner ikke en film på overfladen, men trænger i stedet ned i træet og beskytter det indefra.

Terrasseolie har også den fordel at der ikke skal grundes inden produktet påføres nyt, ubehandlet træ – dette er nødvendigt hvis der bruges træbeskyttelse.

Både træbeskyttelse og træolie påføres bedst med en bred pensel. Start gerne med endetræet og slut af med terrassens vandrette overflade.