Hvad er en rundsav? Og hvad kan du bruge den til?

Med en rundsav kan du lave lange, lige snit. Mange rundsave har også en justerbar skærevinkel, så du kan lave skrå snit.

Her er nogle eksempler på opgaver du kan klare med rundsaven:

  • Save i smig
  • Flække store plader eller et stykke tømmer
  • Lave en elegant afslutning på en bordplade
  • Afkorte lister
  • Tilpasse stolper

Der findes flere forskellige klinger til rundsaven:

  • Træsavklinge – til blødt og hårdt træ
  • Diamantsavklinge – til fibercement, gips, MDF og termoplast
  • Metalsavklinge – til fx aluminium

Ofte er det også muligt at tilkøbe en såkaldt føringsskinne. Med den kan du lave helt præcise vinkelrette snit.

festool føringsskinne

De fleste rundsave har justerbar dybdeindstilling. Det betyder at du kan indstille præcist hvor dybt saven skal skære ned i materialet. Det er SUPER praktisk hvis du fx skal lave en hak-i-hak samling eller skære en træplade til UDEN at bordpladen nedenunder bliver ødelagt.

En rundsav minder på mange måder om en dyksav. Med en dyksav kan du dog starte et snit på midten af pladen. Derudover kan du lave vinkelrette snit på lodrette overflader og skære helt tæt op ad en væg.

makita dyksav

Skal du skære store stykker træ, bør du overveje at købe en bordrundsav i stedet for en håndholdt rundsav. Så glider arbejdet noget hurtigere.

bosch bordrundsav

Valg af rundsav – her er 3 ting du skal være opmærksom på

Der findes mange rundsave på markedet, og det kan derfor være lidt en opgave at finde den helt rigtige til de behov du har.

Her er 3 gode råd som er værd at have med i dine overvejelser:

  • Vælg en rundsav der kan tilsluttes en støvsuger, så du ikke skal feje savestøv op efterfølgende. Mange rundsave har også en indbygget beholder, som opsamler støvet.
  • Tjek at rundsaven har en linjelaser. På den måde får du en præcis opmærkning af skærelinjen, så du let kan se hvor du skal save.
  • Sørg for at vinkelindstillingerne er tydelige, så du nemt kan aflæse hvilken vinkel saven er indstillet til. Det er en fordel hvis rundsaven har klikstop, så du kan skifte mellem de mest almindelige vinkler.

Skal du vælge en rundsav med batteri eller ledning?

Rundsav med batteri

En batteridrevet rundsav – også kaldet en akku rundsav – er nem at arbejde med og giver en stor bevægefrihed, da den ikke skal tilsluttes en stikkontakt.

Ulempen er at den kan løbe tør for strøm imens du saver. Derfor er det en god ide at oplade batteriet hver gang du har brugt rundsaven. Du kan også købe et ekstra batteri, så du hurtigt kan skifte hvis det ene løber tør.

Vil du have en batteridrevet rundsav, råder vi dig til at vælge et batteri med batteriladeindikator. Så kan du nemt se hvor meget strøm der er tilbage.

Vi anbefaler også at du vælger et batteri med minimum 2.0 Ah. Jo flere amperetimer batteriet har, desto længere tid går der før det skal oplades.

milwaukee 12 ah batteri

Hvor kraftigt skal batteriet være?

Det er svært at svare helt præcist på. Med et 18V batteri kan du dog klare de fleste opgaver. Et 12V batteri fylder og vejer mindre – men er ikke helt så kraftigt.

Tjek altid om der medfølger batteri til din rundsav – eller om det skal købes separat. Ofte kan der være en del penge at spare hvis du allerede har et batteri der passer.

Rundsav med ledning

En rundsav med ledning er velegnet til længerevarende opgaver, hvor du ikke vil risikere at løbe tør for strøm imens du saver.

makita bordrundsav med ledning

Vælger du en rundsav med ledning, kan du ofte få den til en noget lavere pris end en tilsvarende model med batteri. Den er normalt også kraftigere. Selv de batteridrevne rundsave fås dog med masser af power.  

Ulempen ved en rundsav med ledning er selvfølgelig at den skal tilsluttes en stikkontakt. Derfor er den lidt mere bøvlet at håndtere. Mange synes også at det er irriterende at der ligger en ledning i vejen.

Vil du have en rundsav med ledning, skal du sikre dig at ledningen er blød og føjelig. Den må altså ikke være stiv.

Sikkerhed når du arbejder med rundsaven

En rundsav er kraftig og kan derfor udøve store skade hvis du bruger den forkert.

For at mindske risikoen for at der sker ulykker, skal du tjekke at rundsaven KUN kan tændes ved at holde to knapper inde på samme tid. På den måde undgår du at den pludselig går i gang ved et uheld.

dewalt bordrundsav

Sørg også for at rundsaven har et skridsikkert greb, så den ikke glider ud af hænderne imens du saver. Tag eventuelt ud i en af vores byggemarkeder inden du beslutter dig. Så kan du få en fornemmelse af hvordan den ligger i hånden inden du køber.

Find en Davidsen nær dig

Loading...

Når du arbejder med rundsaven, er det vigtigt at du IKKE presser. Lad i stedet maskinen gøre arbejdet for dig. Hvis du presser, risikerer du at den arbejder langsommere – og i værste tilfælde går i stå.

Find den rigtige klinge til din rundsav med disse 3 råd

  • Vælg en klinge der passer til det materiale du skal arbejde i. En klinge til træ duer altså ikke hvis du skal save i metal. Mange klinger kan arbejde i flere forskellige slags materialer.
  • Vær opmærksom på hvor mange tænder klingen har. En klinge med få, store tænder giver et groft snit og arbejder sig hurtigt igennem materialet. En kniv med mange, små tænder giver derimod et finere snit.
  • Tjek at klingen passer i størrelsen til din rundsav. Har du en rundsav med en klingestørrelse på 150 mm, skal klingen altså have samme diameter.

Husk at der typisk sidder en standardklinge til grove snit på rundsaven når du køber den.

Standardklingen er god til det grovere arbejde, men skal du fx afkorte en laminatbordplade, får du brug for en anden klinge.

Find den helt rigtige rundsav hos Davidsen

I vores sortiment finder du en bred vifte af rundsave fra anerkendte mærker som Makita, Bosch og Dewalt.

Du kan bestille online eller til afhentning i et af vores byggemarkeder, som du finder i hele landet.