Smart belysning: 7 intelligente måder at styre belysningen

Med intelligent belysning kan du styre lyset med din stemme, indstille det til at tænde og slukke på bestemte tidspunkter og skabe den rigtige stemning til enhver lejlighed. I denne artikel gennemgår vi de mange muligheder med smart belysning fra Philips Hue, som er en af de førende producenter på området.  

smart belysning philips hue

Skab tryghed i hjemmet

Ifølge Danmarks Statistik bliver der hvert år begået over 25.000 indbrud i Danmark. En effektiv måde at forebygge indbrud er ved at lade huset se beboet ud. Med Philips Hue kan du indstille lyset til at være tændt på bestemte tidspunkter af døgnet – fx når du er på arbejde – så det ser ud til at der er nogen hjemme. Du kan også lade lyset tænde og slukke på tilfældige tidspunkter i løbet af dagen, hvilket virker mere naturligt.

Philips Hue tilbyder desuden en bred vifte af udendørslamper, som kan tilkobles en bevægelsessensor, så lyset automatisk tænder når der registreres en bevægelse. Dette har både en præventiv virkning overfor ubudne gæster og sikrer samtidig at energiforbruget holdes til et minimum.

Nem installering

Philips Hue er nem at komme i gang med, og opsætningen kan klares på blot få minutter. Først monteres pærerne, og Hue Bridge tilsluttes routeren med et netværkskabel. Hue Bridge er klar til brug når alle tre diodelys på fronten lyser.

Til sidst downloades Philips Hue appen, som fås til både Apple og Android enheder. Sørg for at din smartphone eller tablet tilsluttes det samme netværk som din Hue Bridge – ellers kan der ikke oprettes forbindelse.

Appen guider dig nemt og sikkert igennem opsætningen, og er du i tvivl om noget undervejs, kan du hente hjælp på Philips Hues hjemmeside, som både inkluderer videoguides og produktmanualer.

Styr lyset med stemmen

Philips Hue kan ikke blot styres fra din smartphone eller tablet, men også med stemmen. Du kan fx sige: ”sluk læselampen” eller ”tænd alt lyset”. Du kan også bruge stemmen til at styre farver og lysstyrke.

For at bruge stemmestyring kræves en digital assistent – som fx en Alexa eller Google Home. Har du en Apple smartenhed, kan du desuden benytte Siri til at styre lyset. Både Alexa og Google Home kræver en Philips Hue Bridge.

Vågn op til et behageligt lys

Er du træt af at vågne op til lyden af en alarm, kan du med Philips Hue indstille lyset til gradvist at tage til i styrke over et tidsinterval som du selv vælger.

Skal du op på forskellige tidspunkter i løbet af ugen, kan du oprette flere alarmer. Du kan også indstille lyset til et tænde på et tilfældigt tidspunkt indenfor et prædefineret tidsrum – fx 30 eller 60 minutter inden du skal op. Forbinder du Philips Hue til en digital assistent, kan du desuden aktivere alarmfunktionen med din stemme.

Tag underholdningen til nye højder

Philips Hue kan gengive og reflektere lyset på dine tv-skærme og dermed levere unikke film- og underholdningsoplevelser.

Der er to måder at synkronisere Philips Hue med dine tv-apparater. Du kan enten installere en såkaldt Philips Hue Play HDMI Sync Box, som forbindes til din Hue Bridge, eller downloade Philips Sync Desktop appen, som gør det muligt at matche farverne på din computerskærm – en oplagt mulighed når du spiller spil på computeren.  

Bemærk at du skal bruge lamper med farvepærer for at kunne synkronisere Philips Hue med dine tv-apparater.  

Brug Philips Hue som stemningsbelysning

Med Philips Hue kan du skabe den rigtige stemning til enhver lejlighed ved at justere styrke, farve og temperatur. Philips Hue kommer med en række prædefinerede scener, men du kan også oprette dine egne og gemme dem til senere brug. For hver scene kan du angive et navn og uploade et billede, så den er nem at genkende.

Du kan fx oprette en scene med et afdæmpet, varmt lys og kalde den ”læselys” eller en scene med et rødligt skær, der hedder ”romantisk middag”. Philips Hue kan også bruges udendørs til at skabe liv og atmosfære omkring terrassen eller understrege bestemte højtider. Til jul kan du fx bruge grønne og rødlige nuancer, mens du til Halloween kan anvende et lilla lys til at skabe en uhyggelig stemning.

Geo-fencing

Med geo-fencing kan du bruge din fysiske lokation til at styre belysningen. Du kan fx indstille alle lamper til at slukke når du forlader hjemmet eller tænde når du træder ind ad døren – alt sammen uden at du skal have din mobil op af lommen. Philips Hue bruger ganske enkelt placeringen af din smartphone til at afgøre hvornår bestemte handlinger skal aktiveres.

Kom i gang med Philips Hue

Der er flere måder at komme i gang med Philips Hue. Du kan fx starte med en såkaldt startpakke, der indeholder træ pærer, en Hue Bridge og en trådløs kontakt. En anden mulighed er at købe de lyskilder du har brug for og forbinde dem med Bluetooth – i stedet for at bruge en Hue Bridge.

Vær dog opmærksom på at du ikke får de samme muligheder med Bluetooth. Vælger du at bruge Bluetooth, kan du installere op til 10 lyskilder, mens du med en Hue Bridge kan tilslutte op til 50 lyskilder og samtidig får adgang til en række unikke funktioner som bl.a. stemmestyring, oprettelse af tidsplaner og synkronisering med film, spil og musik. Vil du have den fulde Philips Hue oplevelse, bør du altså investere i en Hue Bridge.

Philips tilbyder også en bred vifte af lamper til både inden- og udendørsbrug. Du finder bl.a. væglamper, bordlamper, pendler og loftlamper. Mange Philips Hue lamper kræver en Hue Bridge, men enkelte lamper kan bruges med bluetooth alene. Du kan se vores udvalg af smart home produkter her.