Hvilken olie skal du vælge til havemøbler?

Havemøbler i træ kræver regelmæssig oliebehandling for at undgå råd, svamp og revnedannelse. Olien er samtidig med til at bevare træets naturlige glød, så havemøblerne forbliver pæne. Bliv klogere på hvad du skal kigge efter når du handler træolie, og få konkrete anbefalinger til produkter.  

oliebehandling havemøbler

Træhavemøbler skal behandles med olie 1-2 gange om året. Olien modvirker fx skimmelsvamp og råd.

Hvad karakteriserer en god havemøbelolie?

Som du måske har gættet, er det ikke ligegyldigt hvilken olie du vælger til at behandle dine udendørsmøbler. Men hvad skal du egentlig være opmærksom på når du står nede i butikken og skal vælge blandt de mange produkter på hylderne, eller sidder foran computeren klar til at lægge varer i indkøbskurven?

Først og fremmest skal du sørge for at vælge en olie af god kvalitet. Der er ganske vidst penge at spare ved at vælge et billigt produkt, men den lave pris afspejler sig også i det færdige resultat.

Hvordan genkender du en god kvalitetsolie? Det vigtigste er at den indeholder farvepigment. Behandler du havemøblerne med en farveløs olie, vil de nemlig hurtigt komme til at se grå og kedelige ud da olien ikke beskytter mod solens uv-stråler.

træolie med farvepigment

Farvestoffet i olien modvirker at træet bliver nedbrudt af solens farlige uv-stråler.

Det skal ikke være nogen hemmelighed at farvepigment er en af de dyreste bestanddele i træolie, men det er også farvepigmentet som giver en god dækkeevne og dermed kan spare dig for at skulle male over flere gange.

Et andet godt råd er at vælge en olie som passer til den træsort dine havemøbler er lavet af. Mange producenter har udviklet produkter som er lavet specielt til fx teaktræ og mahogni. Der findes også olier til behandling af trykimprægneret træ.

Inden du lægger dig fast på et bestemt produkt, er det en god ide at se en farveprøve i en af vores butikker, så du er sikker på at farven matcher dine forventninger. Der kan nemlig være stor forskel på hvordan farven ser ud på en skærm og et farvekort nede i butikken.

Skal du vælge en vandbaseret eller oliebaseret træolie?

Fordelen ved at vælge en vandbaseret olie er at pensler og andet malerudstyr nemt kan rengøres med vand efter brug. Olien bibeholder også træets glød

Vælger du derimod en terpentinbaseret olie, skal du bruge penselrens eller terpentin for at få olien af. Til gengæld forlænger den terpentinbaserede olie træets levetid og modvirker revnedannelser og udtørring.

​​​​​​​Eksempler på gode olier til havemøbler​​​​​​​

I vores sortiment finder du flere produkter som egner sig til overfladebehandling af havemøbler. Du kan fx overveje Gori Dækkende Haveprojekter 628, som kan anvendes til en lang række udendørsprojekter – ikke kun havemøbler, men også plantekasser, højbede, legehuse og meget mere. Produktet fremhæver træets naturlige struktur (men skjuler åretegningerne) og fås i seks smukke farver. Da olien indeholder farvepigment, beskytter den effektivt mod solens uv-stråler. Haveprojekter 628 kan bruges til både ubehandlet og tidligere behandlet træ. Da der er tale om en vandbaseret olie, kan pensler nemt rengøres med vand efter brug.  

gori dækkende haveprojekter 628

Med Gori dækkende haveprojekter 628 kan du skabe en rød tråd igennem alle elementer i haven.

Har du havemøbler i ædeltræ, anbefaler vi at du anvender Faxe eller Benar Ædeltræsolie, som giver førsteklassesbeskyttelse mod misfarvning og gråning. Samtidig får dine møbler et flot gyldent udtryk. Anvendes produktet på ubehandlet teak og mahogni, anbefaler vi at du affedter møblerne med cellulosefortynder inden behandling. På den måde åbnes porerne i træet, og der opnås en bedre mætning.