Hvilket hegn skal du vælge?

Det er vigtigt at vælge det rigtige hegn til haven. Læs om de forskellige muligheder, og bliv klædt på til at vælge den hegnsløsning der passer bedst til din have.

trykimprægneret hegn

Indhold

Komposithegn - til dig der vil slippe for løbende vedligeholdelse
Træhegn - til dig der vil bringe naturen ind i haven
Glashegn - til dig der ønsker et let og svævende udtryk
Trådhegn - til dig der skal indramme dyr og områder med bevoksning
Metalhegn - til dig der vil have et hegn som holder i mange år uden vedligeholdelse
Stakit - til dig der vil indhegne forhaven eller sommerhuset​​​​​​​​​​​​​​

Komposithegn - til dig der vil slippe for løbende vedligeholdelse

Komposit består af træ og plastik, som holdes sammen af et bindemiddel. Fordelen ved at vælge et komposithegn er at det stort set ikke kræver nogen vedligeholdelse. Du skal fx ikke behandle det med træbeskyttelse eller maling.

Derudover holder hegnet i årevis. Mange producenter lover en levetid på 20-25 år. Det er dog svært at sige hvor længe hegnet reelt holder, da komposit er et forholdsvist nyt materiale.

Med et komposithegn kan du både indramme haven og skærme af for nysgerrige blikke. Hegnet kan også kombineres med glaselementer hvis du ønsker et mere åbent udtryk.

Komposit er et godt alternativ til træ, da det har samme struktur og udtryk, men ikke kræver ligeså meget vedligeholdelse.

Fordele: Nemt at vedligeholde, bliver ikke angrebet af råd og svamp, holder i mange år.

Ulemper: Kan ikke males i en anden farve ligesom et træhegn.

Gode råd: Sørg for at der er god afstand ud til stolperne - ellers risikerer du at hegnet kommer til at stå i en bue.

Træhegn - til dig der vil bringe naturen ind i haven

Træ er et naturligt materiale, som bidrager til stemning og atmosfære. Vælger du et hegn af træ, kan du male det, så det får præcist det udtryk du ønsker. Der findes dog også hegn som er grundmalet fra fabrikantens side, så du slipper for selv at gøre det.

Selvom træ er et populært materiale, skal du være opmærksom på at det kræver en del vedligeholdelse og løbende skal behandles med træbeskyttelse. Træbeskyttelsen fungerer som et værn mod råd og svamp og er altså med til at forlænge levetiden på hegnet.

Hvor ofte du skal overfladebehandle hegnet, afhænger af hvilken træbeskyttelse du vælger. Heldækkende træbeskyttelse kan holde i otte år eller mere, mens transparent træbeskyttelse kun holder i et halvt til et helt år.

Fordele: Fremstår naturligt, bidrager til stemning og atmosfære og giver stor frihed når uderummet skal indrettes, da der er mange designs at vælge imellem.

Ulemper: Kræver mere vedligeholdelse end andre typer hegn.

Gode råd: Stolper af træ bør være NTR mærket A - så er du sikker på at de tåler jordkontakt.

Glashegn - til dig der ønsker et let og svævende udtryk

Et glashegn kræver stort set ingen vedligeholdelse og passer derfor godt ind i en travl hverdag. Det eneste du skal gøre, er faktisk at tørre glasset af med en fugtig klud efter behov.

Med et glashegn kan du både skærme af for nysgerrige blikke og bevare udsigten fra haven - alt afhængig af om du vælger et hegn med klart eller frosted glas.

Du kan også kombinere glas med andre materialer. Vores populære Plus Futura hegn kombinerer fx komposit med smukke glaselementer. Det giver et mere åbent udtryk og skaber en god kontrast mellem det hårde og det lette.

Hvis du vil have et glashegn, er det vigtigt at du vælger den rigtige type glas. Opsættes hegnet mere end 50 cm over terræn, fx på en altan, skal du vælge lamineret glas. Opsættes det mindre end 50 cm over terræn, kan du nøjes med hærdet glas.

Fordele: Giver et let og svævende udtryk og er nemt at vedligeholde - hegnet passer stort set sig selv.

Ulemper: Kan “larme” i landskabet.

Gode råd: Overvej om et glashegn er den rigtige løsning - glas passer ikke til alle haver.

Trådhegn - til dig der skal indramme dyr og områder med bevoksning

Et trådhegn bruges primært til indhegning og har derfor ikke på samme måde en æstetisk funktion som de andre hegnstyper. Du kan dog lade slyng- og klatreplanter gro op ad hegnet, så det falder mere naturligt ind i omgivelserne.

Vi anbefaler et trådhegn hvis du vil forhindre dyr i at stikke af, beskytte bevoksning, som fx træer, eller hvis du vil bygge en hunde- eller hønsegård.

Fordelen ved trådhegn er at det er stort set vedligeholdelsesfrit. Samtidig er det billigere end hegn i træ, komposit eller glas.

Fordele: Er nemt at sætte op, kræver ingen vedligeholdelse, bevarer udsigten.

Ulemper: Kan virke som en billig løsning, egner sig ikke til at skabe læ eller skærme af for nysgerrige blikke.

Gode råd: Sørg for at højden på hegnet passer til formålet. Skal du fx indhegne haven, så hunden ikke kan stikke af, kan det være nødvendigt med et hegn på 1,6-1,8 meter - afhængig af hvilken hunderace der er tale om.

Metalhegn - til dig der vil have et hegn som holder i mange år uden vedligeholdelse

Et metalhegn kræver ikke nogen vedligeholdelse og er nemt at sætte op. Desuden har det et klassisk udtryk, som passer godt til de fleste haver. Metalhegn fås i neutrale farver som sort og antracit, der harmonerer godt med naturens grønne nuancer.

Vil du have et metalhegn, skal du sikre dig at det har fået en overfladebehandling der beskytter mod rust. Hegnet kan fx være galvaniseret eller pulverlakeret.

Fordele: Kræver ingen vedligeholdelse, holder i mange år, bevarer noget af udsynet, så du fx kan holde øje med børnene når de leger i haven.

Ulemper: Kan ikke males - ligesom et træhegn.

Gode råd: Overvej om du ønsker et espalierhegn, hvor slyng- og klatreplanter kan brede sig og skærme af for nysgerrige blikke, eller om du ønsker et mere åbent hegn, hvor noget af udsynet bevares.

Stakit - til dig der vil indhegne forhaven eller sommerhuset

Et stakit er et oplagt valg til forhaven. Stakittet er typisk hvidmalet, men da det er lavet af træ, kan du male det i en anden farve hvis du ønsker det.

Derudover er hegnet ikke særlig højt, og derfor bevares udsigten. Ulempen er selvfølgelig at andre kan kigge ind.

Fordele: Bidrager til en idyllisk stemning, bevarer udsigten, kan males, så det får et mere personligt udtryk.

Ulemper: Kræver løbende vedligeholdelse for at undgå at træet bliver angrebet af råd og svamp. Andre kan kigge ind. Skaber ikke læ for vinden.

Gode råd: Bygger du dit eget stakit, kan du forlænge levetiden betragteligt ved at skære bunden skrå, så regnvand kan løbe af. ​​​​​​​

Afsluttende ord

Som du kan se, findes der mange forskellige typer hegn, og de har hver især deres fordele og ulemper.

Er du i tvivl om hvilket hegn du skal vælge, kan du søge inspiration i vores hegn- og terrassekatalog, som er spækket med flotte hegnsløsninger bl.a. fra Plus, Elmholm og Kirkedal.  

Du kan også designe dit nye hegn med PLUS®designer - det er gratis.