Hvilket hegn skal du vælge?

Der findes mange forskellige løsninger, materialer og udtryk når du skal vælge et nyt hegn. Det vigtigste er at få styr på hvilket behov hegnet skal dække, og hvor meget vedligehold det kræver. Her guider vi dig igennem de mest klassiske hegn på markedet, og ser på deres fordele og ulemper.

Fast hegn

Ønsker du privatliv i haven, så er et fast hegn en god løsning.

Fast hegn

Et fast hegn er det ultimative valg når du ønsker afskærmning for naboen, generende trafik eller anden aktivitet ved din bopæl. Det er ydermere et populært alternativ til hækplanter, når du og naboen ønsker mindre havearbejde og mere privatliv.

Fast hegn fås i mange afskygninger og materialer – fx som træ og komposit. Inden du anskaffer dig et nyt hegn er det en god ide at se på fordele og ulemper, samt niveauet af vedligehold.

Stakit

Brug et klassisk stakit til at indramme din grund eller forhave .

Stakit

Det klassiske stakit bruges ofte i forhaver og til indramning af grunden. Et stakit giver dig ikke afskærmning og læ i haven, men er et godt valg når du ønsker at afgrænse med et klassisk udtryk. Stakittet kan kombineres med låger i flere størrelser, og er let at montere hvis det købes i moduler.

Ønsker du et helt unikt og personligt udtryk, kan du kaste dig ud i et gør-det-selv projekt - men vær forberedt på at det er et tidskrævende projekt.

Trådhegn og Espalier

Skab en hyggelig atmosfære med plantevægge i haven.

Trådhegn og espalier

Trådhegn bruges ofte til at holde de firbenede logrende venner inde i haven, samt til at indramme hækken. Hegnet kan ikke bruges med henblik på læ eller som afskærmning.

Espalierhegn består af metaltråd, men fremstår mere stilrent end det klassiske trådhegn. Det fås i mange forskellige størrelser, og kan vælges i rustrød eller galvaniseret stål. Hegnet kan stå alene, eller benyttes som mellemstykke i et "lukket" hegn - for at opnå et mere luftigt udtryk.

Det er oplagt at lade slyng- og klatreplanter sno sig op ad rionettet. Planterne er med til at skabe en hyggelig atmosfære i form af grønne plantevægge.

Espalierhegn er en løsning der kræver minimal vedligeholdelse, og er forholdsvist budgetvenlig.

Hegn med glas

Vælg et glashegn når du ønsker læ i haven - uden at fjerne udsigten .

Glashegn

Er du ikke typen der generes af nysgerrige blikke, så kan et glashegn være den helt rigtige løsning for dig. Glashegn har et moderne og let udtryk, og det giver dig læ for vinden samtidig med at du bevarer udsigten i haven. Det fås i mange varianter, og kan kombineres med et hav af forskellige stolper. Derudover er det en langsigtet og vedligeholdelsesfri løsning.

Med sit stilrene udtryk egner glashegn sig specielt godt til nyere huse.

Levende hegn

Ønsker du en naturlig afgrænsning, læ, eller sektionsopdelte hyggekroge på din grund, så kan du med fordel plante et levende hegn. Typisk vælges bøg eller ligusterplanter, men mulighederne er uendelige og afhænger af det look du ønsker.

Et levende hegn kræver mere vedligeholdelse end et fast hegn, da hækken skal klippes og plejes. Til gengæld får du en naturlig afskærmning, som bevarer det naturlige og bidrager til biodiversiteten.  

Levende hegn

Få en naturlig afskærmning med hækplanter rundt om huset, og skab hyggekroge i haven.

Materialer

Når du har valgt det type hegn der dækker dit behov, er det tid til at overveje hvilke materialer du foretrækker. Er du ikke fan af malerarbejdet er de vedligeholdelsfrie materialer et godt valg for dig. Ønsker du derimod en løsning med mulighed for at ændre udtrykket - fx ved at male i nye farver, så er vores træhegn et godt valg. Nedenfor gennemgår vi materialer, samt deres fordele og ulemper så du kan træffe det bedste valg.

Valg af materialer

Tag stilling til om du fx ønsker vedligeholdelsesfrie materialer.

Komposit

Et komposithegn er et godt valg når du ønsker et vedligeholdelsesfrit hegn. Kompositbrædder består af træ, plastik samt et bindemiddel. De kræver ingen pleje, og kan vaskes af med varmt vand og sæbe. Materialet er yderst modstandsdygtig over for skadedyr, og går ikke i forrådnelse. Du kan forvente en levetid på ca. 20-25 år.

Oftest ses komposithegnet i en grå farve, som passer ind i de fleste haver.​​​​​​​​​​​​​​

Træ

Til trods for højere krav til vedligehold, så er træhegnet stadig et foretrukket valg for mange. Træhegnet er traditionelt og passer i særdeleshed godt ind i velplejede haver med træer og buske. Et træhegn er forholdsvis nemt at sætte op og tilpasse i størrelsen.

Som hovedregel skal træet behandles hvert år, så det holdes fri for alger og snavs. Ønsker du at hegnet skal fremstå ubehandlet, er det en god ide at give det en omgang træbeskyttelse for at undgå råd, svamp eller at træet udtørrer.

Vælger du at male træværket skal du løbende tjekke om malingen skaller af. Når det sker er det tid til en ny omgang maling.​​​​​​​

Polyrattan

Du kender måske polyrattan fra havemøbler hvor det oftest bruges på grund af den gode holdbarhed. Polyrattan er et flettet plastmateriale, som er stort set vedligeholdelsesfrit. Hvis det bliver beskidt kan det nemt spules eller vaskes af, men kræver ingen yderligere vedligeholdelse. Det er meget modstandsdygtigt over for vind og vejr og tåler forskellige temperaturer samt UV stråler. Hegnet har et naturligt og roligt udtryk, og passer både til nye og ældre huse.

Metal

Overvejer du at købe et hegn i metal, skal du sikre dig at det er galvaniseret, pulverlakeret eller har en anden form for overfladebehandling. Ellers risikerer du, at hegnet ruster hurtigt. Metalhegn fås i mange varianter – fx panelhegn og rionet. Metalhegn er et af de hegntyper, der kræver mindst vedligeholdelse, og skal kun skylles med vand ved behov.​​​​​​​

Re-textile

Den nye spiller på banen er det bæredygtige materiale Re-textile. Det er fremstillet af 100% affald fra plastfolier og tekstiler. Materialet er modstandsdygtigt over for fugt, vand og lave temperaturer, og kan derfor klare det danske omskiftelige vejr. Re-textile er for dig, der ønsker et miljøvenligt og stærkt produkt som alternativ til de traditionelle hegnsmaterialer.  ​​​​​​​