Hvilket vildmarksbad skal du vælge?

Størrelse, materiale og opvarmningsform er blot noget af det du skal lægge mærke til når du skal købe et vildmarksbad til haven. Bliv klogere på hvad dit vildmarksbad skal kunne her. 

vildmarksbad med plastikindsats

Et vildmarksbad med plastikindsats holder længere og er nemt at vedligeholde.

Hvorfor købe et vildmarksbad?

Der kan være flere grunde til at købe et vildmarksbad, men for mange handler det om at finde ro og velvære. I en travl hverdag er der ikke noget bedre end at kunne krybe under det varme vand og nyde den friske luft der omslutter dig. Da et vildmarksbad opvarmes med en ovn, kan du bruge det året rundt, selv i de kolde vintermåneder med sne og frost.

Det siges også at der er en række sundhedsfordele ved at bruge et vildmarksbad. Udover at mindske stress, peger undersøgelser på at det giver en bedre nattesøvn, reducerer smerter i led og muskler, forbedrer blodtrykket og øger forbrændingen.​​​​​​​

Læs også: Vedligeholdelse af vildmarksbad i træ

Tænk over materialevalget

Som du måske har gættet, fås vildmarksbade i forskellige materialer. Langt de fleste er lavet i træ, men der findes også modeller med glasfiber og polypropylen, som er et hårdt plastmateriale.

Fordelen ved træ er at det afgiver en skøn, naturlig duft, som indbyder til ro og fordybelse. Ulempen er at det kræver en del vedligeholdelse og kan give lækager. Af den grund vælger mange et vildmarksbad i enten glasfiber eller polypropylen. Disse materialer giver nemlig ingen utætheder, har en lang levetid og kræver minimal rengøring og vedligeholdelse. Til gengæld er de også dyrere.

udendørs vildmarksbad i sne

Her ses et af vores vildmarksbade i træ. Vildmarksbadet har plads til seks personer og kommer med indvendig ovn.

Vælg den rigtige størrelse

Når du skal købe et vildmarksbad, er størrelsen en af de vigtigste parametre at have med i dine overvejelser. Et stort vildmarksbad giver masser af plads til at bevæge sig på, men det er også tungt og kan derfor være svært at flytte rundt på. Det er faktisk ikke ualmindeligt at et vildmarksbad vejer 450 kg eller mere, så selv hvis du kun skal flytte det over en mindre distance, kan det kræve hjælp fra flere personer.

Størrelsen på vildmarksbadet spiller også en rolle i forhold til vandforbruget. Køber du fx et vildmarksbad med en volumen på 2000 liter, vil det koste 140 kr. at fylde op, og kan det rumme 1100 liter, koster det 77 kr. at fylde op (altså knap halvt så meget). Dette forudsætter at 1 liter vand koster 0,07 kr. inklusiv afgifter. Hertil kommer selvfølgelig udgifter til genfyldninger, så skifter du vandet ofte, kan vandregningen hurtigt blive høj.

Opvarmningsform

Langt de fleste vildmarksbade kommer med en brændeovn, som kan være placeret på enten den indvendige eller udvendige side af tønden. Fordelen ved at vælge et vildmarksbad med indvendig ovn, er at vandet opvarmes hurtigere. Du vil også opleve en bedre varme fordi du sidder tæt på varmekilden. Ulempen er at ovnen optager en del af den indvendige plads, så derfor føles det ikke ligeså rummeligt som et tilsvarende vildmarksbad med udvendig ovn. Desuden vil det være nødvendigt at varmebeskytte ovnen for at undgå at brænde sig.

vildmarksbad med udvendig ovn

En udvendig ovn kræver mere opvarmning, men optager til gengæld ikke plads i selve karret.

Vælger du et vildmarksbad med udvendig ovn, vil du have mere siddeplads, og rengøringen vil være nemmere fordi ovnen ikke sidder i vejen. Til gengæld skal den opvarme mere vand – derfor kan det være en god ide at dække vildmarksbadet til med et cover om aftenen, så vandet stadig er nogenlunde varmt når du står op dagen efter.

Det er er værd at nævne at nogle producenter tilbyder vildmarksbade med et elektrisk varmelegeme. Dette kræver selvfølgelig at du placerer badet tæt på en strømforsyning, men til gengæld vil vandet blive opvarmet hurtigere, og du slipper for at fylde brænde på, holde gang i ilden og gøre rent hver gang du har brugt vildmarksbadet. Det elektriske varmelegeme fylder også minimalt og giver derfor både nogle af fordelene ved en udvendig og indvendig ovn. Med et elektrisk varmelegeme får du dog ikke den samme stemning og atmosfære som en rigtig brændeovn giver.

Du kan se vores udvalg af vildmarksbade her