Hvordan tænder man en gasgrill?

Det er ikke svært at tænde op i en gasgrill. Men du skal vide hvordan du gør - ellers risikerer du nemlig at der opstår en eksplosiv opflamning eller at der slet ikke kommer gang i grillen. Vi viser dig hvordan du tænder op i din gasgrill på en sikker og forsvarlig måde. 

tænding af gasgrill

En gasgrill er nem at tænde, men der er nogle ting du skal vide for at undgå ulykker.

1. Tjek at alt er i orden inden du tænder op i grillen

Inden du tænder for grillen, skal du sikre dig at slange og regulator er intakt. Der må altså ikke være revner eller tydelige mærker. Er du i det mindst tvivl om slangen er intakt, skal du udskifte den med en ny. Du kan også tjekke om slangen er slidt, ved at smøre den ind i sæbevand. Hvis der dannes bobler, er det et tegn på at slangen er utæt og skal udskiftes.

Du behøver ikke at tjekke slange og regulator hver gang du bruger grillen, men det anbefales at gøre det minimum en gang om året.

Inden du tænder grillen, skal du også sikre dig at flasken er placeret ved siden af grillen. Hvis du stiller den under grillen, risikerer du nemlig at der opstår en eksplosion. Desuden skal du sikre dig at gasflasken står oprejst. Du må altså ikke lægge den ned.​​​​​​​

2. Sæt regulatoren på gasflasken

Det er vigtigt at ventilen på regulatoren er slukket inden du sætter den på gasflasken. Regulatoren er den anordning som sidder for enden af slangen, og som bruges til at tænde og slukke for gassen. Regulatoren monteres på gasflasken, og den anden ende af slangen sættes på grillen. Det er vigtigt at regulatoren sidder sikkert inden du tænder for gassen.

3. Åbn låget på grillen og skru op for gassen

Inden du tænder grillen, skal du åbne låget. Hvis du lader det være lukket, risikerer du nemlig at gassen hober sig op under låget, hvilket øger risikoen for eksplosion.

Herefter skal du åbne regulatoren på gasflasken. Gassen strømmer nu igennem slangen, og brænderne tændes. Hver brænder er forbundet med en reguleringsknap, som du kan bruge til at styre temperaturen – lidt ligesom på et komfur.

weber gasgrill

Når du skal tænde en gasgrill, skal du blot trykkle på en knap og indstille temperaturen på betjeningspanelet foran.

4. Tryk på tændingsknappen

De fleste gasgrill er udstyret med en tændingsknap. Når du trykker på knappen, opstår der en gnist, som tænder for gassen. Der findes dog også gasgrill som skal tændes med en lighter eller tændstik.

Når du trykker på knappen, skulle du gerne høre et puf. Hvis du ikke gør det, skal du slukke for gassen igen og åbne låget på grillen. Det er vigtigt at du ikke bare skruer op for varmen da det kan starte en eksplosion.  

5. Luk låget

Når grillen er tændt, skal du lukke for låget. Det tager typisk 10-15 minutter før grillen har opnået den ønskede temperatur. Den bliver altså noget hurtigere varm end en kulgrill.  
Når du er færdig med at bruge grillen, skal du både slukke for grillen og gassen på regulatoren. Husk at skifte gasflasken når den er tom.

Hvis du ikke bruger grillen i længere tid, anbefaler vi at du tager regulatoren af gasflasken.