Må du grille på altanen?

I sommermånederne er der ikke noget bedre end at kunne sætte sig ud på altanen og nyde et lækkert grillmåltid. Men må du overhovedet det? Hvad siger reglerne? Og hvad sker der hvis du overskrider dem?

grill på altan

Under visse betingelser må du gerne grille på din altan, men kommunen kan udstede et forbud hvis særlige forhold tillader det.

Regler for grill på altan

Som udgangspunkt må du gerne grille på altanen, men kun hvis den har mindst én åben langside. Du må altså ikke grille i en udestue eller en altan hvor alle fire sider at lukket.

Det er også et krav at du bruger en grilltænder eller optændingsblokke (faktisk er det forbudt at anvende optændingsvæske når du griller på altanen da det øger risikoen for brand).

Husk at boligforeningen i den ejendom hvor du bor, kan forbyde at du griller på altanen (både af sikkerhedsmæssige hensyn, men også fordi røgen kan genere naboerne).

Forbuddet gælder ikke nødvendigvis alle beboere i ejendommen, men kan omfatte visse lejligheder. Hvis du er i tvivl om hvilke regler der gælder for brug af grill i din ejendom, så tjek foreningens vedtægter.

Er du utilfreds med et eventuelt forbud, kan du foreslå at det ændres på foreningens generalforsamling (der er imidlertid ingen garanti for at det bliver vedtaget).

Ifølge afbrændingsbekendtgørelsen kan kommunen under særlige forhold forbyde at der grilles på altanen. Det skete fx i sommeren 2018 efter en længere periode med tørke.

Overholder du ikke reglerne i afbrændingsbekendtgørelsen, risikerer du at få en bøde.

tilberedning af mad på grill

Bor du i lejlighed, kan boligforeningens vedtægter indeholde et forbud mod at grille på altanen. Tjek bestemmelserne hvis du er i tvivl.

Gode råd til grill på altanen

For at undgå ulykker kan du følge nedenstående råd når du griller på altanen.

  • Undgå at grille på altanen når det blæser. Du risikerer at gnister og flammer hvirvles op i luften og ender hos naboen eller i et bed med tørre planter.
  • Forlad ikke grillen imens den er tændt, og hold øje med at børnene ikke brænder sig på den.  
  • Når du er færdig med at grille, skal du vente i minimum et døgn inden du tager grillen ind. Der er nemlig risiko for at der udvikles kulilte.
  • Stil altid grillen på et stabilt underlag, så den ikke vælter.

Hvilken grill er bedst til altanen

I princippet kan du bruge alle grilltyper, men nogle egner sig bedre til brug på altanen end andre. En gasgrill har fx den fordel at den ikke udvikler røg eller aske. Derfor generer den ikke naboerne lige så meget som en kulgrill. Bruger du en gasgrill, skal du dog være opmærksom på at gasflasker ikke må opbevares på altanen. I stedet skal de opbevares et sted hvor der ikke er for høje temperaturer, og flaskerne er sikret mod stød og fald. Et godt eksempel kunne være et skur eller depotrum

Bemærk at flasker der vejer mere end 11 kg, skal opbevares udendørs. ​​​​​​​

gasgrill på altan

Når du skal grille på altanen, er en gasgrill et godt valg. Den optager dog en del plads.

En anden mulighed er benytte en elektrisk grill. En elgrill er brandsikker fordi den ikke kræver brændstof, men blot tilsluttes en stikkontakt. Bruger du en elgrill, skal du sørge for at man ikke kan snuble over ledningen, og huske at koble den fra stikkontakten når du er færdig med at grille.

Du kan også benytte en kulgrill. En kulgrill har den fordel at den er nem at transportere fordi den ikke vejer så meget. Ulempen er at den udvikler meget røg, hvorfor den ikke er det bedste valg når du skal grille på altanen. Desuden skal du huske at tømme grillen for aske efter brug (dette gøres bedst dagen efter). Ha gerne en brandslukker stående i nærheden i tilfælde af at uheldet skulle være ude. Blæser det meget, er det en god ide at sætte låg på, så gnister ikke kastes rundt i luften.

OBS: På en altan må du ikke anvende et bålfad – det egner sig kun til brug i det fri. ​​​​​​​