Maling af fliser

Ønsker du at male fliser i køkkenet eller badeværelset, er det vigtigt at gribe arbejdet an på den rigtige måde. Vi har opdelt maling af fliser i tre steps, som guider dig i, hvordan du får det flotteste resultat.

Maling af fliser

Frisk badeværelset op med nye farver.

1. Rengøring

Når du skal male fliser, er et grundigt forarbejde meget vigtigt. Maler du ovenpå beskidte og snavsede fliser, vil malingen ikke hæfte ordentligt, og du risikerer at skulle starte forfra.

Det er bedst at rense fliserne med grundrens. Sørg for at komme godt ind i fugerne, og ifør dig gerne et par gummihandsker for at beskytte hænderne.

Når fliserne er vasket med grundrens, skylles af med vand. Er fliserne ramt af kalk, skal dette fjernes inden du går i gang med at male. Brug enten kalkfjerner eller en blanding af eddikesyre og vand i forholdet 1:3. Igen er det vigtigt at være grundig – både fliser og fuger skal vaskes.

Til sidst slibes overfladen fint med sandpapir. Skal du male et større areal, kan du bruge en slibemaskine for at spare tid. Sørg for at børste eventuelt støv væk, inden du fortsætter, så fliserne er helt rene og glatte.

2. Grunding

Når du har rengjort fliserne, er det tid til at male dem med grunder for at sikre en god vedhæftning. Du bør anvende en hæftegrunder, som er en grunder, der er særligt egnet til glatte overflader. Inden grunderen påføres, er det en god ide at dække af med malertape langs kanter og overgange for at sikre et pænt resultat.

Fugerne males bedst med en pensel, mens det anbefales at bruge en kortluvet malerrulle til selve fliserne. Det er en god ide at male både vandret og lodret for at sikre en god fordeling af malingen.

Når grunderen er tør, kan du evt. slibe overfladen let. Er der revner og huller, skal disse udfyldes med en spartelmasse. I vådrum kan du bruge en såkaldt vådrumsspartel. En vådrumsspartel forhindrer fugt i at trænge ind i væggene og forårsage fugtskader, hvorfor den udgør et vigtigt element i maling af vådrumsfliser.

3. Maling

Som det også er tilfældet med påføring af grunder, anbefales det at bruge en kortluvet rulle til maling af fliserne – dette giver det pæneste resultat i sidste ende. Det er også en god ide at male vådt i vådt – altså dele malerarbejdet op i mindre bidder.

Når første lag maling er tørt, kan overfladen mellemslibes inden næste lag påføres. Der er ikke noget facit for, hvor mange gange fliserne skal males, men en god tommelfingerregel er, at de skal have to lag maling for at opnå en god dækning.

maxresdefault

Sådan maler du fliser - DYRUP

Maling af fliser

Frisk badeværelset op med nye farver.

Valg af maling

Når det kommer til maling af fliser, er det ikke ligegyldigt, hvilken maling du bruger. I vådrum skal du bruge en vådrumsmaling – altså en maling specielt beregnet til brug i vådrum. Den giver et solidt og holdbart resultat og sikrer, at malingen ikke skaller af.

Til rum der ikke klassificeres som vådrum, anbefales det at bruge en robust træ- og metalmaling. Et eksempel kunne være vores Dyrup Træ og Metal Ekstra Stærk, som egner sig specielt til krævende overflader.

Hvad glans angår, bør du som hovedregel vælge en maling med glans 30 eller derover. Et højt glanstal er med til at sikre en slidstærk overflade, som også er nem at rengøre. Vælger du en mat maling, er der risiko for, at den ikke holder i særlig lang tid.

Vores maling kan tones i en bred vifte af farver, hvorfor der er rig mulighed for at skabe netop det udtryk du ønsker – hvad end det drejer sig om maling af fliser i badeværelse, køkken eller bryggers.​​​​​​​

LÆS OGSÅ: Glans i maling

Del dit malerprojekt med os ved at bruge #BygMedDavidsen