Maling af havemøbler: Sådan gør du

Med en gang maling eller olie kan du puste nyt liv i dine havemøbler og få dem til at se ud som nye. Vi viser dig hvordan. 

Maling af havemøbler

Pust nyt liv i dine gamle havemøbler.

Hvorfor male havemøbler?

Havemøbler i træ kræver regelmæssig behandling med olie eller maling for at undgå problemer med råd, svamp og alger. Behandlingen er altså med til at forlænge møblernes levetid og bibeholde træets naturlige glød.

Visse træsorter, som fx teaktræ og mahogni, kræver dog ingen overfladebehandling da de har et højt indhold af harpiks, som i sig selv virker beskyttende overfor vind og vejr. Vil du undgå at møblerne udvikler en patinagrå farve, bør du behandle dem på lige fod med andre træhavemøbler.

Hvad med udendørsmøbler i trykimprægneret træ? Her kan du undlade at overfladebehandle, men møblerne vil holde sig pæne længere hvis du giver dem en gang træolie eller maling.

Hvor ofte skal møblerne males?

Der er ikke noget facit for hvor ofte du skal overfladebehandle dine havemøbler da det afhænger meget af vejret. Hvis møblerne fx står ude året rundt, vil de kræve hyppigere vedligeholdelse end hvis de tages ind i vinterhalvåret.

En god tommelfingerregel er dog at havemøbler der er behandlet med træbeskyttelse, skal overfladebehandles 1-2 gange om året. Er havemøblerne malet, har de godt af en gang maling hvert tredje eller fjerde år, men hvis overfladen begynder at krakelere eller revne, skal du friske malingen op for at undgå at fugt trænger ind i træet.​​

Maling af havemøbler

Står dine havemøbler ude hele året, kræver de hyppigere vedligeholdelse .

Start med at rengøre møblerne

Inden du går i gang med at male, er det vigtigt at rengøre møblerne. Ved at fjerne fedt, snavs og algebelægninger sikrer du et pænt og holdbart resultat, som du kan nyde længe.

Når du skal rengøre møblerne, skal du bruge en stiv børste og vand. Sørg for at komme ind mellem lamellerne, og få alle hjørner og kanter med.

Vi anbefaler IKKE at du rengør havemøblerne med en højtryksrenser medmindre de er meget snavsede. Vandet kan nemlig trænge ind imellem revner og samlinger, og træet efterlades mere porøst og udsat.

TIP: For at tjekke om overfladen er ren, kan du sætte et stykke tape på overfladen og rive det af i et hurtigt ryk. Hvis der sidder materiale på bagsiden af tapen, er møblerne ikke rengjort godt nok.​​

Rengørings- og plejemidler til havemøbler:​​​​​​​

Slib med sandpapir

Når du er færdig med at rengøre møblerne, skal de slibes med sandpapir. Slibningen er med til at fjerne gamle malingrester og gøre overfladen fin og glat, så den nye maling hæfter bedre.

Det bedste resultat får du ved at slibe møblerne ad to omgange. Først med groft sandpapir, dernæst med en finere kornstørrelse. Sørg for at slibe langs åreretningen, og husk at få alle sider, hjørner og kanter med.

Når du er færdig med at slibe møblerne, skal du fjerne støvresterne med en klud eller børste, så overfladen bliver helt ren. Hvis du lader støvresterne sidde, vil de sætte sig i malingen, og det vil kunne ses i det færdige resultat.

Giv havemøblerne grunder

Prioriter forarbejdet inden du maler.

Giv møblerne en gang grunder

Hvis du bruger maling, er det vigtigt at behandle møblerne med grunder. Grunderen er med til at sikre en god vedhæftning og er derfor afgørende for et godt malerresultat.

Hvis der er tale om nyt trykimprægneret træ, eksotisk træ, krydsfiner, malet træ eller oliebehandlede møbler, er det ikke nødvendigt at bruge grunder.

Til grunding af havemøbler anbefaler vi Gori 11 trægrunder, som beskytter mod råd og svamp.​​​​​​​

Husk at grunderen skal tørre inden du går i gang med at male. På emballagen står der altid hvor længe grunderen skal tørre inden møblerne kan overmales.

Vær opmærksom på at grunder kan være enten vand- eller oliebaseret. Vi anbefaler:

  • Vandholdig grunder hvis du maler med en akrylbaseret træbeskyttelse
  • Olieholdig grunder hvis du behandler med en oliebaseret træbeskyttelse.
Maling af havemøbler

Tag stilling til om du vil benytte olie eller maling til dine havemøbler.

Vælg den rigtige maling

Når du skal male havemøbler, er det ikke ligegyldigt hvilken maling du vælger. Først og fremmest skal du tage stilling til om du vil benytte olie eller maling.

Fordelen ved at bruge maling er at du først skal genbehandle efter 3-4 år, hvorimod olie kræver at der overfladebehandles igen allerede efter et år. Til gengæld kan malingen nemt skalle af, hvorfor det kan være nødvendigt løbende at friske den op.

Både maling og olie fås i et stort udvalg af farver, men maling kan også tones – det vil sige at du kan få blandet præcis den nuance du ønsker. Vi tilbyder gratis toning af din maling i alle vores byggemarkeder.

Ønsker du ikke at bruge maling, kan du bruge Gori 628 Haveprojekt, som er en dækkende træbeskyttelse der er udviklet særligt til malerprojekter i haven. Gori 628 skjuler åretegningerne i træet og giver møblerne en god modstandsdygtighed overfor vind og vejr.

Påfør malingen

Når du skal male havemøblerne, er det vigtigt at vælge en dag med stabilt vejr. Temperaturen skal helst være mellem 5-25 °C og luftfugtigheden under 80%. Typisk er det bedst at male møblerne i foråret eller efteråret, hvor det er lunt i vejret uden at der er direkte sollys.

Det er også vigtigt at træet er tørt inden første lag maling påføres. En tommelfingerregel siger at fugtindholdet i træet ikke må overstige 15%. Du kan måle fugtindholdet med en fugtmåler, som du kan købe i vores byggemarkeder eller online.

Når du påfører malingen, anbefaler vi at male langs åreretningen. Sørg for at få undersiden og alle detaljer med, og husk at malingen skal være tør inden næste lag påføres. Du skal typisk give havemøblerne 2-3 lag maling for at opnå et tilfredsstillende resultat.