Vælg den rigtige olie til din plæneklipper

Det er vigtigt at du bruger den rigtige olie til din plæneklipper. Og her går det ikke at du bruger almindelig motorolie. Men hvad skal du så vælge? Og hvor ofte skal du skifte olie på din plæneklipper? Det kan du blive klogere på her.

påfyldning af olie på plæneklipper

Når du skal skifte olie på plæneklipperen, er det bedst at bruge en såkaldt SAE 30 olie - så kan du nøjes med at skifte olie en gang om året.

Hvilken olie skal du vælge til din plæneklipper?

I den brugsvejledning der er vedlagt plæneklipperen, står der hvilken olie du skal bruge. Ofte vil producenten anbefale et bestemt mærke, men mærket er faktisk ikke så afgørende.

Langt vigtigere er det at du vælger en olie som passer til din plæneklipper. Hvis du vælger den forkerte olie, risikerer du nemlig at motoren brænder sammen.

Til stort set alle plæneklippere kan du bruge en såkaldt SAE 30 olie, som er en plæneklipperolie der smører alle bevægelige dele i benzinmotoren.

Vi fraråder at du bruger en almindelig motorolie til din plæneklipper. Det er der tre grunde til:

  • Plæneklipperen løber hurtigere tør for olie
  • Olien slider mere på plæneklipperen
  • Der er risiko for at motoren brænder sammen

Ved at bruge en SAE 30 olie bevarer du plæneklipperens ydeevne, og olien vil række længere end hvis du bruger motorolie.  

SAE 30 koster cirka 75 kr. per liter.

Olien kan bruges til både plæneklippere, havefræsere og fejemaskiner.

Anbefalet plæneklipperolie

Hvor ofte skal du skifte olie på din plæneklipper?

Det kommer an på hvor meget du bruger den, men en god huskeregel er at du skal skifte olie en gang om året – fx når du pakker plæneklipperen væk om vinteren, eller finder den frem igen om foråret.

Når du køber en plæneklipper, vil der sjældent være påfyldt olie fra fabrikantens side.

Inden du tager din plæneklipper i brug for første gang, er det altså vigtigt at du påfylder olie. Det er også en god ide at skifte olie når du har kørt de første 5-10 timer med plæneklipperen (og allerhelst imens den stadig er varm).

Hvor meget olie skal du bruge?

Det kommer an på hvor stor olietanken er, men typisk skal du bruge cirka en halv liter olie for at fylde tanken helt op. I brugsanvisningen står der præcist hvor meget olie du skal bruge.

mand-justerer-plæneklipper-udenfor

Olietanken på en benzinklipper kan typisk indeholder 0,5 liter olie.

Det er en god ide at købe mere olie end der kan være i tanken. Så har du nemlig også olie til efterfyldning.

Når du har påfyldt olie, kan plæneklipperen som tommelfingerregel køre i 25-50 timer inden der skal hældes olie på igen.

Hvis det tager dig en halv time at klippe græsset, skal du altså skifte olie efter cirka 50-100 klipninger.

Du kan finde ud af hvornår du skal skifte olie, ved at åbne olietanken og inspicere olien.  

Der er to scenarier hvor du skal skifte olie:

1. Olieniveauet er lavt

2. Olien er sort og grumset

Hvordan aflæser du olieniveauet?

Du aflæser olieniveauet ved at trække oliepinden ud, tørre den af med en klud og sætte den tilbage i påfyldningsåbningen.

Træk så oliepinden ud igen, og aflæs oliestanden. For at være sikker på at du får en retvisende aflæsning, er det en god ide at tjekke olieniveauet to gange.

Hvordan skifter du olie uden at spilde?

Inden du går i gang med at skifte olie, er det en god ide at købe et såkaldt servicesæt, som indeholder de ting du skal bruge.

1. Start med at fjerne tændrørshætten, så du undgår at komme til skade imens du udskifter olien.

2. Sug så den gamle olie ud med en sugepumpe. Olien kan du overføre til en plastikbeholder, som du afleverer på genbrugsstationen. For at få den sidste olie ud kan det være nødvendigt at tilte plæneklipperen på siden.

3. Fyld så frisk olie i tanken. For at undgå at spilde kan du bruge en tragt til påfyldningen. Det er en god ide at afmåle den korrekte mængde olie på forhånd, så du hverken hælder for meget eller for lidt olie i tanken.  ​​​​​​​

Hvilken benzin skal du bruge til din plæneklipper?

Udover olie skal din plæneklipper også bruge benzin. Her kan du enten bruge almindelig blyfri benzin eller en såkaldt alcylatbenzin, som er en miljøvenlig benzin, der indeholder færre miljøskadelige stoffer.

Opfyldning af benzindunk

Almindelig blyfri benzin kan fint bruges til plæneklipperen.

Vil du værne om miljøet kan du overveje vores Aspen benzin, som er lavet specielt til havemaskiner.

Aspen benzin har den fordel at den ikke indeholder kulbrinter. Det giver en renere motor og en mindre belastning af miljøet.

Kilder

Bolius (2021, 28. april). Pas på din plæneklipper: Sådan skifter du olie [Video]. Lokaliseret d. 12. maj 2022 på: https://www.youtube.com/watch?v=m9wWq5Mc6kM

Aspen.dk. Hvad er alkylatbenzin? URL: https://www.aspen.dk/viden/vidensbank/hvad-er-alkylatbenzin/. Lokaliseret: 12. maj 2022