Guide til rengøring af vildmarksbad

Hvordan holder du dit vildmarksbad fri for bakterier og alger? Hvilke kemiske midler er bedst at bruge? Og hvilke skal du holde dig fra? Bliv klogere på rengøring af vildmarksbade i denne guide.

vildmarksbad med udvendig ovn

Vandpleje

Vandet i et vildmarksbad kan lynhurtigt blive beskidt, især hvis du bader i det tit, eller undlader at tage et brusebad inden du sætter dig ned i karret.   

Hvis du kun bruger vildmarksbadet i et par dage og derefter tømmer det for vand, er der ingen grund til at behandle vandet med kemikalier.

Men hvis du lader det stå i længere tid, vil vandet blive fyldt med bakterier, og du risikerer også at der kommer alger.

Tjek vandets pH-værdi

For at holde vandet rent skal du løbende tjekke pH-værdien, som er et udtryk for hvor surt det er.

PH-værdien skal helst være mellem 7.0 og 7.4. Ligger den udenfor dette interval, vil desinficerende midler ikke virke som de skal.

ph teststrips

Du kan teste pH-værdien med teststrips, som du finder i vores onlineshop.

Er pH-værdien for høj, skal du tilsætte pH-minus, som er et middel der sænker pH-værdien. Er den omvendt for lav, skal du tilsætte pH-plus.

Desinficer vandet

Det næste du skal gøre, er at desinficere vandet. Lad være med at bruge klor – medmindre du har et vildmarksbad med glasfiberindsats. Selvom klor virker effektivt når det kommer til at dræbe bakterier og alger, vil det misfarve træet.

I stedet skal du bruge et biologisk produkt som ikke indeholder klor. Et eksempel kunne være aktiv ilt, som også bruges til swimmingpools og badebassiner.

Aktiv ilt har flere fordele:

  • Giver ingen lugtgener
  • Irriterer ikke øjne, hud og slimhinder
  • Bekæmper bakterier, svampe, alger og virus

Ulempen ved aktiv ilt er at det optages hurtigt i vandet. Derfor skal du allerede efter 4 timer tilsætte aktiv ilt igen.

Det er dog muligt at forlænge virketiden – fx ved at tilsætte Aktivator hvis du bruger Swim & Fun’s OxyChock.

Algebekæmpelse

Har du et vildmarksbad, kan der opstå alger på indersiden af karet. Algerne kan du fjerne med Rodalon.

Du kan også lade vildmarksbadet stå ude i solen med en smule vand i, men det er bedre at bruge Rodalon da solen kan udtørre træet.

Vil du helt undgå problemet med alger, kan du vælge et vildmarksbad med glasfiberindsats. Er indersiden beklædt med glasfiber, kan du nemlig desinficere vandet med klor, som forebygger alger.

Det er selvfølgelig vigtigt at du løbende tilsætter klor, så niveauet ikke bliver for lavt. Er der ikke tilstrækkelig med klor i vandet, vil algerne have gode betingelser for at vokse.  

Fordele ved vildmarksmad med glasfiberindsats

  • Er nemmere at rengøre da der ikke er så mange huller og sprækker hvor skidtet kan sætte sig fast.
  • Du undgår alger på karets inderside så længe du desinficerer vandet med klor
  • Slipper for lækage og utætheder, hvilket gør vildmarksbadet nemmere at vedligeholde​​​​​​​

Overdækning

Når du ikke bruger vildmarksbadet, anbefaler vi at du dækker det til med en overdækning, så du undgår at blade og grene falder ned i vandet.

Nogle vildmarksbade kommer med en overdækning, men ellers kan du købe den separat.

vildmarksbad med cover

Sørg for at vælge en overdækning som passer i størrelsen. Har vildmarksbadet en diameter på 200 centimeter, går det altså ikke at du vælger en overdækning til vildmarksbade der måler 170 cm i diameter.

For at holde på varmen i vildmarksbadet kan du vælge en isoleret overdækning – også kaldet en tophat.

Udskiftning af vandet

Der er ikke noget facit for hvor ofte du skal skifte vandet. Det afhænger nemlig af hvor mange der bruger vildmarksbadet, om personerne tager et brusebad inden, og hvordan vandet passes og plejes.

Om sommeren er det dog vigtigt at du ikke lader vildmarksbadet stå uden vand i længere tid, for så risikerer du at træet tørrer ud og flækker.

Selv hvis du lader det stå et par dage uden vand, kan vildmarksbadet blive utæt og begynde at dryppe. Sker dette, skal du lade vildmarksbadet stå i en uges tid med vand før det igen bliver tæt.

vildmarksbad med vand

Om vinteren er det vigtigt at du tømmer vildmarksbadet for vand når du ikke bruger det. Hvis du lader det stå med vand, risikerer du nemlig at der opstår frostsprængninger.

Det er selvfølgelig ikke ensbetydende med at du kun kan bruge vildmarksbadet om sommeren. Om vinteren skal du blot sørge for at tømme det for vand når du er færdig med at bruge det, og vandet stadig er lunt.

Vil du lade vildmarksbadet stå med vand i året rundt, kan du frostsikre det ved at installere et varmeelement, som du blot slutter til en stikkontakt og sænker ned i vandet.  

Varmeelementet sørger for at holde temperaturen over frysepunktet, men varmer ikke vandet op ligesom ovnen gør.

Om vinteren kan du også tømme vildmarksbadet for vand og stille det indenfor. Så undgår du at det bliver påvirket af frostgraderne.

Rengøring af karret

Den indvendige side:

Den indvendige side af karet rengør du med vand og sæbe. Er vildmarksbadet lavet af træ, er det en god ide at bruge brun sæbe.

Vi fraråder at du bruger en højtryksrenser til at spule skidt og snavs væk med da det kraftige tryk kan ødelægge træet.

Det er også vigtigt at du ikke behandler indersiden med træolie.

premium vildmarksbad med indvendig ovn

Den udvendige side:

Den udvendige side af karret skal rengøres med grundrens, som fjerner både fedt, skidt og snavs.

En gang om året bør du behandle den udvendige side med træolie. På den måde undgår du at træet bliver angrebet af råd og svamp.

Træolien er også med til at bibeholde træets naturlige glød.

Rengøring af ovn

Selve ovnen kræver ikke den store rengøring. Vi anbefaler dog at du fjerner aske med en askestøvsuger.

Inden du tænder op i vildmarksbadet, er det også en god ide skylle ovnen. Der kan nemlig forekomme restaffald fra produktionen.