Hvilken grill skal du vælge?

Der findes et hav af grill på markedet. Hvad skal du vælge? Er gas bedre end kul? Og kan det betale sig at købe en træpillegrill? I denne artikel guider vi dig igennem junglen af grill og giver dig et overblik over de forskellige muligheder.

grill

Elgrill

Med en elgrill kan du hurtigt tilberede et godt måltid mad på de travle hverdagsaftener. Grillen bliver nemlig varm på næsten ingen tid - ofte mindre end 5 minutter. Der udvikles heller ingen røg eller flammer. Derfor kan du trygt tænde grillen på altanen eller balkonen.

Ulempen ved en elgrill er at du skal slutte den til en stikkontakt. Derfor er den fx ikke velegnet til udflugter i naturen. Til gengæld er du ikke afhængig af kul, briketter eller gas. Dermed undgår du situationer hvor du ikke kan grille fordi du er løbet tør for fx grillbriketter.

Fordele

  • Er nem at tænde - sæt den blot i stikkontakten og tryk på en knap. Du behøver hverken tændstikker eller lighter
  • Bliver hurtig varm, så du kan lægge maden på næsten med det samme
  • Brandsikker - udvikler ingen røg eller flammer. Ingen risiko for gaseksplosion. Generer ikke naboer
  • Uafhængig af kul, briketter og gas - skal altså ikke “tankes”
  • Er nem at rengøre, da der ikke dannes aske i bunden af grillen

Ulemper

  • Ikke egnet til ture ud i det blå - skal du grille i parken eller på stranden, bør du i stedet vælge en transportabel gas- eller kulgrill. Eller måske en engangsgrill
  • Grilning ved indirekte varme kan være en udfordring hvis grillen kun har ét varmelegeme

Velegnet til: Grillhygge på altanen eller i gårdhaven. Et godt valg hvis du ikke gider bøvle med optænding af kul og briketter.​​​​​​​

Gasgrill

En gasgrill er det foretrukne valg når mange danske skal købe en ny grill. Fordelen ved en gasgrill er at den bliver varm på kun 10-15 minutter, ligesom du nemt kan skrue op og ned for temperaturen, så den passer til den mad du skal tilberede.

Gasgrill fås i mange størrelser. Der er gasgrill som er store nok til at du kan tilberede et helt festmåltid, små transportable gasgrill til at tage med ud i det fri, og alt derimellem.

Med en gasgrill kan du benytte både direkte og indirekte varme, da brænderne kan tændes og slukkes efter behov. Dermed er det muligt at tilberede stort set alt hvad hjertet begærer.

Fordele

  • Bliver hurtigt varm - opvarmningstiden er typisk 10-15 minutter
  • Temperaturen kan styres præcist ved hjælp af knapper på fronten, ligesom man kender det fra et komfur
  • Ofte er det muligt at montere et rotisseri, altså et roterende grillspyd. Med et rotisseri bliver maden varmet ensartet over det hele og får mere smag og kraft

Ulemper

  • Skeptikere mener at en gasgrill ikke giver den samme røget smag som en kulgrill
  • Du skal tjekke at der er gas i flasken inden du starter grillen op. Er gasflasken tom, kan du ombytte den til en ny

Velegnet til: De travle aftener, hvor du ikke har tid til at vente på at kul eller briketter bliver varme. ​​​​​​​

Kulgrill

Mange sværger til den klassiske kulgrill - ofte med den begrundelse af maden får en mere autentisk smag. Der er dog delte meninger om hvorvidt maden rent faktisk smager bedre hvis den tilberedes på en kulgrill. Blindtests har vist at folk ikke kan smage forskel.

Du kan få kulgrill i mange forskellige størrelser - fra de små transportable kulgrill til de store kulgrill som fx Weber Ranch Kettle, der har et grillareal på 94 cm.

Fordele

  • Holder godt på varmen, så maden ikke bliver kold
  • Giver en autentisk stemning med den velkendte duft af kul eller briketter
  • Kan både bruges til direkte og indirekte varme, så du kan tilberede en bred vifte af grillretter

Ulemper

  • Tager længere tid om at blive varm - typisk går der omkring 30 minutter før du kan lægge maden på
  • Det er sværere at regulere temperaturen - du kan ikke bare skrue op og ned ved at dreje på en knap

Velegnet til: Dig der vil have en autentisk røgsmag og aroma. ​​​​​​​

Træpillegrill

En træpillegrill forener fordelene ved en kulgrill og gasgrill. Grillen bliver nemlig lynhurtig varm og giver samtidig maden en fantastisk røget smag. Du kan endda købe træpiller med forskellige smage - som fx eg, kirsebær og æble. Det er dog vigtigt at du ikke bruger almindelige træpiller, da de kan indeholde spor af lim og kemikalier. I stedet skal du vælge træpiller som er godkendt til fødevarebrug. Du kan se vores udvalg af træpiller til træpillegrill her.

Fordele

  • Temperaturen kan nemt kontrolleres - enten via en app, som du downloader til telefonen, eller via et digitalt termometer
  • Bliver varm på næsten ingen tid - i løbet af blot 10 minutter vil grillen nå en temperatur på cirka 260 °C
  • Jævn fordeling af varmen og ingen opflamning
  • Der skal ikke fyldes mere gas på hvis det trækker op til regn, eller det begynder at blæse - grillen sørger selv for at regulere indtaget af træpiller, så den ønskede temperatur fastholdes
  • Er velegnet til langtidsstegning af mad ved lave temperaturer - med en træpillegrill er det altså ingen sag at lave mørbrad, spareribs og roastbeef

Ulemper

  • Er ikke helt billig - prisen for en træpillegrill starter typisk ved omkring 10.000 kroner

Velegnet til: Dig der både vil have en autentisk røgsmag og hurtig opvarmning. ​​​​​​​

Pizzaovn

Med en pizzaovn kan du lave pizzaer der er ligeså gode som dem du kan købe på en restaurant. Tilberedningen tager ikke mere end 1-2 minutter, så det går noget hurtigere end hvis du bager pizzaen i en almindelig ovn.

Pizzaovne kan både være gasfyret og brændefyret. En gasfyret pizzaovn bliver hurtig varm, mens en brændefyret pizzaovn skaber en hyggelig stemning med indkig til flammerne. Vælger du en brændefyret pizzaovn, anbefaler vi at du tænder op med hårde træsorter som fx bøgetræ eller egetræ - de brænder nemlig langsommere, og du slipper dermed for at skulle fylde mere brænde på hele tiden.

Fordele

  • Gør det muligt at lave pizza i restaurantkvalitet - med sprød bund og friske ingredienser på toppen
  • Kan også bruges til at bage brød - fx fladbrød
  • Pizzaer er færdige i løbet af blot 1-2 minutter

Ulemper

  • Kan ikke bruges til så meget andet end at lave pizza​​​​​​​

Velegnet: Til den inkarnerede pizzanørd, der vil lave pizza i restaurantkvalitet.