Hvilken robotplæneklipper skal du vælge?

Det kan være svært at vælge den rigtige robotplæneklipper. Der er nemlig utrolig mange at vælge imellem, og producenterne kommer hele tiden med nye funktioner. I artiklen her giver vi dig 5 råd til hvad du skal vælge. Lad os springe ud i det.

robotplæneklipper

Når du som forbruger skal vælge den rigtige robotplæneklipper, gælder det først og fremmest om at afdække dine behov. Der er nemlig stor forskel på hvilken type græsplæne de forskellige robotter egner sig bedst til.

1. Vælg en robotplæneklipper der passer til græsplænens størrelse

Det her er nok vores vigtigste råd: Robotten skal kunne klippe hele græsplænen. Ellers er den ikke meget bevendt.

På den anden side er der heller ingen grund til at vælge den robotplæneklipper der kan klare flere kvadratmeter end du har brug for. Jo mere græs den skal kunne klippe, desto dyrere er den også.

Kender du ikke arealet på din græsplæne, kan du nemt finde det. Og du behøver ikke engang at forlade huset. Du kan nemlig måle arealet direkte på din computer.

Her er hvordan:

 1. Åbn Google Earth Pro - det er gratis
 2. Indtast din adresse
 3. Brug måleværktøjet i venstre side til at tegne græsplænen op
google earth pro

Med Google Earth Pro kan du nemt og hurtigt finde ud af hvor stor din græsplæne er. Værktøjet er gratis at bruge.

Når du har tegnet græsplænen op, kan du se hvor stor den er. Og så er det blot at finde en robotplæneklipper der passer i størrelsen.

Du kan ofte aflæse klippekapaciteten direkte i produktnavnet:

Grouw M900 kan fx klare græsplæner på op til 900 m2

Robomow RK 4000 kan håndtere op til 4000 2 m2

Og AL-KO Robolinho 550 W er designet til græsplæner på op til 550 m2

Har du en stor græsplæne, er det en god ide at vælge en robotplæneklipper med en bred klippebredde. På den måde skal den ikke køre så mange omgange for at blive færdig.

Læs også: Test: Robotplæneklippere ​​​​​​​

2. Tjek at robotten kan håndtere forhindringer på græsplænen

Det næste du skal være opmærksom på, er græsplænens indretning.

Er der mange bakker og stigninger? Smalle passager? Eller måske forhindringer i form af trampoliner, flagstænger eller legehuse?

Så er det vigtigt at du vælger en robotplæneklipper der passer til terrænet, så du undgår at den pludselig sidder fast på en bakke eller bliver ved med at køre ind i de samme ting.  

Producenterne bruger forskellige teknologier i deres robotter til at registrere forhindringer. Det kan fx være sensorer eller ultralyd. Et af de nyeste skud på stammen er kameraer og kunstig intelligens…

Worx Vision - robotten der ser forhindringerne

Træt af robotplæneklippere der støder ind i træer, havemøbler og hvad der nu ellers måtte være af forhindringer på græsplænen?

Så er Worx Vision din nye ven. Worx Vision bruger en kombination af HRD-kamera og AI-teknologi til at registrere forhindringer på plænen.

Det giver et væld af fordele:

 • Kræver ingen opsætning - sæt bare robotten på plænen, tryk på knappen og lad den gøre det hårde arbejde
 • Kan køre om natten - uden at ramme ind i natdyr
 • Ser forhindringerne - hvorimod andre robotter har det med at støde ind i dem

Her får du altså en robot som er lige til at tage i brug når du pakker den ud af boksen. Du skal ikke bøvle med ledninger, grænsekabler eller pløkker.

Har du en græsplæne med bakker og hældninger, skal du være opmærksom på hvor stejle stigninger robotten kan klare.

Her er nogle eksempler

 • Grouw: 35 %
 • Robomow: 30-45 %
 • AL-KO: 30-45 %
 • Worx Landroid: 35 %

3. Vær opmærksom på hvordan robotten er sikret mod tyveri

Robotplæneklippere er nemme at stjæle, medmindre de er sikret mod tyveri.

Det er forskelligt hvilke mekanismer producenterne bruger til at tyverisikre deres robotplæneklippere.

Her er nogle eksempler på de mest anvendte teknologier:

 • Pinkodesystem som kræver at der indtastes en pinkode før robotten kan bruges.
 • Alarm som aktiveres hvis robotten fjernes fra det område hvor den er programmeret til at køre.
 • GPS-sporing som gør det muligt at lokalisere robotten hvis den skulle blive stjålet.
grouw robotplæneklipper

Grouw er en af de producenter som har valgt at bruge et pinkodesystem til at sikre deres robotplæneklippere mod tyveri.

Vælger du en robot som ikke er tyverisikret med hverken pinkode, alarm eller gps-sporing, anbefaler vi at du mærker den med en DNA-væske. Så kan politiet identificere den rette ejermand hvis robotten skulle dukke op igen. ​​​​​​​

4. Tjek hvor meget robotten larmer

Der er stor forskel på hvor meget de forskellige robotplæneklippere larmer. Derfor er det en god ide at tjekke støjniveauet inden du køber din nye robot.

Støjniveauet måles i decibel. Et støjniveau på 0 dB svarer til den laveste lyd som det menneskelige øre kan opfatte.

Decibelskalaen er logaritmisk. Det betyder at der er stor forskel på om robotten har et støjniveau på fx 63 dB eller 66 dB. For hver gang man bevæger sig 3 dB op eller ned ad skalaen FORDOBLES eller HALVERES lydstyrken.

Mange af vores robotplæneklippere har et støjniveau på omkring 60 dB. Det svarer nogenlunde til en almindelig samtale.

5. Vælg det rigtige mærke

Der findes efterhånden mange producenter af robotplæneklippere.

Her får du et overblik over de mærker vi forhandler hos Davidsen:

Grouw

Her får du en god, all-around robotplæneklipper til en fornuftig pris. Robotten har både alarm og pinkode, klarer 35 % stigninger og er udstyret med regnsensor, der sikrer at robotten automatisk kører tilbage i ladestationen når det begynder at regne. Robotten fås til græsplæner på 600, 900, 1.200 og 2.000 m2. Har du aldrig haft en robotplæneklipper før, er Grouw et godt sted at starte.

Worx

Worx er kendt for sin avancerede teknologi. Den populære Landroid beregner fx automatisk den mest optimale rute og kan udarbejde en tidsplan for hvornår det er bedst at klippe plænen - ud fra oplysninger om vejr, jordtype og græssort. Det nyeste skud på stammen er Worx Vision, som med indbygget kamera kan se hvor græsplænens kanter går og automatisk registrere forhindringer på vejen. Den er ikke billig - men vil du slippe for at skulle grave kabler ned i jorden, er den alle pengene værd.

Robomow

Robomow klipper helt ud til kanten og har et lavt støjniveau, så du ikke bliver vækket når den kører om natten. Desuden har den en 360 graders sensor, som registrerer forhindringer på græsplænen, så den kan styre udenom. Robomow har to modeller i sortimentet. Der er Robomow RT som klarer stigninger på 30 %, og Robomow RK, som er designet til stigninger på 45 %. Har du en stor græsplæne, er Robomow værd at kigge nærmere på. Den største model klarer arealer på op til 4000 m2.

AL-KO

Al-KO står bag den populære Robolinho robotplæneklipper, som kommer med bioklip. Det betyder at det afklippede græs findeles i bittesmå stykker og spredes ud mellem græsstråene. Det giver flere fordele: Du slipper for at rive det afklippede græs sammen, og plænen tilføres gødning, så den bedre kan klare sig i kampen mod mos og ukrudt. Robolinho har desuden indbygget regnsensor og kører derfor kun i tørvejr. På den måde undgår du kørespor i græsplænen.

Find den rigtige robotplæneklipper hos Davidsen, og slip for at slå græsset selv

Som du kan se, er der stor forskel på hvad de forskellige robotter kan. Derfor er det en god ide at gøre dig nogle tanker om hvilke funktioner du vil have.

Skal robotten fx kunne styres med en app, så du kan sætte den i gang med at slå græs selvom du ikke er hjemme? Eller skal klippehøjden kunne justeres, så du kan tilpasse græssets højde til årstiden?

I vores sortiment finder du robotter til stort set enhver græsplæne.