Indretning af skur: 5 gode råd (der skaber mere plads og orden)

Indretter du dit skur korrekt, får du meget mere ud af pladsen, og det bliver nemmere at finde de ting du skal bruge. I denne artikel kan du blive klogere på hvordan du udnytter pladsen i dit skur.​​​​​​​

redskabsskur af træ

1. Ryd ud i dine ting

Du kan skabe mere luft i dit skur ved at rydde ud i dine gamle ting, og smide det ud som du ikke længere bruger.

Mange anvender deres skur til opbevaring af alverdens ting og sager. Derfor bliver skuret hurtigt fyldt op, og så kan det være svært at finde det man skal bruge. En grundig oprydning er altså det første du bør gøre inden du går i gang med at indrette skuret med hylder, reoler og opbevaringsbokse. De ting du ikke længere bruger, kan du enten sælge eller aflevere på en kommunal genbrugsplads.

Hvis pladsen i skuret er trang, kan du prøve at finde nye pladser til de ting du vil beholde. Både pavilloner, drivhuse og kældre er fx velegnede til opbevaring. Når du rydder op, er det en god ide at spørge dig selv hvad du reelt har brug for. Hvis tingene har lagt i skuret i årevis uden at blive brugt, er det måske på tide at skille dig af med dem.

2. Udnyt vægpladsen i skuret

Her kommer et andet tip som du kan bruge hvis du ikke har så mange kvadratmeter at gøre godt med:

  • I stedet for at stille alle dine ting på gulvet, så opbevar nogle af dem på væggen eller under loftet.
  • Har du et arbejdsbord, kan du hænge det vigtigste værktøj på en såkaldt værktøjsplade, som egentlig blot er en metalplade med huller.
  • Værktøjspladen er fx velegnet til hammere, skruetrækkere og høreværn, og gør det nemt at holde orden på dit værktøj, så du har det ved hånden når du skal bruge det.
  • Også dine haveredskaber kan du hænge op på væggen. Her er det en god ide at montere værkstedskroge ved indgangen til skuret, så du har nem adgang til redskaberne.
  • Ved at hænge dine haveredskaber op, undgår du også at de udsættes for fugt, og ruster. Det vil altså sige at de holder længere.

TIP: De haveredskaber du ikke bruger så tit, kan du hænge op under loftet. Så har du mere plads på gulvet til fx plæneklipper og cykler.

Isolering af redskabsskur

Udnyt både væg, loft og gulvplads.

3. Hold orden på dine ting med opbevaringskasser

Det er en god ide at opbevare dine ting i kasser og bokse, så du nemt kan finde dem når du skal bruge dem.

Vær opmærksom på at elværktøj som fx boremaskiner og mejselhammere ikke tåler fugt. Derfor er det vigtigt at du ikke lader dem ligge frit fremme, men opbevarer dem i tætte beholdere. Meget af det elværktøj du kan købe i dag, leveres i en transportkuffert som beskytter mod fugt. Kufferten kan du eventuelt opbevare i en skuffe under dit arbejdsbord.

Du kan også fordele dit værktøj i flere værktøjskasser, så du fx har håndværktøj i en kasse, måleværktøj i en anden og tilbehør i en tredje. Det gør det meget nemmere at lokalisere de redskaber du skal bruge.

Søm og skruer kan du opbevare i plastbeholdere med ruminddeling, så du kan holde de forskellige størrelser og typer adskilte fra hinanden.

TIP: Påsæt mærkater på kasserne, så du slipper for at skulle åbne dem for at finde ud af hvad der er i.

4. Sørg for ordentlig belysning i skuret

Hvis du skal bruge dit skur som hobbyværksted, er det vigtigt at du har en god belysning, så du kan se hvad du foretager dig. I skuret kan du fx bruge lysarmaturer, som har den fordel at de giver masser af lys, har en lang levetid og tænder med det samme (i modsætning til de gamle lysstofrør, som flimrede og blinkede, og kunne tage flere minutter om at nå fuld styrke).

Det er bedst at vælge lysarmaturer med LED, da de holdere længere og giver en bedre farvegengivelse. Derudover har de et lavt strømforbrug.

TIP: Vær opmærksom på at lamper der bruges i skuret, skal være godkendte til udendørsbrug. Hvis de ikke leveres som et færdigt sæt, skal lamperne desuden installeres af en autoriseret elinstallatør. Du må ikke gøre det selv.

5. Byg et arbejdsbord til dit skur

Hvis du vil bruge dit skur som værksted, er det en god ide at indrette det med et arbejdsbord.

Arbejdsbordet kan du selv bygge med krydsfinerplader, som monteres på et understel. Understellet kan du fx lave med reglar, der skrues sammen og afstives med en mdf-plade. Ved at bygge arbejdsbordet selv, er du sikker på at det passer i størrelsen og ser ud præcis som du gerne vil have det.

Det er en god ide at male bordet, så det holder længere. Husk at et skur udsættes for store temperatursvingninger, og vil påvirkes af fugt en stor del af året (medmindre du isolerer det). Maler du dit arbejdsbord, vil det altså være bedre beskyttet mod fugt, og du undgår at svamp og råd sætter sig i træet.

Vil du give de mindre børn fornøjelsen af at hjælpe til ude i værkstedet, kan du stille et par kasser på gulvet som de kan stå på. Kasserne skal stå stabil så de ikke vælter.