Belægningssten

BELÆGNING - BETONFLISER, HAVEFLISER OG BELÆGNINGSSTEN!

Ønsker du en sti, terrasse, en hyggekrog eller indkørsel som holder i mange år, og som kræver minimal vedligeholdelse kan belægningssten være en god idé. Du skal dog være opmærksom på, at der skal en del forarbejde til, inden du begynder at anlægge med belægningssten. Der findes et væld af muligheder med belægningssten, og de fås i forskellige materialer, former og farver.
Davidsen står altid klar til at rådgive dig, og med vores faglige ekspertise hjælper vi dig til at finde netop den belægningsløsning, der lever op til dine ønsker.

Inden du går i gang...

Det er vigtigt, at du tager dig nogle valg inden du går igang.

Betonfliser

Der findes et hav af muligheder, som du kan bruge hver for sig eller mixet sammen.
Granit
Beton
Natursten
Tegl
K
eramiske fliser

belægning - betoonfliser
Belægningssten

Hvilke overvejelser skal du gøre?

Det har en betydning for udseende, lægning og brugbarheden hvilken type du vælger.
Det er vigtigt at du kigger på, hvor stor belastningen er på området, hvor der skal anlægges med belægningssten. Er det f.eks. en indkørsel hvor belastningen kan være høj fra køretøjer mm., skal stenen minimun være 6 cm i tykkelse, så sikrer du at stenen ikke knækker eller ligger ujævnt med tiden. Skal belægningen ligge ved et indgangsparti er det en god idé at vælge en jævn belægning f.eks. af flade natursten eller betonfliser, da disse ikke bliver glatte i regnvejr. Til de små havestier kan du vælge brosten, aflange havefliser, grus eller skærver som underlag.


Sten eller fliser
Forskellen på sten eller fliser er som hovedregel blot størrelsen som definerer om belægningsstenen er en sten eller en flise. Sten er små og nemme at arbejde med, giver bevægelsesfrihed når man skal lægge dem, og kan give et dynamtisk udtryk. Fliser er større, og kan være mere besværlige at arbejde med, men giver en mere æstetisk og roligt udtryk.

Du kan tage udgangspunkt i husets materialer, linjer og farver og lade dig inspirere af omkringliggende landskab, når du skal vælge belægningsten, på den måde kan du skabe en god sammenhæng.

Hvilken type belægning skal jeg vælge?

​​​​​​​Belægning med betonfliser eller -sten er et holdbart materiale som er modstandsdygtigt over for vejr og slid, derfor gør det beton ideel til udendørsområder som indkørsler, terrasser og gangstier.

Belægning med granit kan give et holdbart og smukt udseende. Granit er en hård sten som er modstandsdygtig over for slid, og vejrforhold, hvilket gør den til en perfekt mulighed til udendørsbelægning.

Belægning med tegl kan bruges til at skabe forskellige mønstre og designs. Det er relativt nemt at vedligeholde, og det kan repareres og udskiftes, hvis det er nødvendigt. Det kan være dyrere end andre typer belægning, og det kan være mere arbejdskrævende at anlægge, da det kræver en speciel anlæggelsesteknik. Derudover kan nogle typer tegl være glatte og farlige at gå på, især hvis de bliver våde.

Keramiske fliser er nemme at vedligeholde og kan holde i mange år, hvis de anlægges korrekt og passes ordentligt. De kan være dyrere end andre typer belægning, og de kan være glatte og farlige at gå på, især hvis de bliver våde. Derudover kan nogle typer keramiske fliser kræve mere vedligeholdelse end andre, afhængigt af deres finish og overflade.

belægningssten - betonfliser
Belægningssten - sorte beton fliser

Hvilken form og mønster?

​​​​​​​Der er mange muligheder, når det handler om hvordan og i hvilket mønster man vil lægge sine belægningssten.

Du kan f.eks. lægge i disse mønstre:

Halvstensforband er den mest populære læggemønster, da den er simpel at lægge. Slutningen på den første sten skal flugte med midten af nabostenen.

Københavnerbelægning er når man lægger kvadratisk større betonfliser i klynge af 4, og omringet af mindre brosten.

Sildebensmønsteret kræver at man holder fokus hele vejen igennem, så det bliver lige og æstetisk. Man placerer den første sten i 45 grader, hvor den næste placeres vinkelret på den. Sildebenssten er bedst at lægge med aflange sten som belægningstegl, hollændersten og fliser med aflangt snit.

Vilkårligforband giver et flot og unikt mønster, dog er det ligeledes et krævende mønster at lægge. Det består at forskellige størrelser som er sat sammen.



Sildeben belægningssten

Sildeben

Halvforband belægningssten

Halvforband

vilkårlig forband belægningssten

Vilkårlig forbandt

københavnerforband

Københavnerforband

piksten, granitskærver, perlesten og grus
piksten, granitskærver, perlesten og grus

Skab smuk finish med:

Kantsten/ kantblokke
Marksten/piksten
Granitskærver
Perlesten
Stenmel og grus

Finish

Belægning hvor man skaber en flot finsh med enten kantsten, piksten, granitskærver, perlesten eller grus kan skabe en unik og naturlig udendørsbelægning, der giver et rustikt og naturligt udseende. Det er relativt nemt at vedligeholde, da det kun kræver en simpel rensning for at holde det rent og pænt. Dog kan det være mere udfordrende at skovle sne eller feje blade, da stenene nemt kan komme med.

Græsarmering

Græsarmeringen giver en belægning i harmoni med naturen omkring den. Græsarmeringen kan også være med til at bryde ellers store betonoverflader og på den måde bløde udtrykket op.
Det har tidligere været mest brugt ved sommerhuse, men er i de seneste år kommet mere frem i almindelige boligområder, ligeledes er græsarmering særligt godt til indkørsler, hvor der er en del trafik. Denne type kan også bruges rundt om huset for at dræne regnvandet.

Græsarmering fås også i mange forskellige former og designs.


græsarmering

Gør-det-selv belægning
Få vores råd her

Kom godt igang med belægningssten

Underlaget er det altafgørende for om resultatet bliver godt og langstidsholdbart.

  • Hele muldlaget skal fjernes
  • Bundunderlaget skal bankes
  • Stabilgrus fordeles på underlaget og bankes med en pladeviberator
  • ca. 2 cm. afretningssand fordeles
  • Underlaget rettes af med en retteskinne
  • Fiberdug kan lægges ovenpå, sikrer et bedre resultat ved belægningssten
  • Fliser eller belægningssten lægges i det mønster som ønskes
  • Fugesand strøes ud og fejes godt ned mellem samlingerne
  • Kantafslutning er en god idé ved belægningssten så de holdes på plads



lægning af belægningssten
råd og vejledning om belægningssten

Værktøjet skal være på plads

Det er vigtigt at have det rigtige værktøj på plads inden man starter sit byggeprojekt, så undgår man spildtid og løsninger som ikke bliver som man ønskede det.
Til en lægning af sten og fliser anbefaler vi at bruge:


> Graveskovl og trillebør, til når man skal grave ud
> Snor, pæle og retteskinne, til afretning
Vaterpas og gummihammer, til lægning
> Kost og skovl, til at strø sand og feje sand ned i samlingerne


Slip for vandpytter!

Det er vigtigt at lægge belægning med fald. Det handler om at skabe en skråning på belægningen, således at vandet kan løbe mod afløb. Det er særligt vigtigt for at undgå skader på belægningen. Det nødvendige fald afhænger af områdets størrelse og hældning. Som en generel tommelfingerregel bør belægningen have et fald på 1,5 cm. pr. meter til en terrasse og 2 cm. pr. meter til en indkørsel.

belægning med fald
Davidsen rådgivning

´HAR DU BRUG FOR HJÆLP?

Så kontakt din lokale Davidsen salgsafdeling. Med vores faglige erfaring hjælper vi dig med at finde en løsning der passer til dine ønsker og behov

​​​​​​​Vi hjælper også gerne online, så kontakt vores kundeservice.

Find mere inspiration på vores instagram

Del dit byggeprojekt med os på hashtagget
#BygMedDavidsen