Sådan laver du lam på grill

Når påsken banker på døren, er der ikke noget bedre end at samles omkring bordet til lam med hele familien. Det gode ved lam er at stort set alt på det kan spises – culotte, nyre, kølle og hjerte. I denne artikel viser vi dig hvordan du tilbereder lammekølle fra bunden. Vi kommer bl.a. omkring kernetemperatur, tilberedningstid og marinering.

lam på rotisseri

Trin 1: Lav marinaden

For at give kødet smag anbefaler vi at du smører lammekøllen ind i marinade.

Her er en nem opskrift du kan bruge:

Ingredienser:

  • 1 spsk. timian
  • 1 spsk. rosmarin
  • 3-5 fede hvidløg
  • 1 frisk citron
  • 1 dl olivenolie
  • Salt og peber

Det er en god ide at bruge friske krydderurter – det giver mest smag (tørre krydderurter er dog også udmærkede).

Vil du give marinaden ekstra smag, kan du prøve at tilsætte salvie, brun farin eller ingefær.

Prøv dig frem, og find ud af hvad du bedst kan lide.

Fremgangsmåde:

  1. Mos krydderurterne og hvidløg med en morter, og tilsæt olie lidt ad gangen til marinaden får en god konsistens.
  2. Tilsæt så citronsaft fra 1 citron, riv citronskallen, og bland den i marinaden.
  3. Krydder med salt og peber, og smør marinaden ind i lammekøllen.

Vi anbefaler at du laver marinaden dagen før – så kan den nemlig få lov til at trække ordentligt ind i kødet.

Trin 2: Tænd op i grillen

Når lammekøllen har trukket natten over, er det tid til at varme grillen op.

Her skal du være opmærksom på at kødet skal grilles ved indirekte varme – altså ikke direkte over varmekilden.

Sådan forbereder du din grill til indirekte varme:

  • Gasgrill: Skru helt op for alle brænderne. Når grillen er godt varm, slukker du for den midterste brænder.
  • Kulgrill: Flyt de glødende grillkul ud i siderne, anbring en drypbakke i midten, og sæt grillristen på igen.

Indirekte varme bruges typisk til langtidsstegning af kød, men er også velegnet til fx bagning og dampning af grøntsager.

Med indirekte varme bliver kødet ikke sort, og den lange stegetid sikrer at det er godt mørt indeni.

Trin 3: Grill lammekøllen

Nu kan du smide lammekøllen på grillen.

Du kan enten lægge den på grillristen eller sætte den på et rotisseri, altså et roterende grillspyd.

Fordelen ved at lade lammekøllen rotere på et rotisseri er at kødet bliver grillet jævnt og ensartet hele vejen rundt.

Du slipper også for at skulle vende lammekøllen undervejs.  

Og så får du en bedre smag fordi kødsaften drejer med rundt. Tilmed får du en mere smagfuld stegeskorpe, idet lammekøllen roterer og dermed bliver stegt i eget fedt.

Kødet skal grilles ved 180 grader i cirka 1½ til 2 timer.

For at være sikker på at det har fået nok, anbefaler vi at du bruger et stegetermometer til at måle kødets kernetemperatur.

Lammekøllen er færdig når kernetemperaturen er 61-63 grader.

Trin 4: Server med tilbehør

Når lammekøllen er færdig, tager du den af grillen og lader den hvile i 25-30 minutter inden du skærer den ud i tynde skiver.

lam stegt på grill

Server med en frisk salat.

Vi kan fx anbefale en tomatsalat, blomkålssalat og pæresalat.

Lammekølle smager også godt sammen med stegte forårsløg og ovnbagte kartofler vendt i rosmarin.