Når påsken banker på døren, er der ikke noget bedre end at samles omkring bordet til lam med hele familien. Det gode ved lam er at stort set alt på det kan spises – culotte, nyre, kølle og hjerte. I denne artikel viser vi dig hvordan du tilbereder lammekølle fra bunden. Vi kommer bl.a. omkring kernetemperatur, tilberedningstid og marinering.
For at give kødet smag anbefaler vi at du smører lammekøllen ind i marinade.
Her er en nem opskrift du kan bruge:
Ingredienser:
Det er en god ide at bruge friske krydderurter – det giver mest smag (tørre krydderurter er dog også udmærkede).
Vil du give marinaden ekstra smag, kan du prøve at tilsætte salvie, brun farin eller ingefær.
Prøv dig frem, og find ud af hvad du bedst kan lide.
Fremgangsmåde:
Vi anbefaler at du laver marinaden dagen før – så kan den nemlig få lov til at trække ordentligt ind i kødet.
Når lammekøllen har trukket natten over, er det tid til at varme grillen op.
Her skal du være opmærksom på at kødet skal grilles ved indirekte varme – altså ikke direkte over varmekilden.
Sådan forbereder du din grill til indirekte varme:
Indirekte varme bruges typisk til langtidsstegning af kød, men er også velegnet til fx bagning og dampning af grøntsager.
Med indirekte varme bliver kødet ikke sort, og den lange stegetid sikrer at det er godt mørt indeni.
Nu kan du smide lammekøllen på grillen.
Du kan enten lægge den på grillristen eller sætte den på et rotisseri, altså et roterende grillspyd.
Fordelen ved at lade lammekøllen rotere på et rotisseri er at kødet bliver grillet jævnt og ensartet hele vejen rundt.
Du slipper også for at skulle vende lammekøllen undervejs.
Og så får du en bedre smag fordi kødsaften drejer med rundt. Tilmed får du en mere smagfuld stegeskorpe, idet lammekøllen roterer og dermed bliver stegt i eget fedt.
Kødet skal grilles ved 180 grader i cirka 1½ til 2 timer.
For at være sikker på at det har fået nok, anbefaler vi at du bruger et stegetermometer til at måle kødets kernetemperatur.
Lammekøllen er færdig når kernetemperaturen er 61-63 grader.
Når lammekøllen er færdig, tager du den af grillen og lader den hvile i 25-30 minutter inden du skærer den ud i tynde skiver.
Server med en frisk salat.
Vi kan fx anbefale en tomatsalat, blomkålssalat og pæresalat.
Lammekølle smager også godt sammen med stegte forårsløg og ovnbagte kartofler vendt i rosmarin.