Gori

Guide: Sådan maler du fliser

Trænger de gamle fliser til at blive piftet op, men synes du det virker som en stor mundfuld at udskifte dem? Så kan du male dem. I artiklen her viser vi dig hvordan du gør - trin for trin.

maxresdefault


Step 1: Rengør fliserne

Inden du går i gang med at male, skal du rengøre fliserne. Det gør du med grundrens og en skuresvamp. Sørg for at iføre dig gummihandsker, så hænderne ikke tørrer ud.

rengøring af fliser

Sidder der kalkaflejringer på overfladen, skal de også fjernes. Brug fortyndet eddikesyre eller kalkfjerner. Er kalkaflejringerne genstridige, kan det være nødvendigt at gentage behandlingen flere gange.

Eventuelle huller skal udjævnes med spartelmasse inden du rengør fliserne. Her anbefaler vi at du bruger en såkaldt vådrumsspartel, som er en spartelmasse der tåler det fugtige miljø i vådrum.

Step 2: Grund fliserne

Nu skal fliserne grundes med hæftegrunder. Hæftegrunderen sikrer at malingen binder ordentligt og er derfor alfa og omega for et godt resultat.

grunding af fliser

Fliser og fuger skal være helt tørre inden du giver dem grunder. Desuden er det vigtigt at dække af med malertape, så du undgår malersprøjt på fx håndvaske og armaturer.

Påfør hæftegrunderen med en kortluvet malerrulle for bedste resultat, og lad tørre i cirka 4 timer inden du går videre.

Step 3: Mal fliserne

Når du har rengjort og grundet fliserne, kan du male dem. Det er vigtigt at du benytter en slidstærk maling, som er beregnet til fliser. På den måde undgår du at den skaller af igen. Malingen bør have glans 30 eller 60.

Du bør ikke male fliser i vådzonen. Her vil malingen blot skalle af igen.

Vådzonen omfatter:

  • Vægge i og omkring bruseniche
  • Hele gulvet
  • Vægge omkring badekar og håndvask med brusearmatur
  • De nederste 10 cm af alle vægge
  • I vådrum der er mindre end 3,5 m2 eller har en bredde på mindre end 1,3 meter, omfatter vådzaonen alle væggene

For at få et pænt resultat skal du male vådt i vådt. Det vil sige at du hele tiden maler ind over et område som stadig er vådt. Ved at male vådt i vådt undgår du synlige overgange.

maling af fliser

Når du har påført det første lag maling, skal du lade malingen tørre i cirka 5 timer. Herefter mellemsliber du med sandpapir, fjerner slibestøv og påfører næste lag maling. Der skal typisk to lag maling til for at få et godt resultat.

Kom godt fra start med dit malerprojekt

Fliser er ikke sværere at male end andre overflader, men da de er glatte, skal du være ekstra grundig med forarbejdet.

Vores sortiment inkluderer alt hvad du skal bruge for at komme i gang med at male fliser - grundrens, hæftegrunder, flisemaling og malerruller.

Køber du din maling hos Davidsen, kan den tones i et stort udvalg af farver - også hvis du bestiller online.

Også værd at læse