Gori

Stor guide til maling af køkkenlåger

Det kan være både dyrt og besværligt at udskifte det gamle køkken. Men med en gang maling kan du nemt puste nyt liv i de gamle køkkenlåger og få køkkenet til at se ud som nyt. Vi viser dig hvordan.

maling af køkkenlåger

Step 1: Afvask køkkenlågerne med grundrens

Start med at afmontere de gamle køkkenlåger, og placér dem på et fast og stabilt underlag.

Sørg for at der er god plads omkring køkkenlågerne, så du nemt kan komme til.

Fjern dernæst hængsler og håndgreb.

Nu afvaskes køkkenlågerne med grundrens, så fedt og snavs ikke gnides ind i malingen. Det er en god ide at iføre dig handsker når du rengør køkkenlågerne. Det er nemlig skrappe midler du arbejder med.

Vask efter med vand.

Anbefalet produkt: Dyrup grundrens

dyrup grundrens

Step 2: Slib med sandpapir

Når du har afvasket køkkenlågerne med grunder, skal overfladen slibes med sandpapir. Vi anbefaler at du benytter sandpapir med korn 120 - så bliver overfladen helt glat og fint.

slibning af køkkenlåge

Har du mange køkkenlåger der skal slibes, er det en god ide at bruge en slibemaskine. Vi anbefaler også at du sliber med træets åreretning - så får du det pæneste resultat. Husk at fjerne slibestøv med en kost inden du fortsætter.

Step 3: Giv køkkenlågerne grunder

Grunder er med til at sikre en god vedhæftning. I langt de fleste tilfælde vil det være nødvendigt med en hæftegrunder.

Er der risiko for gennemslag, skal du benytte en spærregrunder. Trægrunder bruges kun på nyt træ. Der er ingen garanti for gennemslag fra knaster.

Vigtigt: Både hæftegrunder og spærregrunder skal påføres i tynde lag. Spærregrunder skal påføres i mindst to lag.

Hæftegrunderen skal tørre i cirka 4 timer før du kan male over.

Anbefalet produkt: Dyrup hæftegrunder

dyrup hæftegrunder

Step 4: Luk huller og revner med spartelmasse

Inden du påfører maling, skal eventuelle huller og revner fyldes ud med spartelmasse. Spartelmassen skal blive hård efter hærdning. Når spartelmassen er tør, skal du slibe med slibepapir korn 240 og pletgrunde.

Vil du helt undgå strukturen i køkkenlågerne, kan du fuldspartle dem. Det vil sige at du fordeler spartelmasse udover hele overfladen og udjævner med en spartel. På den måde får du en helt glat overflade.

Step 5: Giv køkkenlågerne 2-3 lag maling

Vi anbefaler at du benytter en PU-forsærket træmaling, da køkkenet udsættes for meget slid. Vælg glans 10, 30, 60 eller 90 - afhængig af hvor blank overfladen skal være.

Når du påfører malingen, er det vigtigt at du maler vådt i vådt. Det vil sige at du IKKE stopper op undervejs, men maler hver låge ud i et stræk. Ved at male vådt i vådt får du et flot resultat uden synlige overgange og nuanceforskelle. ​​​​​​​

malerbakke med hvid maling

Malingen påføres med en lille, kortluvet malerrulle. Der skal slibes mellem hvert lag for bedste resultat. Brug sandpapir med korn 240, altså meget fint sandpapir.

Vigtigt om tørretider

Det er vigtigt at du overholder de tørretider som producenten oplyser. Dyrup angiver tørretider ved 60 % luftfugtighed og en temperatur på 23 °C. Hvis man ændrer blot en smule på dette, ændres tørretiderne væsentligt.

Kom godt fra start med dit malerprojekt

Vil du give dit køkken en makeover, er maling af køkkenlågerne en af de ting der vil gøre den mest synlige forskel.

I vores sortiment finder du alt hvad du skal bruge for at komme i gang med projektet. Vi har bl.a. kvalitetsmaling fra den anerkendte producent Dyrup. Malingen kan tones i en bred vifte af farver - både online og i vores butikker.

Også værd at læse