Vælg farve til din maling

For mange er det et stort skridt at bruge farver i indretningen. Derfor er langt de fleste hjem i Skandinavien præget af hvide toner på væggene. Men du behøver ikke at male i alle regnbuens farver for at skabe et mere personligt og unikt udtryk. Med bare én enkelt farve kan du skabe stor forandring i rummet.

Valg af farver

Skab stemning i rummet med smukke farver.

Valg af farver

Der er næsten ingen grænser for, hvor mange smukke farver du kan vælge imellem, men det kan være svært at forestille sig det endelige resultat. Det er ikke ligegyldigt hvilken farve du vælger til rummet. Farver er med til at påvirke dit humør, og skaber en bestemt stemning i rummet. Derfor er det en fordel hvis du sætter dig ind i farvernes betydning - inden du går i gang med malerarbejdet.

TIP: Overordnet er mørke toner med til at skabe ro, mens lyse toner signalerer aktivitet, energi og får rummet til at syne større.

Det er altid en fordel at vælge toner via et fysisk farvekort, og at teste farven på et mindre område af væggen med en farveprøve - inden du maler hele rummet. Sidder du online og kigger på farverne, kan skærmindstillinger have indflydelse på hvordan farverne opleves. Der er altså en risiko for at farven ser anderledes ud på væggen end på skærmen.​​​​​​​​​​​​​​

Kontrastfarver

Skab smuk synergi med kontrastfarver.

Mal med kontrastfarver

Er du modig med farverne, kan du springe ud i at vælge kontrastfylde farver. Når du bruger kontrastfarver i indretningen, er det en god ide at bruge 60-30-10 reglen:

  • En primærfarve som fylder 60%
  • En sekundærfarve som fylder 30%
  • En kontrastfarve som fylder 10%

På den måde skaber du en smuk synergi mellem farverne, og sikre dig en god balance mellem de forskellige nuancer.

Begynd med en enkelt væg

Har du ikke mod på at male et helt rum i en ny farve, kan du opnå en stor effekt og skabe spændende kontraster ved blot at male en enkelt væg. Her kan det være en god idé at male en endevæg, som kan få rummet til at synes større.

TIP: Maler du én væg, er det vigtigt at huske malertapen, så du får fine skarpe kanter.

Er du glad for farver kan du overveje at male to vægge med forskellige farver, som kan give dit hjem et helt unikt touch.

Farve på paneler

Skab sammenhæng i rummet med farver på paneler og gerigter.

Mal paneler og gerigter i samme farve

I langt de fleste hjem er paneler og gerigter malet hvide. Men ved at male dem i samme farve som din væg, kan du skabe en sammenhængende fornemmelse i rummet.

Har du mod på at bruge flere farver, kan du vælge at male dine paneler og gerigter i en anden nuance eller endda en kontrastfarve. Her er det kun fantasien der sætter grænser.​​​​

Farver i rum

Del rummet op med farver.

Brug farver til at opdele dine rum

Farvede vægge har den fordel, at de kan hjælpe dig med at opdele dit rum. Har du fx et køkkenalrum hvor du ønsker at tydeliggøre de forskellige afdelinger, kan du skabe en opdeling ved at vælge forskellige farver.

Ønsker du modsat at få et rum eller flere til at hænge bedre sammen, kan du vælge at bruge den samme farve, for at skabe sammenhæng.​​​

Start med en farveprøve

Når du har en idé om, hvilken farve du kunne tænke dig, kan du med fordel købe nogle farveprøver i forskellige nuancer - inden du endegyldigt beslutter dig. Der er nemlig flere faktorer, som spiller ind i forhold til hvordan farven vil se ud på netop din væg. Det kan fx være lysindfaldet, dine skærmindstillinger og den base, du maler på.