Maling af lofter

Når du skal i gang med at male dine lofter, er der nogle ting du skal være opmærksom på - inden du griber malerrullen.

Vi giver dig her vores bedste råd til klargøring, valg af loftmaling og hvordan du opnår det bedste resultat.

Maling af lofter

Klargør dine lofter inden du starter malerarbejdet.

Afdækning, rengøring og spartling

Som med andre maleropgaver, er forarbejdet afgørende for det færdige resultat. Selvom det kan være fristende at gå direkte i gang med at male, fraråder vi den løsning.

1: Start med at rydde rummet for møbler, og fjern hylder, lamper og billeder så du ikke skal bekymre dig om at du spilder.

2: Afdæk herefter gulve med pap eller afdækningsfilt, og vægge med plastik (medmindre disse også skal males).

3: Når du har dækket af, skal loftet rengøres med grundrens og vaskes over med vand. Sidder der løs maling skal dette fjernes, da en ren og jævn overflade er afgørende for at malingen kan vedhæfte ordentligt.

4: Er der revner og huller i loftet, skal disse udjævnes med spartelmasse. En fuldspartling kan være nødvendig hvis loftet er meget ujævnt.

Når spartelmassen er tør – hvilket typisk tager 8-10 timer, kan du slibe overfladen let med sandpapir. Dette er igen med til at sikre en bedre vedhæftning.

5: Slutligt dækkes af med malertape langs kanterne.

Maling af lofter

Lav skarpe kanter hele vejen rundt.

Vælg den rigtige loftmaling

Når du skal male lofter, er det vigtigt at vælge en maling som passer til formålet. Mange vælger en mat maling med glans 2-5, men skal du male trælameller, kan du godt gå op i en højere glans.

Vi anbefaler ikke at du bruger en højglans maling til glatte loftsflader, som fx gipslofter, da du vil kunne se samlinger og baner. Her anbefaler vi en loftmaling med en glans på max 5-10.

Til trælofter bør du vælge en spærremaling for at undgå at knaster og harpiks trænger igennem. En spærremaling er ikke nødvendig at male over med en separat slutmaling – den er i sig selv tilstrækkelig.

Spærremaling er også egnet til lofter der er påvirket af løbesod, nikotinpletter og vandskjolder. Den går også under navnet isoler maling.

Inden du vælger loftmaling, bør du tjekke hvad der er malet med i forvejen. Hvis der er brugt en vandbaseret maling (hvilket er det mest sandsynlige), bør du ikke male med en oliebaseret maling ovenpå. En oliebaseret maling bør som tommelfingerregel kun bruges til slidte og misfarvede lofter da den indeholder terpentin – et opløsningsmiddel der kan være skadeligt for indeklimaet.

Maling af lofter

Tjek om loftet skal afvaskes, spartles eller slibes før malingen påføres.

Maling af loft

Når du har forarbejdet på plads, er næste skridt at male loftet. Skal du både male vægge og lofter, bør du starte med lofterne og slutte af med væggene.

Først males kanter og hjørner med en pensel og en lille malerrulle. Herefter bruges en bred rulle til den resterende del af loftsfladen. Det er en god ide at montere rullen på et teleskopskaft så du ikke skal overanstrenge dig.

Sørg for at bruge rigeligt med maling, og fordel den jævnt udover hele loftsfladen. Hvis du skal presse hårdt med rullen for at få malingen til at vedhæfte, bruger du for lidt. Drypper malingen ned fra loftet, bruger du for meget. Her handler det altså om at finde en gylden middelvej.

Som hovedregel skal loftet males 1-2 gange, men har malingen en dårlig dækkeevne (hvilket typisk er tilfældet for billige loftmalinger) – kan det være nødvendigt at påføre et ekstra lag.

​​​​​​​NB. Opnå det pæneste resultat ved at fjerne malertapen inden malingen er tør.

Beregn hvor meget maling du skal bruge

Du beregner hvor mange liter maling du skal bruge ved at dividere loftsarealet (m2) med malings rækkeevne (m2/liter).

Dit gulvareal svarer til dit loftsareal, og beregnes ved længde x bredde.​​​​​​​​​​​​​​

Sådan ser regnestykket ud:

  • Dit loft måler 8x3 meter (svarende til 24 m2)
  • Din maling har en rækkeevne på 8 m2/liter​​​​​​​​​​​​​​

24 divideret med 8 = 3  Du skal altså bruge ca. 3 liter maling til at male dit loft.

Del dit malerprojekt med os ved at bruge #BygMedDavidsen