Dyrup

Guide: Sådan maler du bedst vægge​​​​​​​

Står du overfor at skulle male en væg, er det vigtigt at du griber arbejdet rigtigt an. I artiklen her viser vi dig hvordan du gør - step by step. 

maxresdefault


Step 1: Rengør væggen med grundrens

Inden du går i gang med at male, skal du afrense væggen, så den er fri for fedt og snavs. Vi anbefaler at du bruger grundrens til at rengøre væggen. Grundrens fjerner ikke blot fedt og snavs, men forhindrer også skjolder i malingen.

Husk at grundrens skal fortyndes med vand. På beholderen med grundrens står der hvor meget vand du skal blande op med.

Det er bedst at bruge en mikrofiberklud når du afvasker væggen. En mikrofiberklud har nemlig en god sugeevne og opfanger effektivt støv, så det ikke hvirvles rundt i luften og lægger sig på andre overflader.

Når du har rengjort væggen med grundrens, skal du vaske over med vand.

Anbefalet produkt: Dyrup grundrens

dyrup grundrens

Step 2: Reparer huller og ujævnheder i væggen

Er der huller, revner eller ujævnheder i væggen, er det vigtigt at du fylder dem ud med spartelmasse inden du begynder at male.

Er der tale om mindre huller og ujævnheder, kan du nøjes med at pletspartle. Hvis væggen derimod er ujævn, anbefaler vi at du fuldspartler væggen. Her er det nemmest at bruge en såkaldt rullespartel - dvs. en spartelmasse som påføres med malerrulle.

Se hvordan du påfører rullespartel:

maxresdefault


Som det fremgår af videoen, er det en god ide at udjævne spartelmassen med en ergospartel - eller en glittespartel som den også kaldes. Ergospartlen gør det nemmere at få en flottere finish, og belaster ikke kroppen på samme måde som en almindelig bredspartel.

Step 3: Slib væggen, så den bliver glat og fin

Når spartelmassen er tør, skal du slibe væggen med sandpapir. Har du fuldspartlet væggen, er det vigtigt at du sliber hele overfladen. Det gør du nemmest med en girafsliber.

slibning af væg med girafsliber

Omkring stikkontakter, karme og paneler, kan du bruge en slibeklods. Vi anbefaler at du bruger sandpapir med kornstørrelse 100. Sørg for at børste eller støvsuge slibestøvet væk, så det ikke sætter sig i malingen.

Step 4: Fug langs væggen

Inden du fortsætter, kan det være en god ide at fuge langs paneler, karme og lofter. Vi anbefaler at du bruger en acrylfugemasse. Det er bedst hvis fugemassen er vandfast.

Se hvordan du fuger med acrylfuge:

maxresdefault


Køber du fugemasse i byggemarkedet, kommer den i en patron, som du sætter i en fugepistol. Er din fugepistol batteridrevet, skal du bruge fugemasse i pose.

Har du ikke prøvet at fuge før, er det en god ide at øve dig på et stykke papir først.
På den måde kan du få en fornemmelse af hvor meget fugemasse der kommer ud, inden du fuger på en rigtig væg.

Step 5: Afdæk kanter og gulve

Når du har fuget, er det tid til at afdække de overflader som ikke skal males.

Afdækning af kanter

Du skal dække kanterne af med malertape. Her er det vigtigt at du lukker tapen helt tæt. Det gør du ved først at male over med den farve væggen har, lade malingen tørre og derefter male over med den nye farve.

Se hvordan du laver skarpe kanter med malertape:

maxresdefault


Vi anbefaler at du vælger en malertape der kan sidde i mange timer. Så undgår du nemlig at den brænder fast hvis du fx maler flere gange med tørretid imellem. ​​​​​​​

Er der stikkontakter på væggen, er det bedst at fjerne dem, male med den ønskede farve, og så montere stikkontakterne igen. På den måde får du et langt pænere resultat end hvis du afdækker dem med malertape.​​​​​​​

Afdækning af gulve

Når du skal afdække gulvene, er det bedst at vælge et underlag som suger malingen, så du ikke slæber den med rundt hvis du træder i den.

Vi anbefaler at du bruger afdækningsfilt til gulve med tæpper, og tykt pap, karton eller malertæpper til faste gulve. Du kan også dække af med plastfolie. Det suger dog ikke ligeså godt og sviner derfor mere.

Step 6: Giv væggen grunder

Inden du maler væggen, kan det være nødvendigt at give den grunder. Er væggen tidligere malet, er det som udgangspunkt IKKE nødvendigt at grunde.

Men hvis der er vandskjolder, sod nikotinpletter eller andet der kan give gennemslag, skal du behandle væggen med spærregrunder eller vælge en spærrende maling.

Er der opsat glasfilt eller glasvæv på væggen, er det en god ide at give den en gang vævfylder. På den måde suger overfladen ikke så store mængder maling.

Anbefalet produkt: Dyrup loft og væg ekstra spærrende

dyrup loft- og vægmaling

Step 7: Vælg den rigtige maling

Det er ikke helt ligegyldigt hvilken vægmaling du vælger. Det er især vigtigt at du vælger den rigtige glans og farve.

Glans

Glans siger noget om hvor blank malingen er. Maling med glans 0 er ultramat, mens maling med glans 100 er ultrablank. Her kan du se en væg malet med glans 5:

dyrup mat og vaskbar

Vil du have en mere skinnende overflade, kan du vælge en maling med glans 10. En højere glans giver dog ikke nødvendigvis en mere slidstærk overflade.

Farve

Mange synes det er svært at vælge farve til væggen.

Her er nogle principper som kan gøre det nemmere at finde den rigtige farve til din væg:

  • Er rummet lille, kan du få det til at virke større ved at male væggene i en lys farve. Mørke farver kan omvendt få rummet til at virke mindre
  • I soveværelset kan det være en god ide at vælge afdæmpede og rolige farver
  • Ønsker du at væggen skal tage opmærksomhed, kan du male den i en stærk farve. Neutrale farver giver derimod et mere afdæmpet og balanceret udtryk
  • Er rummet aflangt, kan du få det til at virke mere kvadratisk ved at male endevæggene
  • Varme farver skaber en hyggelig stemning, mens kolde farver - ligesom de lyse - kan få rummet til at synes større

Vores maling kan tones i et stort udvalg af farver - også selvom du bestiller den online. Med vores farvevælger kan du endda få et indtryk af hvordan farven kommer til at se ud inden du går i gang:

Du finder farvevælgeren ved at klikke ind på det produkt du er interesseret i. ​​​​​​​

Beregn hvor meget maling du skal bruge

Du kan ikke se dette indhold, da du ikke har accepteret alle cookies - Klik her for at ændre dit samtykke

Step 8: Mal væggen

Når du har valgt den rigtige maling, er det tid til at male væggen.

Start med lofterne

Skal du både male vægge og lofter, er det bedst at starte med lofterne. Mal først langs kanterne med en pensel og en lille malerrulle. Derefter tager du den store malerrulle og maler hele loftsfladen. Montér gerne rullen på et teleskopskaft, så du ikke bliver øm i nakken når du maler.

maling af loft

Mal vådt i vådt

Når du har malet lofterne, går du i gang med væggene. For at undgå synlige baner skal du male vådt i vådt. Det vil sige at du deler malerarbejdet op i mindre bidder, så du hele tiden maler ind over et område der stadig er vådt. Malingen må altså ikke nå at tørre inden du fortsætter. Du skal male hele væggen i ét stræk. Start fx med at male en del af kanterne. Gå herefter i gang med den store malerrulle, og fortsæt så med kanterne inden du går tilbage til at male med rullen. ​​​​​​​

maxresdefault


Brug rigeligt med maling

Spar ikke på malingen. Hvis du skal presse hårdt for at få malingen til at vedhæfte, bruger du for lidt maling. Opstår der tykke baner - som du efterfølgende må slibe væk - bruger du for meget maling. Der skal væge lige akkurat så meget maling på rullen at den “svupper” lidt når du maler.​​​​​​​

dyrup maling

Giv væggen to lag maling

Der er ikke noget facit for hvor mange lag maling du skal male med for at få et dækkende resultat. Det kommer nemlig helt an på hvilken maling du bruger, og om du skal ændre farven på væggen. Som tommelfingerregel er to lag maling dog tilstrækkeligt. Er der tale om en god kvalitetsmaling, kan du ofte nøjes med ét lag. Skal du ændre farven på væggen - fx fra mørk til lys - kan det være nødvendigt med tre lag.​​​​​​​

maling af væg

Riv malertapen af

Når du har malet væggen, skal du rive malertapen af. Du får de skarpeste kanter hvis du river tapen af imens malingen stadig er våd.

Kom godt fra start med dit malerprojekt

Som det fremgår, er forarbejdet alfa og omega når du skal male en væg. Hvis du blot maler uden at afvaske væggen, udjævne huller og ujævnheder og slibe efter, bliver resultatet ikke flot at se på.

I vores sortiment finder du alt hvad du skal bruge til de forskellige faser af dit malerprojekt - grundrens, spartelmasse, afdækning, pensler, ruller og selvfølgelig maling.

Også værd at læse