Maling af vægge: Sådan får du et professionelt resultat

Mange løber ind i udfordringer når de skal male vægge. Kanterne bliver ikke skarpe, malingen sprøjter, eller malertapen sidder skævt. Men det behøver faktisk ikke at være så svært at male dine vægge med et resultat du kan være stolt af. Vi viser dig hvordan. 

maling af vægge

Med den rigtige fremgangsmåde kan du få dine vægge til at se ud som nye.

Start med at dække af

Ja, vi kan nok ikke komme udenom det: Uanset om du maler med pensel eller malerrulle, er det svært at undgå malersprøjt, og derfor er det vigtigt at du dækker ordentligt af inden du går i gang med at male.

Nu sidder du måske og tænker: Hvordan gør jeg det? Hvilken type afdækning skal jeg bruge?

Godt spørgsmål. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt hvad du bruger til at dække af med. Til gulve er det bedst at bruge afdækningspap eller malertæpper, så malingen bliver suget ned i afdækningen.

afdæknng med plastik

Afdækningsplast leveres på rulle og kan købes i flere længder.

Hvis gulvet er beklædt med tæpper, kan du godt dække det med plastfolie, men vi anbefaler at du bruger afdækningsfilt da det har en god sugeevne, og derfor sviner mindre.

Husk at fastgøre afdækningen med malertape, så du ikke glider i den. Hold en afstand på 1 mm til kanten – på den måde undgår du nemlig at rive malingen af når du fjerner tapen igen.

Møbler som fx borde og stole kan du stille ud i midten af rummet og dække til med plastfolie. Det er også en god ide at tage reoler, lamper og billeder ned fra væggen, og fjerne skruer og søm, så de ikke sidder i vejen når du maler.

Udfyld revner og sprækker med fugemasse

Jeps, hvis du vil have pæne og ensartede kanter uden huller (og hvem vil ikke det?), er det vigtigt at du fuger alle revner og sprækker i væggen. Det gør du med en såkaldt akrylfugemasse, som helst skal være vandfast.

Når du køber fugemasse i byggemarkedet, leveres den i en patron, som du sætter i en fugepistol. Husk at skære toppen af patronen med en kniv, så fugemassen kan presses ud. Har du en batteridrevet fugepistol, skal du bruge fugemasse i pose (som du selvfølgelig kan købe hos Davidsen).

TIP: Har du ikke prøvet at fuge før, er det en god ide at øve dig på et stykke pap først, så du har en fornemmelse af hvor meget fugemasse der kommer ud.

fugemasse til væg

I badeværelser og køkkener skal du bruge en silikonefugemasse. Til boligens andre rum er en akrylfugemasse det foretrukne valg.

Hvordan får du en pæn fuge? Tja, det kræver selvfølgelig lidt øvelse, men et godt tip er at bevæge fugepistolen i et nogenlunde hurtigt tempo. Så bliver fugen ensartet. Husk at fuge hele vejen rundt. Ja, også de steder hvor der ikke er synlige revner eller sprækker. De vil nemlig ofte komme på et tidspunkt.

Det er også vigtigt at du fuger omkring indfatninger og fodpaneler – det er nemlig typisk her at der opstår revner og sprækker. Når du har fuget, er det en god ide at slibe overfladen med sandpapir, så den bliver helt rent og glat.

Vask væggen med grundrens

Har du dækket grundigt af? Godt - Næste skridt er at vaske væggen omhyggeligt med grundrens. Grundrens fjerner skidt og fedt og forhindrer skjolder i malingen.

Det er bedst at bruge en mikrofiberklud når du afvasker væggen. En mikrofiberklud har nemlig en god sugeevne og er god til at opfange støv, så det ikke hvirvles rundt i luften og lægger sig på andre overflader.

afvaskning med grundrens

Inden du begynder at male, skal du rengøre væggen med grundrens.

Vær opmærksom på at grundrens er koncentreret og derfor skal fortyndes med vand inden du tager det i brug. På flasken med grundrens står der altid hvor meget vand du skal blande op med. Fx kan der stå du skal bruge 1 del grundrens og 25 dele vand.  

Når du har affedtet væggen med grundrens, skal du vaske over med vand.

Du er nu næsten klar til at gå i gang med at male. Men inden du finder pensel og malerrulle frem, er der lige et par sidste ting du skal have styr på...

Vælg den rigtige maling

Måske har du allerede købt den maling du vil male med. Hvis ikke, er det en god ide at gøre dig nogle tanker om hvilken glans den skal have. Dette er nemlig ikke helt ligegyldigt.

Nu undrer du dig måske over hvad glans er for noget. Glans er egentlig bare et udtryk for hvor blank malingen er. En maling med glans 100 er ultrablank, mens en maling med glans 1 er ultramat.

Glansgraden fortæller også noget om malingens slidstyrke: Jo højere glans malingen har, des mere slidstærk bliver overfladen, og jo nemmere er den at rengøre.

Dyrup vægmaling

Når du skal vælge maling, handler det ikke kun om at finde den rigtige farve, men også om at vælge den rigtige glansgrad.

Nå, men tilbage til det som det hele drejer sig om: Hvilken glans skal du vælge til dine vægge?

Det er der ikke noget facit for, men her er nogle retningslinjer som du kan tage udgangspunkt i: Skal du male stue eller opholdsrum, anbefaler vi at du bruger en maling med glans 10. Til vægge i badeværelse og køkken er det derimod bedre at vælge en glans 25. Så vil overfladen nemlig både være nemmere at rengøre og langt mere slidstærk.

Hvad med lofterne? Ja, her kan du faktisk nøjes med en glans 2-5 fordi loftsfladerne ikke udsættes for det samme slid som væggene (nogle vælger dog at bruge den samme glans hele vejen rundt for at skabe et ensartet udtryk).​​​​​​​

LÆS OGSÅ:

Få tonet din maling online

Når det kommer til at vælge den rigtige farve, er mulighederne stort set uanede. Fx kan vores maling tones i over 2000 farver – og du behøver ikke engang at troppe op i den lokale Davidsen for at få det gjort.

Med vores online farvevælger kan du nemlig lege med forskellige farver, se hvordan de spiller sammen, og når du er tilfreds med dit valg, kan du bestille malingen online og få den leveret til døren et par dage senere.

Er du i tvivl om hvilken farve du skal vælge, kan du bestille et farvekort, som viser hvilke farver malingen findes i.

årets farve 2022

En farveprøve giver dig et indtryk af hvordan farven ser ud i virkeligheden (Årets farve 2022 fra Dyrup).

Det er bedst at se farvekortet i fysisk form. Skærmindstillingerne på din computer kan nemlig godt have indflydelse på hvordan farverne opleves.

Med andre ord er der risiko for at de ser anderledes ud når du åbner malerspanden og begynder at svinge penslen end da du så dem på en skærm.

Lav skarpe kanter med malertape

Nu er vi der næsten: Det eneste du mangler inden du kan gå i gang med at male, er at dække af med malertape.

Dette er et vigtigt skridt. Desværre er det også her at mange begår fejl. Du kan nemlig godt dække af med malertape og stadig få ujævne kanter når du maler.

For at opnå et pænt resultat skal du starte med at tegne en lige linje der markerer hvor malertapen skal sidde. Dette gør du nemmest ved at bruge kridtsnor. (Ja, du kan selvfølgelig godt bruge en blyant, men så skal du viske stregen væk med et viskelæder bagefter. Bruger du en kridtsnor, kan du nemt tørre kridtstregen væk. Og så bliver den helt lige!)

Når du har tegnet op, sætter du malertape langs yderkanten af stregen, så den bliver malet over.  

afdækning med malertape

En god malertape er uundværlig, når du skal lave helt lige kanter.

Og her kommer det så – tricket der sikrer at kanterne bliver knivskarpe:

Når du sætter malertape på væggen, så sørg for at lukke tapen helt tæt ved at male over med væggens farve, lade malingen tørre og så male over med den farve som du ønsker væggen skal have. Hvis tapen er åben, vil malingen nemlig kunne trænge ind under.

Og lad os bare være ærlige: Det ser ikke pænt ud! Kanterne bliver ruflede og ujævne. Måske bemærker du det ikke på afstand, men når du kommer tæt på, vil du kunne se det.  

Det er en god ide at vælge en malertape der kan sidde i mange timer. Så undgår du nemlig at den brænder fast hvis du fx maler med den ønskede farve flere gange med tørretid imellem. Et godt bud på en effektiv malertape er denne fra Tesa.

Omkring stikkontakter kan du også bruge malertape. Meeeen… det bliver faktisk pænere hvis du først fjerner stikkontakterne, maler med den ønskede farve og så monterer stikkontakterne igen.

Samme fremgangsmåde kan du bruge ved lampeudtag.

Maling af lofter og vægge

Du har gjort et grundigt forarbejde. Nu er det tid til den sjove del – selve malerarbejdet.

Skal du både male lofter og vægge, er det bedst at starte med lofterne. Mal først langs kanterne med en pensel og en lille malerrulle.

Derefter tager du den store malerulle og maler hele loftsfladen. Montér gerne rullen på et teleskopskaft så du ikke får ondt i nakken når du maler.

Når du er færdig med lofterne, går du i gang med væggene. For at få en pæn overflade uden synlige baner, skal du male vådt i vådt.

Vådt i vådt? Ja, det er faktisk lige så simpelt som det lyder:

Del malerarbejdet op i mindre bidder, så du hele tiden maler ind over et område der stadig er vådt. Malingen må altså ikke nå at tørre inden du maler videre.

Start fx med at male en del af kanterne. Gå herefter i gang med den store malerrulle, og fortsæt så med kanterne inden du igen går tilbage til at male med rullen.

mand maler væg

Til kanter og hjørner bruges pensel, mens resten af væggen males med rulle.

Og her er endnu en vigtig pointe:

Brug rigeligt med maling. Hvis du skal presse hårdt for at få malingen til at vedhæfte, ja så er det et tegn på at du bruger for lidt maling.

På den anden side må du heller ikke bruge så meget maling at der opstår tykke baner, som efterfølgende skal slibes væk. Det gælder altså om at finde en gylden middelvej. Der skal lige akkurat være så meget maling på rullen at det ”svupper” lidt når du maler.

Hvor mange lag maling skal du give væggen?

Kunne vi give dig et entydigt svar, havde vi selvfølgelig gjort det. Men sådan et findes desværre ikke. Har malingen fx en dårlig dækkeevne, vil du skulle male over flere gange. Det samme gælder hvis du skal ændre farven på væggen – fx fra en mørk til en lys farve.

Hvis du bruger derimod bruger en god kvalitetsmaling, og blot skal male en hvid væg, vil du måske kunne nøjes med at male en gang.

Der er altså ikke en fast regel du kan følge her. Du bliver nødt til selv at vurdere hvor mange lag der skal males med (dog vil 1-2 lag i de fleste tilfælde være nok).

Det sidste du skal huske på, er at du får de skarpeste kanter hvis du river malertapen af imens malingen stadig er våd. Igen – mange venter til den er tør, men det giver ikke et pænt resultat

LÆS OGSÅ:

MINIGUIDE:
Sådan beregner du hvor meget maling du skal bruge

Det er ikke svært at finde ud af hvor meget maling du skal købe ind:

1) Start med at beregne arealet af væggen. Det gør du ved at gange bredde og højde. Eksempel: Er væggen 8 meter bred og 3 meter høj, har den et areal på 24 m2.

2) Dividér så arealet af vægfladen med malingens rækkeevne. Eksempel: Har malingen en rækkeevne på 8 m2/liter, og er væggen 24 m2, skal du bruge cirka 3 liter maling.

Husk at det kan være nødvendigt at give væggen flere lag maling. Hvis du skal male over to gange, skal du i eksemplet ovenfor altså bruge 6 liter maling.​​​​​​​

En anden ting du skal huske, er at fratrække arealet af eventuelle døre og vinduer (da disse jo ikke skal males). ​​​​​​​Når du køber maling i vores webshop, står der hvor langt malingen som udgangspunkt rækker. På den måde kan du nemt beregne hvor meget, du skal bruge.

​​​​​​​

malersæt

Den mængde maling du skal bruge, afhænger bl.a. af hvor god en dækkeevne den har.