Maling af vinduer

Udendørsvinduer skal males regelmæssigt for at forlænge levetiden og undgå problemer med svamp, råd og mug. Er vinduerne ubehandlede fra fabrikkens side, skal du sørge for at male dem hurtigst muligt. Lær hvordan i denne artikel. 

Maling af vinduer

Rengør vinduerne og fjern løs maling inden du starter malerarbejdet.

Gør vinduerne klar til maling

Inden du går i gang med at male, kan det være en god ide at afmontere vinduerne og placere dem på en arbejdsbuk. På den måde er nemmere at komme ud i hjørner og kroge, og du får en bedre arbejdsstilling. Vinduerne fylder dog mindre hvis du lader dem sidde i hængslerne, og nogle vinduestyper kan være svære at afmontere. Derfor skal du vurdere hvad der giver mest mening i forhold til de vinduer du skal male.

Vask med grundrens

Det er vigtigt at vaske vinduerne rene med grundrens inden der males. Grundrens fjerner fedt og snavs, så malingen hæfter bedre, og det er noget der afspejler sig i det færdige resultat.

Grundrens skal fortyndes med vand inden det påføres. På beholderen med grundrens kan du altid se hvor meget vand der skal iblandes. Står der fx at blandingsforholdet er 1:25, betyder det at der skal tilsættes 25 dl vand per 1 dl grundrens.

Blandingen påføres med en svamp, klud eller børste, og der skylles efter med vand for at fjerne sæberester. Da grundrens kan irritere huden, anbefales det at bruge handsker når du afvasker vinduerne.

Fjern løs maling

Når du har rengjort vinduerne, skal du fjerne løs maling med en stålbørste, malingskraber eller spartel. Du behøver kun at fjerne flagerne. Den gamle maling beskytter nemlig træet og bør derfor blive siddende.

Du vil sikkert opleve at der opstår revner i træet efter at du har fjernet den løstsiddende maling. Revnerne kan du fylde ud med linoliekit, som er et naturprodukt, der ikke blot lukker hullerne, men også dræber bakterier.

Linoliekit presses ind imellem revnerne med fingrene og skal herefter tørre i en uges tid før du går videre til næste trin. Du kan afslutningsvis vælge at slibe overfladen let med sandpapir, men dette er ikke nødvendigt for at få et godt resultat.

Maling af vinduer

Er det muligt, så afmonter vinduerne inden du starter malerarbejdet.

Giv træværket en gang grundingsolie

Nu er det tid til at give vinduerne en gang grundingsolie. Grundingsolie trænger ind i træet og beskytter mod råd, svamp og skimmel, så vinduernes levetid forlænges. Uden grunder vil malingen skalle af, og det vil være nødvendigt at male på ny.

Husk at det kun er de bare områder som skal have grundingsolie. De malede overflader kan du altså springe over. Skulle det alligevel ske at du kommer til at påføre olie på den malede overflade, kan du tørre det af med noget papir og slibe over med fint sandpapir.

NB. Grundingsolien skal tørre natten over inden du maler vinduerne.

Vælg den rigtige vinduesmaling

Det er ikke ligegyldigt hvilken maling du vælger til dine vinduer. Malingen skal være beregnet til udendørsbrug og skal kunne klare de danske klimaforhold. Tidligere var det almindeligt at bruge linolie, men på grund af den lange tørretid er det bedre at bruge en plastalkydmaling, som er en blanding af vand- og oliebaseret maling.

Fordelen ved at bruge en plastalkydmaling er at den trænger ind i træet og beskytter det indefra. Samtidig tørrer den hurtigt, giver en god vedhæftning og beskytter effektivt mod vind og vejr.

En oliebaseret maling er god til vinduer der er meget slidte, men den kan normalt kun bruges hvis der i forvejen er malet med en oliebaseret maling. Pensler og andet malerudstyr skal rengøres med terpentin eller penselrens.

Hvis du bruger en vandbaseret maling, er det underordnet hvad der er malet med tidligere, og rengøringen kan nemt klares med vand. Til gengæld beskytter malingen ikke lige så godt som oliebaseret maling og egner sig derfor ikke til træværk der er meget medtaget.

Maling af vinduer

Det er bedst at male udendørsvinduer i sensommermånederne juli, august og september, hvor der er lunt i vejret, men solen ikke er så skarp at malingen tørrer inden den når at trænge ind i træet. En god tommelfingerregel er at male vinduerne når der er 15-20 grader og let skyet.

Inden du påfører det første lag maling, skal du sikre dig at træet er tørt. Fugtindholdet må som udgangspunkt ikke overstige 15%. Er du i tvivl om træet er tørt nok, kan du bruge en fugtmåler, som du kan købe på vores webshop eller i vores byggemarkeder.

Malingen påføres med en pensel. Brug en spids pensel til detaljer og hjørner, og en rund eller oval pensel til resten af vinduerne. Husk at det kun er vinduesrammen og karmen der skal males. Når det første lag maling er tørt, slibes let med sandpapir, hvorefter det næste lag påføres.

Skal dine vinduer også males indenvendig?

maxresdefault

Sådan maler du dine indendørs vinduer - JOTUN