Sådan vælger du den rigtige malerpensel

Når du skal i gang med dit malerprojekt, har valget af pensel stor betydning for det endelige resultat. Derfor er det ikke ligegyldigt hvilken pensel du vælger. Læs mere om hvad du skal være opmærksom på her.

Valg af pensel

Pensler findes i forskellige kvaliteter, størrelser og former.

3 vigtige overvejelser inden du køber malerpenser

Der findes et hav af pensler på markedet i forskellige prisklasser, størrelser og former, og det kan være svært at gennemskue hvilken pensel der er bedst til formålet.​​​​​​​ Du kan med fordel stille dig selv 3 spørgsmål inden du vælger pensel:

  • Hvilken slags hår skal den være udstyret med?
  • Hvilken størrelse skal penslen have?
  • Hvilken form egner sig bedst til opgaven?​​​​​​​

Kunst- og naturhår

Overordnet kan du vælge mellem tre typer af pensler til dit malerarbejde:

Kunsthår har en bedre slidstyrke end naturhår, er mere holdbar, modstandsdygtig, fordeler malingen bedre, og er nemmere at rengøre. Hårene fungerer godt på grove og ru underlag som fx facader, gavle - ja generelt større flader hvor penslen udsættes for meget slid. Pensler med kunsthår ligger typisk i den dyre ende, men du betaler også for et godt stykke værktøj

Naturhår er blødere og passer godt til overflader med en finere struktur som fx vinduer, døre, paneler og lignende. De suger malingen, og er gode til lange strøg. Penslen skal dyppes færre gange i malingen, og slutresultatet bliver typisk pænere og mere ensartet. Benytter du en pensel med naturhår, er der risiko for at hårene gennem tid falder af og dermed sætter sig i malingen. Hårene kan du fjerne så længe malingen er våd

Pensler kombineret med kunst- og naturhår forener fordelene ved de hårtyper. Du får en pensel som suger meget maling, en pæn finish og en god holdbarhed.

Generelt må du forvente at holdbarheden ikke er den samme som for en pensel med syntetisk hår

Pensler findes i forskellige kvaliteter, størrelser og former.  

Valg af pensel

​​​​​​​Pensel-størrelse

Skal du male store overflader som fx et hegn eller en facade, er det en fordel at vælge en bred malerpensel som dækker et større areal ad gangen - så du hurtigere bliver færdig med malerarbejdet.

En bred pensel kan indeholde mere maling end en lille smal eller rund pensel. Du skal derfor lave mindre stop undervejs, og slutresultatet bliver typisk pænere og mere ensartet.

Ulempen ved en bred pensel er, at den kan være svær at styre på områder der kræver præcisionsarbejde. Risikoen for at male ved siden af er stor. Derfor anbefaler vi at du bruger en mindre pensel til formålet.

Valg af pensel

Skal du male store flader er en bred pensel et godt valg.

Pensel-form

Pensler fås i forskellige former, der hver især egner sig bedst til et bestemt formål. En oval eller rund pensel er fx god til skarpe kanter, vinduer, lister og dørkarme. De er specielt gode til præcisionsarbejde.

Firkantede og flade pensler er et godt valg til store brede flader. En flad pensel fås i flere størrelser, og dækker typisk et større område. I vores sortiment finder du fx størrelserne 70 mm, 100 mm og 120 mm.

Får du brug for mere end én type pensel til opgaven, kan du fx vælge et penselsæt som indeholder flere typer pensler i én pakke.

LÆS MERE OM MALING