Har du et bål i haven, kan vi varmt anbefale at lave pandekager over de varme gløder. Det er nemt, tager ikke særlig lang tid og så er det selvfølgelig hyggeligt at samles omkring de levende flammer og lave mad ude i det fri. I artiklen her får du vores opskrift på hvordan du laver pandekager over bål. Lad os springe ud i det.
Det første du skal gøre, er at lave pandekagedejen.
Måske har du allerede din egen favoritopskrift.
Nej?
Ikke noget problem. Her får en grundopskrift som du kan tilpasse og gøre til din egen.
Prøv fx at tilføje bananer eller havregryn.
Er du ikke til mejeriprodukter, kan du erstatte almindelig mælk med plantemælk og udelade æg.
Du kan også erstatte sukker med fx ahornsirup hvis du vil lave sukkerfrie pandekager.
Mængden af sukker kan du erstatte 1-til-1. Så i stedet for 2 spsk. sukker tilføjer du blot 2 spsk. ahornsirup.
Nåh, ikke mere snak. Her får du opskriften.
Ingredienser:
Fremgangsmåde:
Smelt smørret på en pande, og hæld over i en skål sammen med de andre ingredienser.
Pisk sammen til du har en ensartet dej uden klumper.
Skal du ikke bruge dejen med det samme, kan du stille den i køleskabet til dagen efter.
Opskriften her giver cirka 10 pandekager (afhængig af hvor store og tykke du laver dem).
Nu er dejen på plads – og forhåbentlig er den blevet lige som den skulle.
Næste skridt er at fyre op i bålet.
Her skal du spidse ører – for tænder du forkert op, risikerer du at det hurtigt brænder ud igen, eller at der dannes meget røg.
Det går ikke.
Så hvordan gør du det rigtigt?
Det første du skal være opmærksom på, er hvilken slags træ du bruger.
Træ er nemlig ikke bare træ.
Der findes forskellige sorter, og de har hver især deres fordele og ulemper.
Som optændingsbrænde anbefaler vi at du bruger nåletræ.
Nåletræ har den fordel at det er nemt at tænde op i.
Det brænder dog også hurtigt ud. Derfor er det vigtigt at du supplerer med store brændestykker af fx bøg, ask eller eg, som er træsorter der brænder længe.
Optændingstræet skal altså blot bruges for at få gang i bålet. Det er de store stykker træ som holder liv i flammerne, og sikrer at du ikke skal fylde på med nyt brænde hele tiden.
Udover at vælge den rigtige træsort er det vigtigt at bruge træ som er tørt. Hvis det er fugtigt, vil det brænde dårligt, og der vil udvikles masser af røg.
Du skal altså ikke samle grene og kviste fra haven og smide dem på bålet.
Køb i stedet ovntørret brænde som er klar til brug med det samme.
(Er du i tvivl om træet er tørt nok, kan du måle fugtindholdet med en fugtmåler. Fugtindholdet skal være omkring 18 %).
Med det på plads er du klar til at tænde op i bålet. Her en trin-for-trin vejledning i hvordan du gør.
Bålet er klar når gløderne begynder at vise sig.
Så er der kun en ting tilbage:
Jeps – pandekagerne skal steges.
Her er fremgangsmåden den samme som hvis du lavede pandekagerne på en almindelig stegepande inde i køkkenet:
Kom lidt olie eller smør på panden, hæld en smule pandekagedej på panden, og steg pandekagerne i 30-60 sekunder på hver side.
Det er svært at sige præcis hvor meget dej du skal hælde på da det afhænger af hvor stor panden er.
Som regel skal der dog ikke mere end 1 dl til.
Du skal være opmærksom på at pandekagerne lynhurtigt kan brænde på. Et bål bliver nemlig meget varmt – så sørg for at holde øje undervejs.
Når pandekagerne er let gyldne på begge sider, er de færdige.
Server dem med fx bær, is, frugt, syltetøj, flormelis eller sukker.
Velbekomme.