NPK-gødning: Alt du behøver at vide

NPK-gødning bruges til gødning af både græsplæne, hæk, blomster, træer og buske. I denne artikel kan du blive klogere på hvad NPK-gødning er for noget, og hvordan du bruger det på den rigtige måde.

sund græsplæne

NPK-gødning giver en flot plantevækst og er en af nøglerne til en mos- og ukrudtsfri græsplæne.

Hvad er NPK-gødning?

NPK-gødning er en betegnelse for kunstgødning – det vil sige gødning som er kemisk fremstillet på en fabrik, i modsætning til organisk gødning, der består af dyremøg eller kompost.

De tre bogstaver N, P og K hentyder til de tre næringsstoffer som gødningen hovedsageligt indeholder – nemlig kvælstof (N), fosfor (P) og kalium (K).

De tre næringsstoffer har forskellige funktioner. Kvælstof bidrager til planternes vækst, fosfat giver et stærkere rodnet og flere sideskud og kalium giver planterne modstandskraft overfor sygdomme.

Kunstgødning kan også indeholde andre næringsstoffer end de tre nævnte. Det kan fx være:

•    Magnesium
•    Jern
•    Kobber
•    Mangan
•    Kalcium

gødning og havehandsker på græsplæne

NPK-gødning fås i pilleform (som vist på billedet) og i flydende form.

Fordelen ved at bruge kunstgødning er at det præcise indhold af næringsstoffer kendes på forhånd. Derfor er det nemt at dosere den rigtige mængde gødning.

NPK-gødning har også den fordel at det hurtigt optages af planterne. Derfor er denne gødningsform velegnet til planter der udviser tegn på næringsmangel.  

Det kunne fx være at bladene er gule eller tynde i toppen. I græsplænen kommer manglende gødning ofte til udtryk ved at mos og ukrudt får overtaget.

Ulempen ved NPK-gødning er at det skal doseres flere gange i sæsonen fordi planterne optager næringsstofferne hurtigt.

Har du en græsplæne, er det fx en god ide at gøde den hver fjerde eller sjette uge i sæsonen. Bruger du organisk gødning, vil du derimod kunne nøjes med at gøde 1 gang om året.

NPK-gødning fremstilles kemisk – enten ved at blande enkeltgødninger, som udvindes fra undergrunden, eller ved en kemisk proces, hvor kemiske stoffer reagerer med hinanden, og danner de næringsstoffer som indgår i det færdige gødningsprodukt.

Hvad får du ud af at gøde dine planter?

Der er flere grunde til at bruge gødning. Gødningen bidrager fx til en stærkere og mere livskraftig græsplæne, hvor mos og ukrudt har dårlige levevilkår.

Hvis du vil have nabolagets flotteste græsplæne, er gødning altså en vigtig del af den samlede indsats.

overdådige roser

Gødning giver mange, store blomster.

Gødningen giver også planterne saftige, mørkegrønne blade, en tæt bladvækst og en overdådig blomstring.

Desuden giver gødningen planterne mere modstandskraft, så de bedre kan klare sig imod sygdomme.

Det er vigtigt at du ikke overgøder. Hvis du giver planterne for meget gødning, vil de blive svedet af, og grundvandet vil blive forurenet.

Hvilken NPK-gødning skal du vælge?

Det kommer an på hvad du skal bruge den til.

Hvis du skal gøde din græsplæne, er det bedst at vælge en NPK-gødning med blandingsforholdet 11-5-14 eller 14-3-18 – det vil sige en gødning med meget kvælstof og kalium og en lille mængde fosfor.

I byggemarkedet kan du købe en såkaldt plænegødning, som er en gødning der har den optimale sammensætning af næringsstoffer i forhold til græsplænens behov.

Skal du gøde dine roser, vil du få den bedste virkning ved at bruge en kraftig gødning med et højt indhold af både kvælstof, fosfor og kalium.

Vi anbefaler at du køber en gødning der er lavet specielt til roser – en såkaldt rosengødning. Så er du sikker på at roserne får den rigtige næringssammensætning.

grøn hæk

Hækken har godt af gødning et par gange om året.

Har du en hæk, kan du bruge en almindelig universalgødning. Vores erfaring er at det er bedst at gøde hækken to gange om året – første gang i foråret (fx i maj) og anden gang sidst på sommeren (fx i august).

Du kan også købe en specialgødning til din hæk. Denne gødning vil typisk også kunne bruges til buske og træer.

I vores sortiment finder du NPK-gødning til både græsplæner, roser og hække.

Hvor meget NPK-gødning skal du bruge?

Hvis du skal gøde græsplænen, anbefaler vi at du bruger 4 kg gødning per 100 m2 den første gang, og herefter 1 kg per 100 m2 de efterfølgende måneder.

Er det roser du skal gøde, kan du bruge ½ håndfuld gødning per plante. Gød roserne en gang om måneden fra marts til august.

Når du skal gøde din hæk, afhænger den rigtige mængde gødning af hvor gammel hækken er. En god huskeregel er at jo ældre hækken er, desto mindre gødning har den brug for.

Vi anbefaler at du giver den cirka 50 gram NPK-gødning per meter hvis der er tale om en nyplantet hæk. Er den et par år gammel, kan mindre gøre det.

Hvornår skal du bruge NPK-gødning?

Typisk vil man gøde havens planter første gang ved sæsonens start – altså omkring marts eller april.

Hvor tit du skal gøde herefter, kommer an på hvilke planter der er tale om.

Både græsplæner og roser har godt af gødning en gang om måneden frem til august, mens det kun er nødvendigt at gøde hækken to gange i løbet af sæsonen.

Hvad koster NPK-gødning?

Prisen for gødning kan svinge meget. Det hænger sammen med at det kræver meget energi at producere gødning.

Derfor vil gødningspriserne typisk følge prisen på fx gas.

Vi sælger gødning i flere prisklasser og har både flydende gødning og gødning i pilleform.