Sådan dyrker du agurker i dit drivhus i 4 enkle trin​​​​​​​

Hjemmedyrkede agurker er fulde af smag og mere sprøde end dem du køber nede i det lokale supermarked. Når du dyrker dine egne agurker, skal du sørge for at de får rigeligt med varme. Og så er det vigtigt at vande dem regelmæssigt.

Hytte i haven

Dine agurker har bedst af en stabil temperatur.

Plantebord til drivhuset

Du kan enten købe frø, eller små agurkeplanter.

1. Forkultivering af frø

Der er flere måder at dyrke agurker på. Du kan enten købe frø som du forkultiverer og efterfølgende planter ud i drivhuset, eller du kan købe agurkeplanter som er klar til at blive sat i jorden med det samme.

Fordelen ved at forkultivere frøene selv er at du følger agurkens udvikling fra start til slut. Desuden ved du at agurkeplanten ikke har stået opbevaret under dårlige forhold ude i butikken.

Ulempen er er at agurkefrø er dyre. Du kan altså spare en del penge ved at købe agurkeplanter i stedet. Og så er der mindre arbejde forbundet med dyrkningen da du blot skal plante agurkerne ud.

Vælger du at forkultivere frøene, kan du starte allerede i midten af april. Der går cirka 1-1½ måned før du kan plante dem ud i drivhuset, hvilket altså er omkring midten eller slutningen af maj.

Frøene skal du forkultivere i såkaldte såbakker, som er forsynet med et låg. Vi anbefaler at du sår frøene i en så- og priklemuld, som har den fordel at den indeholder masser af næringsstoffer. En så- og priklemuld er også velegnet til at dyrke tomater, hvilket betyder at du kan bruge den samme jord til flere forskellige formål.

Når du sår frøene, skal du sørge for at de ikke ligger oveni hinanden, men placeres så der er afstand imellem. Efter cirka tre dage vil frøene begynde at spire, og du kan tage låget af bakken. Det er bedst hvis frøene får lov til at spire ved 22-25 grader.

Sollys i drivhuset

Udover vand har dine agurker brug for sollys.

2. Udplantning af agurker

Hvis du vil plante agurkerne ud i drivhuset, kan du som nævnt gøre det i maj, men er der koldt i vejret, kan det være bedre at vente. Temperaturen skal nemlig være omkring 18 grader før planterne trives, og der må under ingen omstændigheder være nattefrost. En god tommelfingerregel er at planterne er klar til at blive plantet ud når de har tre store blade.

Vi anbefaler at du planter agurkerne ud i en kapilærkasse. Fordelen ved en kapilærkasse er at den kan rumme cirka 40-50 liter vand, hvilket betyder at du kun behøver at vande planterne cirka en gang om ugen.

Hvis du derimod planter direkte i en plantesæk, skal du vande stort set hver dag for at agurkerne kan vokse. Hvis du ikke har mulighed for at vande dem dagligt, kan du købe et såkaldt vandingsanlæg, som selv sørger for at tilføre planterne vand.

Udover vand har agurkeplanter brug for sollys. Derfor er det vigtigt at tænke over hvor du planter agurkerne. Et godt tip er at stille planterne imod den sydlige side – her vil der nemlig blive varmt midt på dagen.

Det er vigtigt at temperaturen i drivhuset er nogenlunde stabil. Er temperaturudsvingene for store, vil agurkerne have sværere ved at vokse. Derfor er det vigtigt at lufte godt ud i løbet af dagen. Den nemmeste måde at sikre en god ventilation er ved at montere en automatisk vinduesåbner, som selv sørger for at åbne vinduet når temperaturen når et bestemt niveau.

Endelig skal du sørge for at plante ud på en jordtop. Så kan vandet nemlig løbe væk fra rodhalsen, som kan blive angrebet af svamp hvis den tilføres for meget vand. Svamp hæmmer plantens vækst, så dette er noget du skal være opmærksom.

Dyrk agurker i drivhuset

Klip eller skær stilken over på agurken.

Brug flydende gødning til agurker i drivhus

Gode vækstbetingelser giver agurker hele sæsonen.

3. Løbende pasning af agurker

Agurker har ligesom andre planter brug for næringsstoffer for at kunne gro. Derfor skal du løbende tilføre jorden gødning. Bruger du almindelig havejord, behøver du kun at gøde et par gange om året da jorden i sig selv indeholder mange af de næringsstoffer som agurkerne har brug for.

Uanset hvilken jord du anvender til dine agurker, foreslår vi at du bruger flydende gødning. Den skal nemlig blandes op med vand, hvilket betyder at du kan tilføre planterne både gødning og vand på samme tid.

Flydende drivhusgødning

Vælg gerne en drivhusgødning. Den kan du nemlig bruge til alle de planter, blomster og krydderurter du har i drivhuset, og du slipper således for at skulle købe en specialgødning til hver afgrøde.

Foruden gødning er det en god ide at binde planterne op, så du har styr på dem. Hvis de ikke får støtte, vil de vokse henad jorden i stedet for at vokse opad. Du kan give planterne støtte med et espalier eller en pind, som planterne kan sno sig omkring.

Ligesom med tomatplanter er det også vigtigt at du kniber sideskuddene af for at få så mange agurker som muligt. Ved at knibe sideskuddene af får agurkerne også en bedre smag. Du kan enten knibe sideskuddene af med fingrene eller med en havesaks. Dette bør gøres cirka en gang om ugen i vækstsæsonen.

4. Høst af agurker

Hvornår er agurkerne modne og klar til at blive høstet? Det afhænger meget af hvilken sort du dyrker, men en god tommelfingerregel er at du kan høste agurkerne når de er 15-20 cm lange.

Vi fraråder at du rykker agurkerne af da du risikerer at skade planten. Klip i stedet stilken over agurken med en havesaks. Husk at planten bliver ved med at producere agurker hele sæsonen igennem hvis den har de rigtige vækstbetingelser. Med den rigtige pasning og pleje får du altså agurker til hele sommeren.

God fornøjelse!