Hvilken boremaskine skal du vælge?

De fleste af os kan ikke se sig fri for situationer hvor der skal samles møbler, sættes hylder op, eller fx bygges et skur i haven. Derfor er en boremaskine et vigtigt og uundværligt værktøj i hjemmet - specielt for os gør-det-selv folk.

Boremaskiner

Vælg boremaskine ud fra de materialer du skal arbejde i.

Sådan finder du boremaskinen der matcher dit behov

Der findes et stort udvalg af bore- og skruemaskiner, og det bliver hurtigt en uoverskuelig opgave at finde netop den maskine der matcher dit behov. Derfor kan du med fordel stille dig selv en række spørgsmål inden du investerer i nyt værktøj:

Skal du bruge boremaskinen ofte, i mange rum, inde og ude?

Vælger du en boremaskine med ledning, skal du altid have en stikkontakt i nærheden. Dog sikrer du dig at maskinen aldrig løber tør for strøm.

Vælger du en batterimaskine (Akku maskine), slipper du for brug af stikkontakter og forlængerledninger, og kan nemt flytte rundt både ude og inde.

Hvor ofte bruger du maskinen?

Bruger du kun din boremaskine et par gange om året, anbefaler vi dig at købe en model med ledning. Batteriet på en akku model står af når det ikke bruges oftere – hvilket ikke dækkes af garantien.

Bruger du derimod dine maskiner ofte, vil et ekstra batteri være en fordel, så du aldrig ”løber tør” under arbejdet. Igen er det kun en fordel hvis du bruger begge batterier regelmæssigt, så de ikke svigter.

Genanvend det samme batteri på tværs

Overvej om du vil holde dig til et bestemt brand, og få gavn af deres batterifamilie. Flere af de førende mærker som fx Black+Decker, Makita og Ryobi har udviklet et system som gør det muligt at genanvende det samme batteri til alle dine el-værktøjer samt haveredskaber (hvis der vel og mærke er haveredskaber i sortimentet).

NB: Det er desværre ikke muligt at mikse mellem forskellige brands, hvorfor du bør overveje dine behov før du beslutter dig.

TIP: Ønsker du et batteri med mere power, skal du vælge et med flere ampere.

Boremaskiner

Der flest typer af boremaskiner kan både bore og skrue.

Hvilke typer opgaver skal du løse?

Der er stor forskel på om maskinen fx skal bruges til at bore små huller i væggen, til ophæng af billeder, til at skrue når du skal samle dine møbler, eller om den skal bruges dagligt til større gør-det-selv projekter – fx bygge terrasse eller opsætning af plankeværk. Til sidstnævnte anbefaler vi at du vælger en maskine af højere kvalitet.

TIP: Pris og kvalitet hænger helt klart sammen.​​​​​​​

Hvilke materialer skal du bore i?

Der er forskel på om du skal bore fx i træ eller armeret beton. Beton er et mere hårdført materiale, og kræver en maskine med ekstra power. Her taler vi fx om en slagboremaskine eller en borehammer. Omvendt skal du være påpasselig med for kraftfulde maskiner til bløde og mere skrøbelige materialer. Heldigvis har langt de fleste store maskiner en variabel hastighed, som gør det muligt at lave fine resultater.

TIP: Slag- og boremaskiner bliver tunge at arbejde med i længden, hvorfor en mindre handy maskine vil være nemmere at håndtere til opgaver med mere bløde materialer.​​​​​​​

Hvor ofte skal du bruge værktøjet? ​​​​​​​

Vær ærlig omkring hvor ofte du skal gribe fat i værktøjskassen. Sker det sjældent, er det måske ikke nødvendigt at bruge flere tusinde kroner på udstyr. Er du gør-det-selv typen som regelmæssigt fikser ting, eller har gang i mindre byggeprojekter derhjemme, så kan det godt betale sig at kigge på maskiner i mellemprisklassen (1.000 – 2.000 kr.) eller opefter.

Det er også værd at overveje om du skal holde dig til et bestemt mærke, for at drage fordele af de batterisystemer de enkelte mærker har (samme lader / batterier bruges på kryds og tværs af maskiner og haveredskaber).

TIP: Hold øje med hvilket tilbehør der følger med når du sammenligner priser. Fx er det ikke unormalt at der til bore- og skruemaskiner følger tilbehør såsom batterier, lader, kuffert eller bitssæt med i prisen.​​​​​​​

Boremaskiner

Der flest typer af boremaskiner kan både bore og skrue.

Nedenunder gennemgår vi de klassiske typer af boremaskiner på markedet - og forskellene på dem.

Bore- og skruemaskine

​​​​​​​Grundlæggende er boremaskinen til at bore huller, hvorimod skruemaskinen bruges til skrueopgaver (som fx at skrue skruer i en væg). Er dit behov ikke større, kan du sagtens ”nøjes” med en klassisk bore-skruemaskine som kan anvendes til begge type opgaver. Stort set alle modeller er i dag udstyret med flere gear, hvor du med fordel kan bruge de lave gear til skruearbejdet, og de høje gear til borearbejdet.

Er opgaverne eller materialet af en mere krævende karakter, kan det godt betale sig at investerer i en maskine med højere kapacitet og ydeevne.

ANVENDELSE: Fx til at samle møbler og sætte hylder op. Klassiske materialer er træ, metal og blødt murværk.​​​​​​​

Slagboremaskine

Skal du bore i mere hårdføre materialer fx som murværk og sten, vil du opleve at bore-skruemaskinen ofte kommer til kort. Her vil vi klart anbefale dig at bruge en slagboremaskine, som er en tand mere kraftfuld end den klassiske boremaskine. På hovedet af slagboremaskinen sidder der to diske som roterer mod hinanden, og dermed giver en mejselvirkning som du ikke får ved den almindelige boremaskine. Kort sagt, så både slår og borer slagboremaskinen samtidigt, hvilket gør den langt mere anvendelig til de lidt mere krævende opgaver som fx at montere hylder på væggene.

Slagboremaskine med skruefunktion

Selv om du vælger en slagboremaskine, kan du stadig få skruefunktionen med. Du skal blot vælge en maskine hvor du kan slå slagfunktionen fra, eller en med minimum 2 gear, så du kan bruge den langsomme hastighed til at skrue. Vær dog opmærksom på, at slagboremaskiner ofte er noget tungere end almindelige skruemaskiner, så har du en del skruearbejde, vil det være en fordel også at investere i en skruemaskine.

Boremaskiner

Der flest typer af boremaskiner kan både bore og skrue.

Undgå at bruge slagboremaskinen i materialer som metal, fliser og klinker – når du ikke har slået slagfunktionen fra. Fliser og klinker kan nemt knække / revne, og metallet vil med stor sandsynlighed blive skævt eller bule når du bruger slagfunktionen.

Ledning eller batteri

Slagboremaskinen findes både med ledning og med batteri (akku slagboremaskine). Vælger du en batterimodel skal du kigge på, hvor mange amperetimer (Ah) batteriet er på. Jo flere amperetimer, desto længere tid kan du bruge batteriet før det skal lades op. Et ekstra batteri er altid en god investering, så sikrer du dig ikke at gå i stå inden opgaven er afsluttet.

Gode funktioner

Det kan være en god ide at vælge en slagboremaskine hvor du kan montere et ekstra håndtag, eller med et to-håndgreb, så du får mere kontrol når du skal bore vinkelret. Dybde stop eller dybdemåler er også en fordel, så du ikke ender op med alt for dybe huller.

NB. Skal du bore i hårde betonvægge skal du lægge en del kræfter i for at trænge ind i muren, hvorfor vi typisk anbefaler borehammeren til ekstrem krævende opgaver og hårde materialer.

ANVENDELSE: Bruges typisk til at bore huller i porebeton (gasbeton), mursten, beton, fliser og klinker.

Borehammer

Skal du bore i mere hårdføre materialer som fx hårde betonvægge eller mursten, så er det klart en fordel at vælge en borehammer – også kaldet en slaghammer. Borehammeren er nemlig konstrueret til at slå frem og tilbage ved hjælp af et stempel som gør slagfunktionen mere kraftig end ved den klassiske slagboremaskine. Du kan derfor nemt lave huller i væggen – men vær påpasselig, specielt når du bruger maskinen til mursten som er lidt skrøbelige. Her får du altså en maskine der er bygget til at bore igennem de hårdeste materialer. Du skal ikke lægge kræfter bag – værktøjet gør arbejdet for dig.

Som med de fleste andre boremaskiner, kan du også her vælge mellem modeller med ledning eller batteri (akku).

ANVENDELSE: Bruges typisk til at bore huller i armeret beton, murværk og sten – herunder også store huller. Monterer du en mejsel, kan borehammeren fx bruges til at fjerne fliser og klinker.