Sådan skærer du fliser med en vinkelsliber

Når du skal lægge fliser, vil du sandsynligvis få brug for at skære dem til, så de passer i størrelsen. Til dette formål kan du bruge en vinkelsliber, som med den rigtige skæreskive kan arbejde sig igennem alt fra beton til metal. I denne artikel kan du blive klogere på hvordan du skærer fliser med en vinkelsliber.

Vinkelsliber

Monter en klinge som er beregnet til det materiale du skal skære i.

1:  Vælg den rigtige slibeskive

Inden du overhovedet tænder vinkelsliberen, skal du montere den rigtige klinge. Når du skal skære i fliser, er det nemlig ikke ligegyldigt hvilken skæreskive du vælger. Hvis du bruger den forkerte skæreskive, risikerer du at ødelægge flisen, og i værste fald giver vinkelsliberen op.

Til fliser og klinker skal du bruge en såkaldt diamantskæreskive, som er lavet af hærdet stål. Du kan anvende en diamantklinge til både betonfliser, glasfliser og natursten, men det er vigtigt at du vælger den rigtige type.

Hvis du skal skære i bløde sten som fx mursten, fliser og marmor, anbefaler vi at du køber en diamantklinge med lukket kant, hvorimod du til hårde sten som fx havefliser og hårdtbrændte klinker bør vælge en diamantklinge med åben kant.

Det er vigtigt at du monterer skæreskiven korrekt, så du undgår at komme til skade:

  • Tjek at pilen peger i den rigtige retning
  • Tjek at skæreskiven sidder ordentlig fast
  • Tjek at skæreskiven er ubeskadiget.

Har du ikke en diamantskæreskive liggende, kan du finde vores udvalg her (vi har klinger i flere forskellige størrelser).

2:  Husk sikkerhedsudstyr

En vinkelsliber er en kraftig og aggressiv maskine, der larmer meget, hvorfor det er vigtigt at du tager sikkerheden alvorligt.

Først og fremmest skal du iføre dig det rigtige sikkerhedsudstyr:

Høreværn

En vinkelsliber har en høj støjbelastning, og især hvis du bruger den i længere tid ad gangen, er der risiko for høreskader. Arbejdstilsynet anbefaler at du bruger høreværn ved et støjniveau på 80 dB eller derover.

Støvmaske

Når du skærer i fliser, udvikles skærestøv, som kan være sundhedsskadeligt. En støvmaske eller et åndedrætsværn beskytter luftvejene mod det finkornede støv.

Sikkerhedsbriller

Et par gode sikkerhedsbriller er et must når du arbejder med vinkelsliberen da de beskytter mod gnister.

Handsker

Almindelige arbejdshandsker er bedre ingenting, men vælg gerne et par skærefaste handsker for at opnå den bedste beskyttelse.

Det er i øvrigt vigtigt at du ikke fjerner sikkerhedsskærmen på vinkelsliberen da den bl.a. beskytter mod gnister. Har din vinkelsliber ikke en skærm, kan du købe en separat.

Vinkelsliber og sikkerhed

Det er vigtigt at huske sikkerhedsudstyret når du bruger vinkelsliberen.

3:  Skær fliserne til

Når du skal skære fliser med en vinkelsliber, er det bedst at arbejde udenfor, så du minimerer mængden af slibestøv, men hvis du gør det indendørs, kan du bruge en såkaldt sugeskærm, som tilsluttes en støvsuger (dette giver i øvrigt også mindre rengøring efterfølgende).

Af sikkerhedsmæssige årsager skal du holde med begge hænder på vinkelsliberen. For at dette kan lade sig gøre, bør du fiksere flisen, så du ikke skal holde fast i den med den ene hånd.

Skal du skære ind fra to sider, er der risiko for at flisen revner. For at undgå dette foreslår vi at du borer et hul i hjørnet – altså der hvor de to snit mødes. Dette giver en blød afrunding, og du undgår at skære længere ind i flisen end der er behov for.

Det er naturligvis nemmest at lave lige snit med vinkelsliberen, men det er også muligt at lave runde udskæringer. Dette kræver dog den rigtige fremgangsmåde.

TIP: ​​​​​​​Når du har været i gang med vinkelsliberen, vil du opdage at kanterne ikke er særlig pæne. For at få en pæn afslutning kan du slibe kanterne med en diamantslibesvamp, som monteres på vinkelsliberen.

Sådan skærer du runde former med flotte afslutninger.

Skære runde hjørner med en vinkelsliber