Sådan skærer du fliser med en vinkelsliber i 3 enkle trin

Skal du lægge fliser, får du sandsynligvis brug for at skære dem til, så de passer i størrelsen. Vi viser dig hvordan - i tre enkle trin.

skære flisder med vinkelsliber

1. Vælg den rigtige skæreskive

Inden du tænder vinkelsliberen, skal du montere den rigtige klinge. Du kan nemlig ikke bruge hvilken som helst klinge. Vælger du den forkerte klinge, risikerer du at ødelægge flisen. I værste fald giver vinkelsliberen op.

Når du skal skære i fliser og klinker, er det en diamantskæreskive du skal have fat i.

En diamantskæreskive er lavet af hærdet stål og kan skære igennem materialer som beton, sten og armeringsjern.

Vær opmærksom på at diamantklinger både fås med lukket og åben kant.

Du skal vælge en klinge med lukket kant hvis du skal skære i materialer som mursten, fliser og marmor. Omvendt skal du vælge en klinge med åben kant til havefliser og hårdtbrændte klinker.

Sørg for at montere skæreskiven korrekt, så du ikke kommer til skade. Her skal du sikre dig at pilen på skærmen af vinkelsliberen og på diamantklingen peger i samme retning. Desuden skal skæreskiven være ubeskadiget og sidde ordentligt fast.

2. Ifør dig sikkerhedsudstyr

En vinkelsliber er en kraftig og aggressiv maskine. Derfor er det vigtigt at du tager dine forholdsregler og ifører dig det rigtige sikkerhedsudstyr.

Vi anbefaler følgende sikkerhedsudstyr når du skal skære i fliser:

  • Høreværn. En vinkelsliber larmer meget. Bruger du den i længere tid ad gangen, er der risiko for at få høreskader. Arbejdstilsynet anbefaler at du bruger høreværn ved et støjniveau på 85 dB eller derover.
  • Støvmaske. Der dannes meget skærestøv når du skærer i fliser… og støvet er næsten uundgåeligt at få ned i lungerne. Vi anbefaler derfor at du bruger en støvmaske.
  • Sikkerhedsbriller. Et par gode beskyttelsesbriller er uundværlige når du skal skære i fliser. Brillerne beskytter nemlig imod gnister og fragmenter.
  • Handsker. Her almindelige handsker bedre end ingenting. Vi anbefaler dog at du køber et par skærefaste handsker for at beskytte hænderne bedst muligt.

Det er desuden vigtigt at du ikke fjerner sikkerhedsskærmen på vinkelsliberen. Skærmen beskytter imod gnister og fragmenter.

3. Skær fliserne til

Når du skal skære fliser med en vinkelsliber, er det bedst at gøre det udenfor. På den måde mindsker du mængden af slibestøv.

Vælger du at udføre arbejdet indenfor, anbefaler vi at du bruger en sugeskærm, som tilsluttes en støvsuger. Dette giver også mindre rengøring efterfølgende.

Det er vigtigt at du fikserer flisen inden du går i gang. Du skal nemlig holde fast med begge hænder om vinkelsliberen.

Skal du skære ind fra to sider, anbefaler vi at du borer et hul i det ene hjørne af flisen - altså der hvor de to snit mødes. Så er der mindre risiko for at den revner. Du undgår samtidig at skære længere ind i flisen end der er behov for.

Det er selvfølgelig nemmest at lave lige snit med vinkelsliberen. Det er dog også muligt at lave runde udskæringer.

Når du har været i gang med vinkelsliberen, vil du opdage at kanterne ikke er særlig pæne. Du kan give dem en pæn finish ved at slibe med en diamantslibesvamp, som monteres på vinkelsliberen.