Akustik: 6 geniale metoder til forbedre akustikken

De fleste kender til problemer med dårlig akustik, som kan gøre det svært at høre hvad andre siger. I denne artikel kan du blive klogere på hvordan du dæmper støj og skaber en bedre rumklang.

støj i hjemmet

Støj er generende, men der er heldigvis mange effektive måder at dæmpe lyden på.

1. Opsæt akustikpaneler

Med akustikpaneler får du en markant forbedring af akustikken. Mange bliver overrasket over hvor stor en forskel de faktisk gør.

Akustikpaneler har også den fordel at de giver boligen et varmt udtryk med masser af sjæl og stemning.

Du kan montere panelerne på både vægge og lofter, og opsætningen tager ikke lang tid da du blot skal skrue eller lime panelerne fast.

fibrotech akustikpanel

Med et akustikpanel får du en markant forbedring af akustikken. Her ses et akustikpanel fra den anerkendte producent Fibrotech.

Passer akustikpanelerne ikke i størrelsen, kan du skære dem til med fx en fukssvans, kniv eller rundsav.

Har du problemer med dårlig akustik, er akustikpaneler et godt sted at starte da lofter og vægge udgør en stor del af det samlede overfladeareal i boligen.​​​​​​​

2. Reducer trinlyde med vinylgulve

Vinylgulve er kendt for deres lydabsorberende egenskaber og bruges derfor ofte i rum med meget støj – som fx køkkenet, der i mange hjem fungerer som et samlingspunkt for familien.

Du kan få vinylgulve i mange forskellige udtryk, hvilket gør det nemt at lægge et gulv som passer med husets eksisterende indretningsstil.

berry alloc vinylgulv

Et vinlgulv mindsker trinlyde og er blødt og behageligt at gå på.

Det er værd at nævne at du ikke må lægge et vinylgulv i badeværelset. I vådrum stilles der nemlig særlige krav til gulvets egenskaber.

Kan du ikke lide vinylgulve, kan du vælge et korkgulv i stedet. Et korkgulv har en blød overflade og bidrager også til en bedre akustik.

3. Brug bløde materialer

Mange indretter deres bolig med hårde materialer som fx glas, beton, fliser, trægulve og pudsede vægge. Problemet med disse materialer er at de kaster lyden tilbage i rummet, hvilket giver en dårlig akustik.

Vil du mindske støjgener, er det altså en god ide at bruge bløde materialer i stedet. Indret dig med puder, tæpper, plaider, gardiner og polstrede møbler. Eller hæng en opslagstavle beklædt med blødt stof op i børneværelset. Det giver ikke kun en bedre akustik, men skaber også en hyggelig stemning.

Ja, det kan lyde som en lille ting, der ikke gør nogen reel forskel, men de bløde materialer har en stor effekt fordi de absorberer lyden. ​​​​​​​

seng med puder

Puder og tæpper kan undværker når det kommer til at forbedre akustikken.

Du kan eventuelt prøve at teste det ved at fjerne håndklæderne på badeværelset eller jakkerne i entreen. Pludselig er rumklangen meget mere hul fordi lyden bliver kastet rundt i rummet.  

I børneværelset kan du montere en opslagstavle beklædt med blødt stof. Så får du både en bedre akustik og et praktisk område på væggen.

4. Monter akustiklofter

Har du ikke lyst til at indrette din bolig med bløde materialer, er der heldigvis andre måder at forbedre akustikken.

Du kan fx montere et akustikloft, som er et loft der absorberer lyden i rummet.

Et akustikloft kan fx være lavet af træbeton. Træbeton består – som navnet antyder – af en blanding af træuld og cement. Denne kombination resulterer i et loft som både forbedrer rumklangen og giver en fremragende brandsikkerhed.

Træbeton tåler en høj luftfugtighed. Derfor kan du bruge materialet både ude og inde. Desuden fås det i forskellige farver og mønstre, så du kan skabe et loft der passer ind i den øvrige indretning.​​​​​​​

gipsloft-med-huller

Et akustikloft som dette fra Knauf dæmper effektivt støj i boligen.

En anden mulighed er at vælge gipsplader med huller i. Hullerne forhindrer lyden i at blive kastet ud i rummet og giver derfor en bedre akustik.

5. Skift til lyddæmpende glas

Bor du ud til en trafikeret vej, bør du overveje at udskifte de gamle termoruder med en anden type glas.

Den bedste akustik opnås ved at bruge ruder med flere lag glas og gerne i forskellige tykkelser – fx et lag med en tykkelse på 4 mm og et andet med en tykkelse på 8 mm.

Lyddæmpende glas ligner stort set almindeligt glas, så du behøver ikke at være bange for at det ændrer boligens udtryk.​​​​​​​

rationel-vinduer

Her ses vinduer fra den anerkendte producent Rationel.

Hvis du vil have ruder der holder lyden ude, kan du fx vælge vores Rationelle vinduer. Når du bestiller dem, skal du vælge den glastype der hedder SOUND.

Køber du dine Rationel vinduer og døre igennem Davidsen, kan du få et gennemarbejdet tilbud fra en af vores byggerådgivere indenfor 5 hverdage.

Få et tilbud på Rationel vinduer og døre her

6. Hæng akustikbilleder op på væggen

En nem måde at skabe en bedre rumklang er ved at hænge akustikbilleder op på væggen.

Her er altså tale om billeder som har en lyddæmpende effekt. Jo større billederne er, desto bedre en effekt vil du mærke.

Flere firmaer tilbyder at du kan få trykt dit eget motiv på billederne ved at uploade det til deres hjemmeside. På den måde kan du skabe et helt unikt udtryk, og forevige dine bedste minder, så de ikke går tabt.