10 gode råd til at vælge lyskilder

Markedet for lyskilder er stort, og som forbruger kan det være svært at navigere blandt de mange muligheder. Få et overblik over hvad du skal være opmærksom på når du vælger lyspærer.

lyskilder

1. Vælg pærer med LED

Med LED pærer får du en energieffektiv lyskilde med en levetid på flere tusinde timer. Typisk kan LED pærer holde til 10-15 års brug før de skal udskiftes, og ifølge SparEnergi – som er en del af Energistyrelsen – kan du reducere dit elforbrug med 170 kr. for hver halogenglødepære du udskifter med LED.

Trods de åbenlyse fordele ved LED, er der stor forskel på kvaliteten af pærerne, og derfor gælder det om at se sig for. Vælg gerne pærer fra anerkendte producenter som Osram og Nordlux, og sørg for at farvegengivelsen er så realistisk som muligt. Påtænker du at udskifte flere pærer i hjemmet, kan det være en god ide kun at udskifte én til at starte med, så du kan få en fornemmelse af, hvilket lys pærerne giver inden du køber flere.

2. Intelligent belysning giver nye muligheder

Over de seneste år har intelligent belysning vundet stor udbredelse, og teknologien bliver hele tiden bedre. Med intelligent belysning kan du justere farver og lysstyrke, oprette tidsplaner og meget mere.

Vil du i gang med intelligent belysning, tilbyder vi flere løsninger. Overvej for eksempel vores Philips Hue produkter, der er nemme at installere og kommer med en bred vifte af funktioner.

Philips Hue kan bruges med bluetooth, men det er også muligt at tilkoble en såkaldt Hue Bridge, der åbner op for flere muligheder – herunder synkronisering med spil, film og musik. Philips Hue tilbyder belysning til både inden- og udendørsbrug

3. Tænk over det visuelle udtryk

Da lyskilder fås i mange størrelser og udformninger, kan de med fordel bruges til at understøtte den eksisterende indretningsstil. Vil du skabe et råt og rustikt udtryk, kan du for eksempel overveje en af de såkaldte filamentpærer, der med sine tydelige glødetråde minder om en glødepære – dog uden at gå på kompromis med den lange levetid og det lave energiforbrug som kendes fra LED.

Det visuelle udtryk er især vigtigt ved lamper uden skærm – for eksempel lysekroner hvor pærerne ses klart og tydeligt. Til lysekroner anbefaler vi at bruge kertepærer. Disse har en aflang og smal udformning og fås i flere variationer, så der er rig mulighed for at finde en pære der passer til netop det udtryk du ønsker at skabe.

4. Lyskilden skal passe til lampen

Sørg for at vælge pærer der passer til soklen i lampen. De mest almindelige sokkeltyper er:

• E27
• E14
• GU10

E27 har en stor fatning og bruges som standard i mange loftlamper, mens E14 er mindre og ofte anvendes i bordlamper, væglamper og lysekroner. Skal du bruge spots, er det typisk en G10 pære du skal have fat i, men der findes også andre typer – for eksempel G5.3, som er mindre i størrelsen.

Er du i tvivl om hvilken pære du skal bruge, er det en god ide at kontakte producenten. Du er naturligvis også velkommen til at tage fat i vores kundeserviceafdeling, som med glæde guider dig i den rigtige retning.


5. Vær opmærksom på energiforbruget


En lyspærers energiforbrug måles i watt og angives på energimærket, som viser hvor meget strøm pæren bruger om året ved et forbrug på 3 timer om dagen.

Trænger de gamle pærer til at blive udskiftet, er det vigtigt at de nye har et energiforbrug som passer til lampen. Vælger du pærer med et højere watt-tal end hvad lampen er beregnet til, risikerer du nemlig at pærerne går i stykker.


6. Glem ikke farvetemperaturen


Farvetemperaturen har stor indflydelse på den stemning som lyset giver. Et varmt lys egner sig godt til hyggestunder med familie og venner, mens et koldt lys fungerer bedre når du har brug for at se hvad du laver – for eksempel i forbindelse med rengøring, madlavning eller når du står foran spejlet på badeværelset.

Farvetemperaturen måles i kelvin og kan findes på energimærket, som også indeholder oplysninger om energiforbrug, farvegengivelse og levetid. En pære med en farvetemperatur på 2700-3000 kelvin giver et varmt lys, mens en pære med en farvetemperatur på 3500-4000 giver et koldt lys.

Med nogle lyskilder kan du selv regulere farvetemperaturen og dermed skabe det helt rigtige lys til formålet. Det gælder for eksempel vores Philips Hue pærer, der kan styres med din mobil eller tablet.


7. Lysstyrken skal passe til dine behov


Når du skal vælge den rigtige pære, er lysstyrken et vigtigt element at have med i dine betragtninger. I mange år målte man lysstyrken i watt, men i dag bruger man lumen, som er et mere præcist udtryk for hvor meget lys pæren udsender.

Vil du have fuld kontrol over lysstyrken, kan du købe en såkaldt lysdæmper, der kan fås til omkring 500 kr. Det er dog ikke alle pærer der kan bruges med lysdæmper, og selvom der står på emballagen at pærerne kan dæmpes, er det ikke sikkert at de passer med lysdæmperen. Er du i tvivl, bør du rådføre dig med en fagekspert.


8. Vælg elpærer med en god farvegengivelse


Der er stor forskel på hvor godt de forskellige lyskilder gengiver farver, og specielt med LED- og sparepærer kan farvegengivelsen være dårlig, mens den for halogenpærer typisk ligger i den høje ende.

For at vurdere farvegengivelsen skal du kigge på den såkaldte ra-værdi, som for dagslys er 100. Vi anbefaler at du vælger lyskilder med en farvegengivelse på 90 eller derover. Du finder ra-værdien på pærens energimærke.

LÆS OGSÅ: Spots til badeværelse: Få styr på hvilke du skal vælge


9. Vær varsom med sparepærer


Vil du spare penge på elregningen, kan en sparepære være en god løsning. En sparepære har typisk en levetid på 10.000 timer, hvilket svarer til over et års uafbrudt brug.

Det er dog værd at nævne at du kan opnå en større besparelse med LED-pærer, der ifølge forbrugermagasinet Tænk har et energiforbrug som er 25 % mindre.

Sparepærer har også den ulempe at lyset ikke tænder med det samme (men vises med en mindre forsinkelse), ligesom farvegengivelsen kan være dårlig. Derfor egner sparepærer sig ikke til steder hvor det er vigtigt med en god belysning.

Konklusionen er altså klar: Vil du reducere elforbruget uden at det går udover lyskvaliteten, bør du vælge LED pærer – ikke sparepærer.   


10. Lyskilder med bevægelsessensor


Nogle producenter tilbyder pærer med indbygget bevægelsessensor, hvilket er en klar fordel da lyset dermed kun vil være tændt når der er brug for det. Du skal altså ikke tænde lyset på en kontakt, men blot skrue pæren i. Herefter tænder lyset automatisk når der registreres en bevægelse og slukker igen efter et bestemt tidsinterval uden aktivitet