Hvad koster et vildmarksbad?

Få et overblik over hvad et vildmarksbad koster, og få gode tips til at reducere udgifterne til den løbende drift og vedligeholdelse. 

vildmarksbad træ

Prisen for et vildmarksbad starter ved omkring 10.000 kr. Dertil kommer udgifter til opfyldning og opvarmning af vandet.

Stor forskel på hvad et vildmarksbad koster

Der er ikke noget facit for hvad et vildmarksbad koster da prisen afhænger af flere parametre – bl.a. hvor stort det er, hvilket materiale det er lavet af, og hvordan vandet opvarmes.

Generelt kan man dog sige at træ er billigere end plastik og glasfiber, mens et vildmarksbad med udvendig ovn normalt koster mere end et med indvendig ovn.

Vil du have et vildmarksbad i den billige ende af prisskalaen, skal du regne med at det koster cirka 10.000 kr. i vejledende salgspris, men der findes også vildmarksbade til over 100.000 kr., så spændet er meget stort. De dyre modeller kommer typisk med spafunktion, og det er også meget almindeligt at de er fuldt isoleret og dermed holder bedre på varmen.  

Vil du have en ide om hvad et vildmarksbad koster, og danne dig et indtryk af de forskellige muligheder, er du velkommen til at tjekke vores udvalg af vildmarksbade her.

Hvad koster det at fylde et vildmarksbad med vand?

Det er vigtigt at huske at et vildmarksbad ikke kun koster penge når du skal købe det ude i butikken, men at der også er omkostninger forbundet med at fylde det op med vand.

Da vandprisen varierer afhængigt af hvor du bor i landet, er det svært at give et præcis bud på hvad vandudgifterne beløber sig til, men i 2019 var den gennemsnitlige pris per kubikmeter vand i Danmark (inklusiv afgifter) 71,31 kr., svarende til en literpris på cirka 0,07 kr. Prisen for varmt vand er omtrent 60 % højere (det vil sige omkring 11 øre per liter), fordi du også skal betale for opvarmning af vandet, men da et vildmarksbad kommer med brændeovn, kan du nøjes med at fylde det med koldt vand.

Her er nogle eksempler på hvad det vil koste at fylde et vildmarksbad med vand.

1100 liter: 1100 x 0,07 kr. = 77 kr.

1500 liter: 1500 x 0,07 kr. = 105 kr.

2000 liter: 2000 x 0,07 kr. = 140 kr.

Hertil skal man tillægge udgifter til eventuelle genfyldninger. Ved hyppig brug skal vandet udskiftes cirka en gang om måneden, hvilket betyder at de årlige udgifter til opfyldning af vildmarksbadet kommer til at se således ud:

1100 liter: 12 x 77 kr. = 924 kr./år

1500 liter: 12 x 105 kr. = 1260 kr./år

2000 liter: 12 x 140 kr. = 1680 kr./år

OBS: Da vildmarksbadet ikke skal fyldes helt op med vand, vil de faktiske priser være en smule lavere, men ovenstående giver en god ide om hvad udgifterne løber op i.

Vi anbefaler at du altid lader vildmarksbadet være fyldt med vand da du ellers risikerer at træet tørrer ud, slår revner og giver sig.

Læs også: Vedligeholdelse af vildmarksbad i træ

Hvad koster det at opvarme et vildmarksbad?

Det er svært at give et præcist bud på hvad det koster at opvarme vandet i et vildmarksbad da det afhænger meget af hvor stort det er – altså hvor mange liter vand der skal opvarmes – og ikke mindst hvor meget du bruger det. Vandet skal nemlig ikke kun opvarmes til 37-38 grader inden du tager vildmarksbadet i brug, men temperaturen skal også holdes nogenlunde stabil. Derfor skal du løbende fylde briketter på – typisk omkring 1-2 styk per time du bruger vildmarksbadet.

For at reducere udgifterne til opvarmning af vandet, bør du vælge træbriketter af god kvalitet. Selvom de er dyrere end andre alternativer på markedet, holder de også længere og udnytter energien bedre, hvorfor de på den lange bane giver den største besparelse på opvarmning.

Det er også en god ide at dække vildmarksbadet til med et cover når det ikke er i brug. På den måde vil vandet holdes varmt i længere tid, og du undgår at grene, blade og andet nedfald lægger sig i vandoverfladen.

Læs også: Hvilket vildmarksbad skal du vælge?