Vælg den rigtige gynge til dit gyngestativ​​​​​​​

Vil du have en gynge til dine børn, er det vigtigt at du gør dig nogle overvejelser om hvad det skal være for en. Vi gennemgår de forskellige muligheder og giver dig gode råd til at vælge den rigtige gynge til dit gyngestativ.

Babygynge

Babygynger fås både til babyer, og til de lidt lidt større børn.

Babygynge

En babygynge er velegnet til familiens yngste og er konstrueret så barnet er spændt ordentligt fast.

Hvornår kan et barn bruge en babygynge? Det er der desværre ikke noget facit for da det afhænger meget af hvilken babygynge du vælger. Nogle babygynger er godkendte allerede fra seksmånedersalderen, mens andre først er godkendte fra tresårsalderen. En babygynge er altså ikke kun til babyer, men også til de lidt større børn.

Når du skal finde den rigtige babygynge, skal du sikre dig at den har et såkaldt CE-mærke, hvilket betyder at den opfylder de europæiske standarder for babygynger.

Gyngen bør have en høj ryg, som giver støtte til nakke, skuldre og hoved, og et såkaldt t-stykke, som barnet kan have sine ben på hver side af. Tjek også om gyngen har en sele.

BEMÆRK: CE-mærket stiller bl.a. krav til sikkerhed og sundhedsskadelige stoffer.

Gyngesæde

Tjek altid hvilken belastning dit gyngesæde kan tåle.

Gyngesæde

Til de lidt større børn kan du købe et såkaldt gyngesæde. Et gyngesæde koster ikke mere end 100-150 kroner og er således en billig investering sammenholdt med de mange timers sjov og leg gyngen giver.

Ulempen ved et gyngesæde er at det kun kan bruges til ét barn ad gangen (i modsætning til fx en redegynge, som kan bruges af flere børn på samme tid).

Vil du have et gyngesæde, er det vigtigt at du tjekker hvor stor en belastning det kan tåle. Hvis barnet vejer 60 kg, går det altså ikke at du køber et gyngesæde med en max belastning på 50 kg.

BEMÆRK: Vær opmærksom på om kroge til ophæng medfølger. Ofte skal de nemlig købes separat.

Dækgynge

Monterer du en kæde på dit dæk, anbefaler vi at leddene har en åbning på mindre en 6mm.

Dækgynge

Mange kender nok dækgyngen fra børnehaven eller skolefritidsordningen, hvor den ofte er fast inventar på legepladsen. Fordelen ved en dækgynge er at den kan bruges af to børn ad gangen. Og så er det muligt både at sidde og ligge på den.

Drømmer du om en dækgynge i haven, kan du enten købe en der er klar til brug med det samme, eller bruge et gammelt dæk, som du monterer på en kæde. Har du ikke et dæk liggende, kan du finde et på DBA eller kontakte dit autoværksted eller dækcenter.

Nu spørger du måske dig selv om det er farligt at bruge et gammelt dæk som gynge. Indeholder det ikke sundhedsskadelige stoffer? Jo, det gør det. Men mængderne er så små at Miljøstyrelsen ikke vurderer at de udgør nogen sundhedsrisiko.

Udover at finde et passende dæk skal du også sørge for at kæden er sikkerhedsmæssig forsvarlig. Er leddene for store, er der nemlig risiko for at barnet får fingrene i klemme. Som tommelfingerregel skal leddene have en åbning på mindre end 6 mm.

Redegynge - også kaldet sansegynge

Sansegyngen kan bruges af næsten hele familien hvis du vælger en model der kan bære en høj vægt.

Redegynge

En redegynge går også under navne som sansegynge og cirkelgynge. Med en redegynge kan flere børn gynge samtidigt, og de kan både sidde op og ligge ned.

Hvor gammelt skal barnet være for at kunne bruge en redegynge? Der er ikke nogen nedre aldersgrænse, hvorfor gyngen også kan anvendes af mindre børn – selvfølgelig under opsyn af en voksen. Til små babyer kan du vugge barnet frem og tilbage, og på den måde simulere bevægelsen i morens mave.

Hvad gyngens belastningsevne angår, er der stor forskel på de enkelte modeller. Nogle redegynger kan tåle en belastning på 70 kg, mens andre kan bære en vægt på 150-200 kg. Derfor skal du tjekke hvor høj max belastningen er inden du køber gyngen.

BEMÆRK: Du skal være opmærksom på om karabinhager medfølger eller om de skal købes separat.