Leg i haven: 8 ideer som dine børn vil elske

Børn elsker at være ude i det gode sommervejr, og der er mange muligheder for at omdanne haven til et legemekka. Vi giver dig otte gode ideer til leg i haven.

Leg i haven

Byg rammerne til sjov og leg i haven med hele familien.

1. Fodbold

Boldspil er et stort hit, og det gælder i særdeleshed fodbold, som er en favorit blandt både drenge og piger. Fodbold giver god motion og er samtidig sjovt.

I vores sortiment finder du både klassiske fodboldmål i træ og aluminium, men vi har også de såkaldte rebounders, som skyder bolden tilbage, og dermed kan bruges til at øve træfsikkerhed og afleveringer uden at skulle have en træningsmakker.

Mange af vores fodboldmål er foldbare og derfor nemme at flytte rundt på og pakke sammen efter brug.

2. Basketball

En anden sport som kan dyrkes i haven, er basketball. Og her behøver du altså ikke særlig meget plads. En indkørsel er faktisk rigeligt.

Du skal selvfølgelig også bruge en basketballkurv. Her er der flere forskellige typer at vælge imellem:

  • Der er de flytbare standere på hjul, som er nemme at flytte rundt og stille væk efter brug. Typisk kan kurven indstilles i flere højder, hvilket gør det muligt for både børn og voksne at bruge den.
  • Derudover er der basketballstandere som skal støbes ned i jorden. Nedstøbningen sikrer at standeren står sikkert og stabilt, så den ikke vælter når det blæser. En kurv med stander er god hvis du ikke har en væg at spille op ad.
  • Endelig er der de vægmonterede basketballkurve, som vi kender dem fra idrætstimerne. De vægmonterede basketballkurve fås både med og uden bagplade. Fordelen ved at vælge en kurv med plade er at du nemmere kan sigte og ramme. Desuden giver pladen et bedre tilbagespring end en murstensvæg.
Leg i haven

Børn elsker at hoppe og udfordre kroppen.

3. Trampolin

Trampoliner er altid et hit. Både børn og voksne kan få utallige timer til at gå med at hoppe rundt på trampolinen. Du kan både få trampoliner på ben og trampoliner til nedgravning.

En trampolin på ben er prisvenlig, men også meget tydelig i haven. Desuden kan den blæse væk i kraftig storm, og det kan være svært at komme til under trampolinen når du skal slå græs.

En nedgravet trampolin fungerer derimod som en integreret del af haven, men kræver at der graves et meget stort hul midt i græsplænen for at få plads til den.

Udover at vælge den rigtige type trampolin skal du også tage stilling om den skal være rund, firkantet eller oval. Fordelen ved en firkantet trampolin er at den har en stor springoverflade fordi der er en god afstand fra den ene ende til den anden. En rund eller oval trampolin er til gengæld billigere.

For at forlænge trampolinens levetid er det en god ide at tilkøbe et overtræk, så den er beskyttet mod vind og vejr. Derudover kan et afdækningsnet sikre at det ikke kan lade sig gøre at kravle ind under trampolinen, og dermed forhindre at der opstår en potentielt farlig situation.

Vil du gøre det endnu sjovere at hoppe på trampolin, kan du købe en basketballkurv, som monteres direkte på sikkerhedsnettets stolper.

Tilbehør til trampolin

For at forlænge trampolinens levetid, er det en god idé at tilkøbe et overtræk til trampolinen, så den er beskyttet mod vind og vejr. Du kan finde overtræk til alle trampoliner fra Exit her.

Derudover kan et afdækningsnet sikre at det ikke er muligt at kravle ind under trampolinen, og dermed undgår du en potentielt farlig situation.

Har du brug for mere sjov på trampolinen, er det muligt at købe en basketkurv der monteres direkte på sikkerhedsnettets stolper. Det har aldrig været lettere at lave et slam dunk!

FAKTABOKS: Trampoliner og sikkerhed

> Sikkerheden skal altid være i top:

  • En kantmåtte er et must, så arme og ben ikke kommer i klemme i fjedrene.
  • Vælger du en trampolin på ben, bør du montere et sikkerhedsnet, så børnene ikke hopper udover kanten.
  • Sørg for at sikre trampolinen mod blæsevejr. Det kan du gøre med et såkaldt forankringssæt, som består af remme og jordspyd.

Det er vigtigt at udvise sund fornuft når du bruger trampolinen:

  • Hop kun én ad gangen.
  • Slå aldrig saltomortaler.
  • Børn under 6 år bør ikke være på trampolinen uden opsyn.
  • Giv jævnligt din trampolin et sikkerhedstjek.​​​​​​​
Leg i haven

Børnenes eget lille fristed i haven - de elsker det...

4. Legehus

Rollelege og lege der afspejler de voksnes gøremål, er vigtige for børnenes udvikling. Du kan styrke denne udvikling ved at opsætte et legehus i haven, hvor børnenes fantasi kan få frit spil, og legene kan fortsætte i timevis.

Vores sortiment inkluderer bl.a. de klassiske trælegehuse, som med en gang maling kan få et unikt og personligt udtryk.

Husk at montere tagpap på legehusets tag, så levetiden forlænges. Tagpap er nemt at arbejde med da det er bøjeligt og har en lav vægt. Desuden er det nemt at vedligeholde.

Hollandske Exit Toys har en lang række legehuse udført i slidstærke materialer med skæve former og klare farver. Legehusene leveres i færdige paneler og er derfor nemme og hurtige at samle. Nogle af de større legehuse har både rutsjebane og sandkasse, men du finder også mindre legehuse i plast.

Hvis du ikke vil købe et legehus, kan du bygge det selv. På den måde kan du få det lige som du vil have det. Vælger du at bygge dit eget legehus, er det en god ide at anvende trykimprægneret træ, så du undgår at legehuset bliver angrebet af råd eller svamp. Vi har selvfølgelig et stort udvalg af reglar og lægter som du kan bruge til legehuset.

Leg i haven

Klatrestativer fås i mange størrelser og udformninger.

Leg i haven

Tag hensyn til barnets motoriske evner og alder.

5. Gyngestativ

Vil du have et gyngestativ i haven, er det vigtigt at du tænker over placeringen. Stativet skal helst stå på et blødt underlag som fx en græsplæne eller en belægning med barkflis, så børnene ikke kommer til skade når de lander.

Du skal også sørge for at der er god afstand omkring gyngestativet – ellers risikerer du at børnene rammer ind i fx et træ eller en husmur når de gynger. En god huskeregel er at der skal være minimum 2-4 meters luft omkring gyngestativet.

VIDSTE DU AT: Når du gynger, stimulerer du den såkaldte labyrintsans – dvs. balanceevnen.

Gyngestativer fås både i træ og stål. Fordelen ved et gyngestativ i træ er at det kan males, så det får et personligt præg. Det kræver dog en del vedligeholdelse, og hvis du ikke overfladebehandler det med fx træbeskyttelse, vil træet med tiden blive angrebet af svamp og råd.

Et gyngestativ af stål har lang holdbarhed og er stort set vedligeholdelsesfrit. Til gengæld kan du ikke give det en anden farve, og nogle vil måske mene at træmaterialer "falder bedre ind" i naturen.

6. Legetårne og klatrestativer

Et gyngestativ behøver ikke at stå alene, men kan også være en integreret del af et legetårn. Med et legetårn får børnene adgang til en verden af sjov og leg. Mange legetårne er fx udstyret med rutsjebaner, klatrevægge, broer og skibsmoduler.

Vores Jungle Gym legetårne kan udvides med utallige tilbehørsdele og dermed sammensættes efter behov. Det betyder også at du ikke behøver at starte med et stort og dyrt legetårn, men kan bygge på efterhånden som du synes det giver mening.

Med vores legetårne fra Exit og Jungle Gym kan du samle sandkasser, gynger, rutsjebaner og legehus i ét stativ, og på den måde spare plads i haven. Rutsjebanerne fra Jungle Gym kan desuden laves om til en vandrutsjebane ved hjælp af en vandslange og får dermed en ekstra dimension om sommeren.

Leg i haven

Vidste du at...

Et plantebord er en god måde at lære børnene om ansvar og gøre dem klogere på planternes proces fra frø til afgrøde. Samtidig vil de synes det er spændende at følge processen, og tage del i et fælles projekt

Leg i haven

Byg rammerne til sjov og leg i haven med hele familien.

7. Sandkasse

En klassiker i haven er sandkassen. De små kan give fantasien frit løb og få utallige timer til at gå med at lave sandslotte og sandkager.

Det er værd at nævne at der findes forskellige former for sandkasser. Der er den klassiske sandkasse med låg – enten et foldbart låg som kan konverteres til en bænk, eller et almindeligt fladt låg.

Du kan også konvertere rammen fra et højbed til en sandkasse, hvilket er en god mulighed hvis du ønsker at sandkassen skal matche havens højbede.

Sandkassen kan også indgå som en integreret del af legehuset eller legetårnet. Når du køber din sandkasse, er det en god ide at købe fiberdug og sand med det samme. Hvis sandkassen ikke har en overdækning, anbefaler vi at du køber et net, så naboens kat ikke bruger ungernes sandkasse som kattebakke.

Leg i haven

Byg rammerne til sjov og leg i haven med hele familien.

8. Swimmingpools

Når det er varmt om sommeren, og der er langt til stranden, er der ikke noget bedre end at kunne hoppe i en swimmingpool eller et badebassin i haven.

Pools til haven fås i mange forskellige størrelser, og selvom de en gang var forbeholdt den velhavende del af befolkningen, er det faktisk ikke så dyrt med en pool i haven.

Det er selvfølgelig vigtigt at afdække dit behov inden du køber en pool. Den skal passe i størrelsen, og så skal du tage til stilling til om den skal være fritstående eller graves ned i jorden.

Fordelen ved en fritstående pool er at du kan pakke den ad vejen når du ikke bruger den, og så slipper du for at skulle grave ud. Ulempen er at det er svært at komme op i poolen uden en stige.

En nedgravet pool fungerer derimod som en integreret del af haven, hvilket giver et sammenhængende og harmonisk udtryk. Til gengæld skal der graves et stort hul i haven for at få plads til poolen.

TIP: Du kan sikre dig at vandforbruget ikke løber af sporet ved at holde øje med vandmåleren.