Stor guide til maling af køkkenlåger

Det kan være både dyrt og besværligt at udskifte det gamle køkken, men med en gang maling kan du give det nyt liv og tilføje personlighed og charme. I denne artikel guider vi dig i hvordan du maler køkkenlåger af træ.

Maling af køkkenlåger

Pift dit gamle køkken op med en gang maling.

Gør køkkenlågerne klar til maling

1: Start med at afmontere de gamle køkkenlåger, og placér dem på et fast og stabilt underlag. Sørg for at der er god plads omkring underlaget, så du nemt kan komme til når du skal i gang med at male lågerne.

2: Fjern dernæst hængsler og håndgreb, og udfyld eventuelle huller og sprækker med plastisk træ eller en anden hurtigtørrende spartelmasse.

3: Når lågerne er spartlet, skal overfladen slibes med sandpapir for at fjerne eventuel gammel maling. Det anbefales at bruge korn 100-200 for at opnå det bedste resultat. Skal du male flere køkkenlåger, kan det være en stor hjælp at bruge en slibemaskine.

NB. Hvis lågerne er meget fedtede, bør du affedte dem inden du spartler og sliber – altså som det første efter at du har taget lågerne ned og afmonteret hængsler og greb. Til affedtning kan du bruge grundrens.

Rens og klargør køkkenlåger

Forarbejdet er en vigtig del i forhold til det færdige resultat.

Rengør med grundrens

Det næste skridt er at rengøre overfladen med grundrens for at undgå skjolder i den nye maling og fjerne snavs, nikotin og fedtpletter.

Det er vigtigt at være grundig med affedtningen. Sørg for at komme godt ud i alle hjørner, og brug gerne en mikrofiberklud for bedste resultat.​​​​​​​

Giv lågerne en gang grunder

Når lågerne er slebet og rengjorte, skal de have en gang grunder. Grunderen er med til at sikre en god vedhæftning og er derfor afgørende for et godt malerresultat.

Er der tale om gulnet træ eller en mørk træsort som fx teak eller mahogni, bør du anvende en speciel grunder med gennemslag. At grunderen er med gennemslag, betyder at den forhindrer gamle pletter og skjolder i at trænge igennem.

Til træ med mange knaster anbefales det at anvende en knast- og spærregrunder. Denne grunder kan også anvendes til køkkenlåger der er påvirket af nikotin, sod og misfarvninger.

Hvis træet i forvejen er bejdset, skal du bruge en almindelig spærregrunder.

Valg af maling

Til rå og ubehandlede køkkenlåger er akrylmaling en fordel.

Vælg den rigtige maling

Da køkkenet er et af de rum der udsættes for mest slid, er det en god ide at vælge en maling med en høj glans. Når lågerne males med en højglans maling, kan de bedre modstå slid og vil samtidig være nemmere at holde rene.

Vi anbefaler glans 50 eller højere.

Det er vigtigt at anvende den samme maling til alle køkkenlågerne. Selvom farvekoden er ens, kan malingen se forskellig ud hvis den kommer fra to forskellige producenter. Det gælder altså om at vælge maling fra den samme producent.

Er køkkenlågerne rå og ubehandlede, er det bedst at bruge en akrylmaling – altså en vandbaseret maling. Fordelen ved at bruge en akrylmaling er at den ikke afgiver skadelige dampe.

Når du bruger en akrylmaling, kan rengøringen af pensler og malerudstyr også klares med vand, hvorimod oliebaseret maling kræver at der bruges mineralsk terpentin eller penselrens. ​​​​​

LÆS OGSÅ:

Mal dine køkkenlåger

Brug maling fra den samme producent til alle låger.

Mal køkkenlågerne

Med alt forarbejdet på plads er det endelig tid til at svinge malerpenslen. Køkkenlågerne skal som udgangspunkt have to lag maling. Det første lag fungerer som en slags grunder (og kaldes også mellemmaling), og det andet lag (der også kaldes topmaling), giver den afsluttende finish.

Det er vigtigt at det første lag maling tørrer inden du påfører det næste. For at opnå et blankt og glat toplag kan du mellemslibe lågerne med fint sandpapir (korn 320-400), hvorefter sidste lag maling påføres.

Når du påfører malingen, er en fordel at bruge en malerrulle. Til detaljer og fordybninger bør du bruge en pensel og male over med en rulle for at opnå et pænt og ensartet resultat. Husk at male begge sider af køkkenlågerne.


OBS: Det anbefales ikke at male køkkenlåger af laminat eller finér da det er svært at opnå en god vedhæftning. Du risikerer altså at malingen skaller af igen, og at arbejdet er spildt.

Ønsker du alligevel at give det et forsøg, skal du bruge en hæftegrunder inden malingen påføres. En hæftegrunder er særligt velegnet til overflader hvor vedhæftning er svær, som fx hårde overflader, aluminium og fliser.​​​​​​​

LÆS OGSÅ:

Farver i hjemmet​​​​​​​

Læs mere

Del dit malerprojekt med os ved at bruge #BygMedDavidsen