Gør græsplænen forårsklar i 5 trin

Når bladene springer ud og det begynder at blive varmere i vejret, er det tid til at kaste sig over haven. Og det gælder ikke mindst græsplænen, som efter en hård vinter ofte vil være plaget af sneskimmel og mos. I denne artikel lærer du hvordan du kommer disse problemer til livs, og gør græsplænen forårsklar. 

gør græsplænen forårsklar

Når du skal gøre græsplænen forårsklar, skal du både slå græsset, give plænen gødning og fjerne mos.

Trin 1: Slå græsset for første gang

Du skal slå græsset for første gang når det begynder at gro – typisk i midten eller slutningen af marts.

Det er vigtigt at du ikke klipper græsset for kort. En god tommelfingerregel er at det ikke skal være mere end 4-5 cm langt.  Klipper du det kortere, svækkes rodnettet, hvilket giver grobund for mos og ukrudt. Først når græsset for alvor begynder at vokse, skal du sætte plæneklipperens højdejustering ned.

I vækstsæsonen – det vil sige fra midten af marts til slutningen af oktober – anbefaler vi at du klipper græsset cirka en gang om ugen.

Trin 2: Efterse din plæneklipper

Har du ikke efterset din plæneklipper i efteråret, er det en god ide at gøre det i foråret inden du går i gang med at klippe græsset.

Her er nogle af de ting du skal huske ved det årlige eftersyn af plæneklipperen:

  • Rengør maskinen

  • Skift benzin

  • Rens luftfilteret

  • Slib klingen

  • Tjek oliestanden

Har du en elektrisk plæneklipper, kan du nøjes med at rengøre maskinen, slibe kniven og smøre kuglelejerne. Tjek også at der ikke er brud eller knæk på ledningen.

Bruger du en håndskubber, skal du rengøre den, og slibe klingen hvis den er sløv. Vi anbefaler at du lader en professionel fagperson slibe klingen for dig. Gør du det forkert, risikerer du nemlig at håndskubberen klipper græsset skævt.

Trin 3: Fjern mos i græsplænen

Udover at slå græsset skal du også fjerne mos. Det gør du bedst i det tidlige forår – altså i marts eller april – hvor mosset sidder løst og derfor er nemmere at fjerne. Har du en mindre græsplæne, kan du komme mosset til livs med en almindelig haverive, men har du en stor græsplæne – eller er den hårdt ramt – er det bedre at bruge en vertikalskærer.

En vertikalskærer river mosset op og skærer ned i plænen – uden at ødelægge den.

Ryobi akku vertikalskærer

En vertikalskærer ligner på mange måder en græsslåmaskine. Her ses en batteridrevetr vertikalskærer fra Ryobi.

Når du har fjernet mosset med en vertikalskærer, vil plænen se forfærdelig ud, men efter et par uger vil græsset begynde at vokse frem igen.

Har du ikke mulighed for at fjerne mos med en vertikalskærer, kan du bruge kemiske midler. Her er det selvfølgelig vigtigt at vælge et produkt som er godkendt af Miljøstyrelsen.

Miljøgodkendt middel til behandling af mos

Trin 4: Giv plænen topdressing

Når du har fjernet mos, er det en god ide at give plænen en gang topdressing for at udjævne huller og ujævnheder. Topdressing hæmmer også dannelsen af mos og ukrudt og fjerner sneskimmel, som er en svamp der ofte angriber planterne i vinterhalvåret når der er kulde og frost.

Typisk består topdressing af 2/3 muldjord og 1/3 sand, men vi anbefaler du justerer blandingsforholdet hvis jorden indeholder meget ler eller sand. Du fordeler det nemmest udover græsplænen ved at bruge en skovl. Når topdressingen er udlagt, kan du jævne den ud med en omvendt rive.

Hvor meget topdressing skal du bruge?

En god tommelfingerregel er at du skal udlægge et lag på 4-8 mm. Det er vigtigt at du ikke bruger for meget. Er laget med topdressing for tykt, vil det nemlig blokere for luft. Når du har givet græsplænen topdressing, er det en god ide at så nye græsfrø. Du kan også blande græsfrøene med topdressingen for at spare tid.

Topdressing til græsplænen

Trin 5: Giv græsplænen gødning

En græsplæne har godt at gødning mindst én gang om året. Gødningen indeholder essentielle næringsstoffer – herunder kvælstof, fosfor og kalium – som bidrager til en pæn og grøn græsplæne. Du skal gøde græsplænen første gang i april – enten med kunstgødning eller organisk gødning.

•    Organisk gødning er et naturprodukt, som nedbrydes langsomt i jorden. Vælger du organisk gødning, behøver du derfor kun at gøde én gang om året. Ulempen er at indholdet af næringsstoffer er relativt lavt, hvorfor du skal bruge en relativ stor mængde.

•    Kunstgødning kaldes også NPK-gødning og er nemt at fordele og dosere. Indholdet af næringsstoffer er højt, og derfor skal du kun bruge cirka halvt så meget kunstgødning som organisk gødning. Kunstgødning nedbrydes hurtigt, så du skal gøde en gang om måneden fra april til juni. ​​​​​​​

Mand med mineralsk gødning

Gødning giver græsplænen næring, så denn vokser på den mest optimale måde.

Det er bedst at gøde når plænen er tør. På den måde kan næringsstofferne nemlig trænge længere ned i jorden.  Når du er færdig med at gøde, er det en god ide at vande plænen, så gødningen skubbes længere ned i jorden.

Hvor meget gødning skal du bruge?

Det kommer an på hvilken græsplæne der er tale om – nogle sorter kræver nemlig mere gødning end andre. Men en god huskeregel er at du skal bruge 3-5 kg gødning per 100 kvadratmeter. Bruger du for lidt, vil plænen ikke få tilstrækkelig med gødning, og bruger du for meget, vil den blive ødelagt.

Kilder

Louise Axholm og Gusta Clase. 2018. Problemer i græsplænen. URL: https://www.bolius.dk/problemer-i-graesplaenen-19140. Hentet: 16-05-2022

Bolius (2015, 05. august). Slip af med ujævnheder og huller i din græsplæne [Video]. Lokaliseret d. 16. maj 2022 på: https://www.youtube.com/watch?v=3sBiG9LIllc