Belysning i soveværelset

Når du skal vælge belysning til soveværelset, handler det ikke blot om valg af lamper, men også deres placering. Få 4 gode råd om hvordan du skaber det rigtige lys i soveværelset.  

Kombinér flere former for belysning

I soveværelset er det en god ide at blande flere former for belysning da der både er behov for et generelt lys når du klæder om, gør rent og rydder op, og et mere fokuseret lys når du læser.

En loftlampe eller pendel fungerer godt som generel belysning, mens en væglampe er oplagt som læselys. Læselampen bør have et lys der er varmt og afdæmpet, så det ikke forstyrrer en eventuel partner, men samtidig skal det også være kraftigt nok til at du kan læse uden at skulle anstrenge øjnene.

Der er ikke noget facit for hvilken styrke lyset skal have da det i høj grad afhænger af dine personlige præferencer. Ældre personer vil for eksempel have brug for et kraftigere lys end den yngre del af befolkningen. Derfor handler det i høj grad om at prøve sig frem. Overvej eventuelt at vælge en lampe med lysdæmper, så du kan tilpasse lysstyrken til dine behov.

Smart belysning åbner nye døre

Soveværelset er et af de rum hvor det er oplagt at vælge intelligent belysning, som kan styres med mobilen eller ved hjælp af stemmen. Med smart belysning kan du for eksempel indstille læselampen til at slukke på et bestemt tidspunkt, så du undgår at lyset brænder hele natten hvis du skulle falde i søvn.

Du kan også bruge lyset som alarm. Mange intelligente lamper og pærer kan endda indstilles, så lyset gradvist tager til i styrke. På den måde bliver du vækket roligt og blidt, hvilket for mange er at foretrække. Med smart belysning kan du også skabe en hyggelig stemning i soveværelset ved at justere farver, temperatur, og lysstyrke.

Vil du i gang med smart belysning, er produkterne fra Philips Hue et godt sted at starte. Philips Hue tilbyder både lamper, pærer og startpakker, som indeholder alt hvad du skal bruge for at komme i gang.

Læs også: Smart belysning: Styr lyset med din mobil

Overvej lampernes placering

Læselamper bør placeres, så du får et godt læselys, men det er også vigtigt at lyset ikke generer en partner. Placér dem gerne så lyset kommer ind fra siden. Hvis lyset kommer oppefra, risikerer du nemlig at det blænder når du læser bøger med blanke sider.

Er du i tvivl om hvordan lamperne skal placeres for at give det bedste lys, er det en god ide at prøve dig frem. Du kan også vælge en fleksibel lampe med arm, så du kan justere retningen og vinklen på lyset.

Sørg for at afbryderen placeres tæt på sengen, så du ikke skal rejse dig op for at slukke lyset. Bruger du smart belysning, er dette mindre vigtigt da du normalt kan styre lyset med din stemme.

Tænk over det visuelle udtryk

Ønsker du at skabe et harmonisk og sammenhængende udtryk i soveværelset, kan du med fordel vælge lamper med det samme visuelle udtryk.

Mange producenter tilbyder indendørslamper i samme serier. Det gælder for eksempel Nordlux og Dyberg Larsen. Dette gør det nemt at skabe et ensartet udtryk gennem alle rum, så hjemmet fremstår velsammensat og harmonisk.    

Det er dog også vigtigt at være opmærksom på hvilket lys lampen giver og ikke se dig blind på det visuelle udtryk. I soveværelset er det en god ide at vælge en varm og afdæmpet belysning da blåt lys kan forstyrre nattesøvnen. Det skyldes at det blokerer et hormon kaldet melationin, som giver en træthedsfølelse. Af samme grund bør du undgå at bruge skærme inden sengetid.  

Læs også: 10 gode råd til at vælge lyskilder