Kalkmaling – sådan maler du dine vægge med kalkmaling

Vægge malet med kalkmaling er blevet mere populære, og det er ikke uden grund. Det giver nemlig væggen et særligt udtryk, der ser levende og dynamisk ud. Vi guider dig i, hvordan du får det flotteste resultat med kalkmaling.

Kalkmaling fra Jotun

Kalkmaling i et hav af farver, og med en smuk tekstur.

Hvad er kalkmaling?

Kalkmaling er en maling, som har en smuk tekstur, der giver en rå og industriel effekt.

Derudover har malingen en god dækkevne med op til 9 m2 pr. liter.  Kalkmalingen kan tones i et væld af smukke farver.

Vær opmærksom på hårdt udsatte rum

Kalkmaling egner sig bedst til at blive anvendt på glatte vægge uden struktur. Det betyder dog ikke, at det ikke kan bruges på tapet eller en murstensvæg.

Vi anbefaler ikke, at du anvender kalkmaling i hårdt udsatte rum som blandt andet køkken, badeværelse eller entré, da malingen er sugende. Det betyder, at der er risiko for, at eventuelle pletter vil kunne ses med tiden.

Kalkmaling fra Jotun

Kalkmaling egner sig bedst til glatte vægge uden struktur.

Begynd med én enkelt væg

Er du i tvivl, om kalkmaling er noget for dig? Så kan det være en god idé at starte ud med at male én væg i det ønskede rum, som kan give dit et indtryk af, hvordan farven vil se ud.

Du kan eksempelvis male en endevæg, hvor du med kalkmaling kan skabe en flot dybde i rummet.

Flere måder at grunde på

Med kalkmaling kan du grunde væggen på forskellige måder. Du kan vælge at bruge en knast- og spærregrunder, således du undgår at knaster, nikotin eller gule skjolder trænger igennem malingen.

Du kan også vælge at grunde væggen med en vægfarve i samme tone som din kalkmaling. Er du i tvivl om, hvad der er bedst for dig, er du velkommen til at kontakte vores butikker.

Mal vilkårligt

Når forarbejdet er klar, kan du begynde at male med kalkmalingen. Her skal du, modsat almindelig maling, male ved krydsstrygning for at opnå det bedste resultat med struktur med en 10 cm bred pensel. Det betyder, at du stryger penslen så vilkårligt så muligt. Lange strøg skaber et roligt udtryk, og korte giver en mere intens effekt.

TIP: Ofte er et lag kalkmaling tilstrækkeligt, da det har en tykkere konsistens end normalt maling og har en god dækkeevne.

Kalkmaling fra Jotun

Lad malingen tørre natten over før du bedømmer farven.

Lad malingen tørre inden du bedømmer

Mange får en overraskelse efter de har malet med kalkmaling, da væggen ved første øjekast godt kan syne mørkere, end den er. Derfor er det altid en god idé at lade malingen tørre natten over, inden du beslutter, om væggen trænger til endnu et lag.

Opdager du efterfølgende, at der er et mindre spot, hvor der ingen maling er, er det en dårlig idé at begynde med pletmaling. Du kan nemlig risikere, at det tydeligt kan ses, hvor du har gået væggen efter med penslen. I så fald er det bedre at give hele væggen endnu et lag.

Afslut med sealer

Når du har malet din væg med kalkmaling, kan du vælge af afslutte med en sealer, som forsegler væggen og gør den mere slidstærk.

Du skal dog være opmærksom på, at sealeren gør farven smule mørkere.